С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 1 мар 2018, 17:00, 4340 прочитания

Мнения Daily - Борисов - с "гадовете" срещу "гадовете"

И още: Без либералната демокрация лявото и дясното губят смисъл; Политици-чираци сеят паника

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
А дали правителството само не си организира тази "ювелирна операция".
Игра на тронове

Борисов - с "гадовете" срещу "гадовете"


От коментар на Полина Паунова за "Дойче Веле"

Пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи политическия поглед към сделката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ. И не само - в гневна пресконференция премиерът описа скандална схема с участието на руско-грузински офшорки и български банки. Но не пое отговорност за случващото се. Вместо това обвини ЧЕЗ в заговор за свалянето му от власт - както при февруарските протести през 2013 година.

Докато Борисов "разобличаваше" участниците в схемата, рамо до рамо с него бе застанал лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който в момента е негов партньор във властта. При това официален партньор, подписал споразумение и контролиращ министерството на икономиката чрез своя номинация. Къде беше Волен Сидеров през 2013 година? От другата страна. Или иначе казано - лидерът на една от трите националистически партии, които сега партнират на ГЕРБ в управлението, беше тогава от "гадовете".На този фон е прелюбопитен момент, че пет години по-късно и без никакво смущение министър-председателят говори за "гадове", и то "същите" като тогава, които отново искали да го свалят от власт. В компанията на същите тези "гадове".

Интересно е и друго обстоятелство - детайл, който няма как да бъде забравен и който хвърля светлина върху фигурата на Сидеров, а оттам и върху настоящата управленска конфигурация. Преди пет години лидерът на "Атака" беше т.нар. "златен пръст" на управляващите от БСП и ДПС, които дойдоха на власт след правителството на Борисов. Именно техният кабинет издигна Пеевски за шеф на ДАНС, а кворумът при избора бе осигурен от "Атака". Същата "Атака", която сега номинално стои зад икономическия министър, уличаван в закрила на ред интереси на въпросния неуспял шеф на ДАНС.

Тези детайли не биха имали толкова голямо значение, ако министър-председателят не насочи сам вниманието към тях. По стар обичай медиите не му зададоха никакви въпроси. А поле определено има. Най-очевидното и логично питане е следното: кои са "гадовете", след като с част от тях той управлява в момента. Но въпросите далеч не се изчерпват с това.

Може би най-важният момент, който трябва да се изясни в контекста на сюжета "ЧЕЗ, Гинка Върбакова и гадовете", е не кои са "гадовете", а дали самото правителство не си организира тази "ювелирна операция" съвместно със същите тези "гадове".

Причините за подобно предположение са не една и две, като може би най-солидната от тях е участието на Българската банка за развитие (ББР), начело на която стои Стоян Мавродиев. Кариерата му официално е свързана с Борисов и ГЕРБ, а впоследствие редица случаи осветиха връзките му с Пеевски.

На този фон целият театър, разигран от държавния апарат с цел да покаже Борисов като жертва пред широката публика, изглежда съвсем неуспешен. Навярно има хора, които смятат, че подобна голяма сделка, засягаща пряко сигурността на страната, може да се случи без знанието на министър-председателя. Но тези наивници, за щастие, са малко. Страничните обстоятелства около фирмата на Гинка Върбакова и най-вече ролята на ББР в цялата история няма как да не породят предположения за мълчаливото участие на държавата в нея.

-------------
Нашият избор не е между капитализъм или социализъм, а за вид демокрация.

Политикономика

Без либералната демокрация лявото и дясното губят смисъл

От коментар на макроикономиста Евгений Кънев в неговия фейсбук-профил


Фотограф: Георги Кожухаров

За "дясното" и "лявото". Както при строежа на къща, така и в изграждането на демократична държава има различни нива. Както не може да има къща без основи, така не може да има и леви и десни партии без либерална демокрация. Веднага пояснявам - това не е демокрация на либералите, а на всички хора без значение произход, вяра, раса, пол, възраст и образование. За разлика от нелибералната демокрация, където суверен не е народът , а групата или един човек в момента на власт, представляващи държавата. Или за разлика от робовладелската демокрация в древна Гърция и Рим, която е само за една група хора в обществото.

Няма либерална демокрация там, където не се спазват няколко принципа: върховенство на правото, свобода на медиите (плурализъм на мненията), защита правата на човека и на малцинствата и пазарна икономика със защита правата на частна собственост. Те са метаниво, координатна система, без която не са възможни "лявото" и дясното". Затова когато са фасадни, както у нас тези принципи и ценнности - всички,които ги искаме реални трябва да се обединяваме. Това е смисъла на "няма ляво, няма дясно"

Едва когато успеем да имаме тези принципи приложени в публичния живот, в държавността, тогава можем да отидем на второ ниво - видното - и защитаваме други ценности, производни на първите: повече или по-малко държава, данъци, армия, лична свобода и т.н.

Апропо, затова сега не ни приемат в Еврозоната - защото сме покрили критериите на Маастрихт от второ ниво, но не сме покрили базовия критерий от Копенхаген от първо ниво (метаниво) на либералната демокрация за правовата държава - върховенството на правото.

Много хора бъркат дилемата либерална или нелиберална (суверенна) демокрация с друга дилема - капитализъм или социализъм. Това е грешка - капитализмът може да съществува под различни форми, вкл. и при социализма (НЕП, държавен капитализъм), олигархичен, приятелски, предприемачески и т.н. Той няма пряко отношение към управлението на държавата - дали е Китай, Сингапур, САЩ, Бангладеш или Швеция...Но от тези държави само в САЩ и Швеция има либерална демокрация, и само там "дясното" и "лявото" имат смисъл...

Затова е важно да сме наясно какъв е нашият избор. Той не е между капитализъм или социализъм, а за вид демокрация, която позволява определен тип капитализъм. Само либералната демокрация насърчава предприемаческия, т.е. продуктивния капитализъм.

Ако постоянно се хващаме на въдицата, че у нас дилемата е "ляво или дясно", винаги ще получаваме приятелско-олигархичен капитализъм и нелиберална демокрация от руски тип.

С видните за всички ни скандални ефекти.

-------------
Твърде бързо от фалшиви новини преминахме към първични страхове.


Димна завеса

Политици-чираци сеят паника

От коментар на политолога Антоний Гълъбов за Offnews.bg


Фотограф: Николай Дойчинов

Критично ниското доверие в институциите открива огромни пространства за злоупотреба със страховете на хората. През изминалите два месеца от началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз усилията за заглушаване на европейския дневен ред на България все по-често се насочват към манипулирането на страхове и усилването на евразийска пропаганда.

Историята за чирака, който искал да стане магьосник, е била обект на множество интерпретации, но отвъд комичната й страна, в нея се крие и важна поука. В амбицията си да се представи за истински магьосник чиракът най-често посяга към най-страшните магии. Колкото по-неук и амбициозен е, толкова по-вероятно е да се опита да приложи най-разрушителните заклинания. Всичко това свършва, когато майсторът се върне, но дотогава чиракът е в състояние да предизвика стихии, които трудно могат да бъдат овладени отново.

Твърде бързо от фалшиви новини преминахме към първични страхове. Насред пропагандната истерия, която се разгоря в България, мнозина прецениха, че фалшивите новини вече не са достатъчни, за да се постигне бърз ефект. И точно като чирака-магьосник решиха, че е за предпочитане да покажат на другите, но най-вече на самите себе си, колко дълго и несправедливо са били подценявани.

По-голямата част от политиците в България изглежда се отказаха напълно от мисълта, че могат да спечелят доверието и уважението на българските граждани. Вместо да се опитват да привлекат вниманието им към собствените си политически проекти и платформи, все по-често политиците у нас се опитват да създадат или поне да увеличат споделеното усещане за несигурност и тревожност в обществото.

Посланието на тази тактика изглежда ясно – след като не ни харесвате, ние пък можем да ви плашим със страшни истории за предстоящи бедствия и катастрофи. Ако към това добавим все по-настойчивите инструкции на про-кремълската и антиевропейска пропаганда, които ни заливат в навечерието на президентските избори в Руската федерация, с получената смес почти всеки амбициозен и некадърен чирак може да изпробва знанията си в магиите.

Нашите чираци много напомнят онези измамници, които тъкали невидими платове, с които обличали царя, който заради собствените си провинциални комплекси за малоценност приел да се довери на техните обещания. Те се опитват да създадат цялостна представа за катастрофа, но - както и художниците-наивисти - отделят прекалено голямо значение на детайла, забравяйки за общата картина. Просто защото са чираци. Във всеки случай нашите чираци биха могли да израснат до калфи само с връзки. Няма друг начин, като се има предвид агресивния примитивизъм, с който ни заливат все така неуморно.

Все пак, от наглостта и самонадеяността на чирака може да има и полза. Най-малкото, при преодоляването на последиците от неговите изстъпления, става ясно кои съставки трябва да бъдат държани отделно, кои врати трябва да останат заключени и колко време могат да бъдат оставени без контрол чираците, а дори и калфите на магьосника.

След края на поредния експеримент пушекът ще се слегне, а може би чираците най-после ще бъдат поставени на мястото им. Може би най-после онези, върху чието съзнание се упражняват чираците на майстора, ще се отърсят от не толкова фините частици и ще престанат да се вслушват в чираците. Или може би не?!
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Асфалт яде ли се? 7 Мнения Daily - Асфалт яде ли се?

И още: Оповестената, но несанкционирана корупция е деморализираща; Алтернативата на властта изисква единна формация

12 дек 2018, 1524 прочитания

Залогът в Брюксел е защитата на европейската преса и култура Залогът в Брюксел е защитата на европейската преса и култура

Отворено писмо на Сами Кец, старши репортер на Агенция "Франс прес" за Близкия изток, носител на награди за военни кореспонденти

12 дек 2018, 665 прочитания

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Капанът на самодоволството

Политиците и икономистите допринесоха за загубата на доверие в досегашния икономически ред

Прах във въздуха, прах в очите

Нито отчитането на замърсяването на въздуха в София, нито мерките за по-чисто битово отопление са ефективни на този етап

Доайените в рекламния бизнес

Съдружниците в определената за най-ефективна агенция Noble Graphics, Чавдар Кенаров, Иво Алтънов и Марсел Леви пред "Капитал"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Курск"

Трогващ авторски трилър по действителен случай

20 въпроса: Мила Михова

На 15 декември в "Люмиер" тя ще изпълни песни и арии на Росини, Белини и Доницети

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 49

Капитал

Брой 49 // 08.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Нов застрахователен проблем по "Зелена карта", инфлацията леко се понижава заради горивата

Емисия

DAILY @7AM // 13.12.2018 Прочетете