Четвърти в света на медиацията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Четвърти в света на медиацията

Дима Александрова заедно с отбора на Кралския колеж в Лондон - Абрахам Браун (Великобритания), вляво, и Салман Шахийн (Саудитска Арабия)

Четвърти в света на медиацията

Ръководеният от български юрист отбор на Кралския колеж в Лондон стигна полуфинал на уважавания турнир по медиация в Париж

6903 прочитания

Дима Александрова заедно с отбора на Кралския колеж в Лондон - Абрахам Браун (Великобритания), вляво, и Салман Шахийн (Саудитска Арабия)

© Капитал


В началото на месеца отборът на Кралския колеж в Лондон стигна до полуфинала на най-големия и престижен форум по медиация и преговори в света – състезанието по международна търговска медиация на Международната търговска камара в Париж. Отборът е създаден и ръководен от български юрист - адвокат Дима Александрова. Публикуваме нейния разказ за събитието.

Тазгодишният форум е 13-ото издание на състезанието, което традиционно се провежда в Париж. В него участват 66 отбора от цял свят, състоящи се от 135 професионалисти. Официалните резултати и класиране на състезанието бяха оповестени миналата седмица, отборът на Кралския колеж завърши четвърти.

Традиционно в състезанието участват отбори от англосаксонските държави, където търговската медиация и преговорите са много силно застъпени в правната практика: САЩ, Австралия, Нова Зеландия. Сред фаворитите за най-добро представяне по традиция са и Ливан, Израел и Бразилия.

Регламент

Състезанието се състои от два основни етапа. В първия етап участват всички 66 отбора, разпределени в групи опоненти, а във втория, елиминационен, се класират само 16 отбора въз основа на представянето си в първи кръг.

Целта на първия кръг от надпреварата е да се срещнат различни култури на преговарящи отбори, професионални медиатори и съдии. Отборът на Кралския колеж, който ръководех, срещна отбора на Унгария, в който имаше медиатор от Швейцария, после отбора на Пепърдийн (САЩ) с медиатор американец, отбора на Орхус (Дания) с медиатор от Чехия и на Сингапур с медиатор от Италия. Това е обичайна практика - отборите на университетите не се състоят непременно от състезатели от същата националност. Отборът на Кралския колеж не прави изключение и също беше интернационален. В него влизаха Абрахам Браун (Великобритания), Салман Шахийн (Саудитска Арабия) и аз - от България.

Този микс от култури помогна на отбора да се открои с типичен английски аристократизъм, арабски усет за търговия и вероятно с източноевропейска целеустременост в мое лице.

Моите студенти имаха общо седем сесии, като на елиминациите играха с два бразилски и с един ливански отбор и достигнаха полуфинал, което означава четвърти от всички 66 отбора. Вече, разполагайки с официалните резултати, може със сигурност да се каже, че отборът убедително се е наложил на първите две елиминации, като съдиите са гласували единодушно в наша полза. Много съдии споделяха, че очакват финал между нашия отбор и един от най силните и доказали се - отбора на Нов Южен Уелс, Австралия, което беше доста ласкаещо за нас - все пак треньорът на австралийците има 30 години повече опит в областта от мен.

През лятото на 2017 г. и нашият отбор, и австралийският загубихме на полуфинали на форума във Виена на Виенския център по международен търговски арбитраж, когато ние завоювахме трета награда. За съжаление голямото ни желание за финал с Австралия отново не се осъществи, след като нашият отбор загуби на полуфинал от Ливан. Решението е взето с мнозинство два на един гласа, като в полза нашия отбор е гласувал един от най-изтъкнатите американски медиатори и адвокати, Джим Лоурънс.

Подготовка

Подготовката започна още преди година, когато отборът участва на състезание във Виена, след което можехме да се съсредоточим за медиацията в Париж. След наградата във Виена получих доверието и подкрепата на изтъкнати и опитни медиатори от кралството, които отделиха време за отбора. Сред тях имаше медиатори - основатели на форума в Париж, за които беше въпрос на чест да помогнат за доброто представяне на отбор от кралството (английските отбори по принцип нямат силно присъствие на форума). Отборът ни беше подкрепен от Кейти Брадфорд, партньор и медиатор в една от най-старите адвокатски кантори - "Линклейтърс".

Това класиране е резултат на близо 5 години труд. Първото ми участие в състезанието беше през 2013 г. като представител на Софийския университет, след това - през 2015 г. - се явих като треньор с отбор Мария Капари и Силвия Чакърова от Софийския университет, които постигнаха 22-ро място (най-доброто класиране на български отбор за момента). През 2016 г. се явих с отбор Георги Еленков, Ивайло Икономов, Ивета Иванова, Младен Печевски в Париж, като впоследствие Георги и Ивайло спечелиха състезанието във Виена през лятото на 2016 г. под мое ръководство. През 2017 г. защитихме титлата във Виена с отбор на Кралския колеж (трета награда), в който участваха и двамата настоящи шампиони.

Работата с хора от различни култури е интересна, а при сравнението между българските отбори и английските българските се открояват като по-нахъсани за победа и по-издръжливи на умора, докато английските - като по-лесно сработващи се в екип, по-дисциплинирани и с по-добра бизнес култура. А основната цел на този тип форуми е да се промотират медиацията и преговорите като най-ефективен способ за решаване на спорове сред новото поколение юристи.

Защо медиация

За разлика от съдебния процес в процедурата по медиация страните решават спора си сами със съдействието на квалифициран медиатор и постигат решения, които са много по-ефективни за бизнеса. В медиацията страните могат да изложат и защитят интереси, които са значими за тях, но в съдебен процес би било невъзможно да се защитят, тъй като не са правно признати или са недоказуеми. Хората често недоумяват как не могат да защитят конкретен свой интерес пред съда и откровено презират юристите за това, докато те просто търсят правна норма, по която да приведат фактите и съответно да ги докажат в процеса, а така често пъти не се стига до справедливо от житейска логика решение.

Освен това при медиацията страните могат да разчитат на избраните от тях висококвалифицирани адвокати и юристи да претворят медиационното решение в спогодба, което в съдебен процес също е непостижимо, тъй като адвокатите пишат само исковата молба до съда, а крайното решение е на съдията. Ролята на медиатора е да търси постигането на диалог и на решение, което в най-голяма степен отговаря на нуждите и интересите и на двете страни. При медиацията от решението печелят и двете страни, няма загубил, както в един съдебен процес, а това е условие да се постигне трайно решение на спора. Медиаторът помага за откриване на реалния интерес, скрит зад позиция в първоначалния иск на страната, тушира напрежението между преговарящите и помага за баланс в преговорите с цел постигане на взаимоизгодно решение. Често пъти медиаторът е този, който осъществява диалога между страни, които дори не искат да се видят, има много случаи, в които общи срещи дори не се правят. На следващо място - медиаторът е неутрален и следва да създава доверие и у двете страни, докато при обикновените преговори преговарящите адвокати и страни естествено клонят всеки към своите интереси, често пъти без да държат сметка за интересите на другата страна. Крайното споразумение може да се оформи като договор между страните, а българският закон за медиацията предвижда възможността той да бъде потвърден от съд срещу символична сума, без да се заплащат съдебни такси. Така страните могат да имат и сигурността на съдебното решение или може да заверят нотариално подписи с цел гарантиране опцията на закона за принудително изпълнение.

Бъдещето на правната професия според мен е много повече в хибридност на бизнес преговори с високо ниво на правни и икономически познания, отколкото в класическия си вариант на адвокат с тога (в някои юрисдикции и перука), който пледира пред съд. В този смисъл в бъдеще за професията ще е много по-важно умението за ефективно общуване и чисто рафиниран човешки усет за изгодни решения и подходящи пробиви в конкретни ситуации. Неслучайно страните с най-силно развита медиация са и водещи в световния търговски оборот.

А голяма част от традиционната правна работа би могла да се върши от изкуствен интелект, каквито тенденции има в Щатите и някои от водещите кантори са намалили до 30% от разходите си за сътрудници с въвеждането на изкуствен интелект.

В началото на месеца отборът на Кралския колеж в Лондон стигна до полуфинала на най-големия и престижен форум по медиация и преговори в света – състезанието по международна търговска медиация на Международната търговска камара в Париж. Отборът е създаден и ръководен от български юрист - адвокат Дима Александрова. Публикуваме нейния разказ за събитието.

Тазгодишният форум е 13-ото издание на състезанието, което традиционно се провежда в Париж. В него участват 66 отбора от цял свят, състоящи се от 135 професионалисти. Официалните резултати и класиране на състезанието бяха оповестени миналата седмица, отборът на Кралския колеж завърши четвърти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK