Мнения Daily: Кой ще пострада най-силно, ако Москва спре да пуска газ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Кой ще пострада най-силно, ако Москва спре да пуска газ

Мнения Daily: Кой ще пострада най-силно, ако Москва спре да пуска газ

И още: Соломоновите решения на управляващите; Национално достойнство или национално малодушие

6433 прочитания

© Gleb Garanich


Кой ще пострада най-силно, ако Москва спре да пуска газ

От текст на Маркиан Остапчук за Deutsche Welle

Новият спор между Москва и Киев най-силно би засегнал балканските държави, в това число и България

Новият газов спор между Русия и Украйна тревожи и ЕС. Лошият опит от предишни подобни конфликти през 2006 и 2009 година, когато Москва напълно спря подаването на газ през Украйна, накара Брюксел да се включи като посредник за уреждането на сегашния спор. Берлин също е загрижен: "Както ЕС, така и Русия и Украйна имат интерес от това да не се стига до прекъсване на доставките на газ за Европа", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

В края на февруари Арбитражният съд на Стокхолмската търговска камара се произнесе по спора между украинския енергиен концерн "Нафтогаз" и руския монополист "Газпром". В решението се казваше, че "Газпром" трябва да изплати на "Нафтогаз" 2,56 милиарда щатски долара като обезщетение за това, че е подал по-малко от договорените количества газ, преминаващи през територията на Украйна. Украинските власти вече започнаха да конфискуват активи на "Газпром" в Украйна, а руският концерн обяви, че ще обжалва присъдата. Преди това от Москва бяха заявили, че ще анулират всички договори с" Нафтогаз". От украинската страна пък отвърнаха, че преди изтичането на срока на договора през 2019 година "Газпром" няма право да прекъсва доставките и транзитното пренасяне на газ през Украйна.

Германия е загрижена, но не е застрашена

Йорг Форбрих от американския German Marshall Fund казва, че руският газ е много важен за Германия. Но по-голямата част от него не идва през Украйна, а по газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море или през Беларус и Полша по тръбопровода "Ямал-Европа". "За германските потребители тръбопроводът през Украйна играе второстепенна роля", посочва Форбрих.

Миналата година Германия е внесла рекордните 53 милиарда кубически метра газ от Русия, което отговаря на 40 процента от общата консумация на газ в страната. Голяма част от нуждите си от газ Германия покрива с внос от Норвегия и Холандия. С други думи: Германия няма да пострада силно, ако Русия завърти кранчето за Украйна, благодарение на диверсифицираните доставки и наличието на големи газохранилища.

Балканите - силно зависими от транзита през Украйна

Това обаче не важи за много балкански държави като България, Румъния, Сърбия, Македония или Босна/ Херцеговина. "Тези страни са почти изцяло зависими от руските газови доставки, които стигат до тях именно през територията на Украйна", посочва Йорг Форбрих. Той добавя, че за разлика от Германия тези страни на практика не разполагат с алтернативни маршрути, по които да внасят газ от Русия.

Словакия също е силно зависима от руските доставки на газ. Но страните от Централна Европа междувременно са напреднали доста в свързването на газопреносните си мрежи. "Словакия, както и Австрия, вече са в състояние да получават газ от Русия или от трети страни по алтернативни маршрути, преминаващи през Централна Европа", добавя Форбрих.

Експерти: "Газпром" поема голям риск

Украинските специалисти са убедени, че ако се стигне до нова газова война между Киев и Москва, потребителите в ЕС няма да пострадат сериозно. Само около половината от руските транзитни доставки на газ преминават през Украйна, казва за ДВ Олександър Харченко от Украинския изследователски център по проблемите на енергията. Той смята, че изборът на алтернативни доставчици, както и изграждането на свързани газопреносни системи биха могли да спестят голяма част от неудобствата на страните от Източна и Югоизточна Европа. "Последните действия на "Газпром" показаха на европейците, че усилията им да диверсифицират газовите доставки, започнали през 2009, не са били напразни", казва Харченко.

Михайло Хончар от Центъра за глобални изследвания "Стратегия ХХI" в Киев посочва, че евентуално спиране на транзита през Украйна - в нарушение на съществуващите договори - може само да навреди на "Газпром". Все още няма достатъчно възможности за заобикалянето на тръбата през Украйна, добавя той. "Независимо от желанието на руската стана да накаже "Нафтогаз" няма да се стигне до нова газова война", убеден е експертът. По думите му, Москва знае добре, че това би подкопало доверието на европейските потребители към "Газпром" и би унищожило имиджа му на надежден доставчик. А това е много добре известно и на руското енергийно министерство, добавя украинският експерт.

Соломоновите решения на управляващите

От текст на Калоян Стайков за седмичния бюлетин на ИПИ

Съществува ясна, доказана с вековете, причина за разделението на властта, а именно – избягване на концентрация на твърде много власт. Причината е, че "властта има склонността да корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно" (по думите на лорд Актън). По същата логика през годините редица институции като централни банки, пенсионни и здравни фондове, регулатори и т.н., получават независимост от управляващите заради честото вмешателство на политици в тяхната дейност, с пагубни последствия. През последните години обаче в много страни, сред които и България, се наблюдава прикрито движение в обратната посока.

Ако разгледаме някои от по-нашумелите въпроси през последния месец, излиза, че почти всичко се решава с участието на премиера. Такива например включват:

- решението на Министерския съвет за промяна в плана за управление на Природен парк "Пирин"; - спасяването на двете лъвчета от Разград и изпращането им в специализиран център в Холандия;
- подписването на Националния рамков договор (НРД) за 2018 г. между Националната здравноосигурителна каса и съюзите на лекарите и зъболекарите в България;

- продажбата на българските активи на чешката "ЧЕЗ груп" на българската "Инерком груп", която се оказа невъзможна без държавното участие в нея.

На пръв поглед събитията не са свързани, освен че всяко едно от тях предизвика сериозна обществена реакция, която беше използвана като повод от премиера, за да се намеси като спасител от последна инстанция. След премиерската намеса обикновено се постига своеобразно Соломоново решение и всички заживяват дълго и щастливо освен институцията, отговорна за казуса – Министерството на околната среда и водите в първите два казуса, министерствата на финансите и здравеопазването в третия и Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране в четвъртия.

Заседание на Министерски съвет Бойко Борисов
Фотограф: Юлия Лазарова

Какво пък толкова, ще кажете вие, нали проблемите се решават? Да, намира се решение, но то е политическо решение на политически създаден проблем. Първопричината за гореописаните казуси, а и на редица други, не е конкретното предложение на една или друга институция, а липсата на доверие, че съответната институция работи в интереса на обществото. Например:

- протестите срещу правителственото решение за Пирин се коренят в опасения, че нито то, нито законовите изисквания ще се спазват;

- напрежението около подписването на НРД за 2018 г. се дължи на това, че допълнителни средства за тази година са предвидени, но в последния момент Надзорният съвет на касата отхвърля решението с три гласа "за" и пет "въздържал се" (все още няма стенограма от гласуването);

- напрежението около покупката на ЧЕЗ се нагнетява чрез подхранване на страховете, че новият собственик може да прави каквото си поиска, включително да "спре тока", а регулаторите са безучастни наблюдатели.

Това е резултатът от дългогодишни слабости в работата на институциите в унисон с целенасочена политика на дискредитирането им и концентриране на все повече власт в премиера, независимо дали се прави чрез назначаване на хора със съмнителна компетенция и репутация, дали чрез директно вмешателство в работата им или чрез цялостно пренебрегване на ролята им. Вследствие на това или работата на институциите започва да понакуцва, или просто изглежда така, но крайният резултат е един и същ - решенията се взимат еднолично от самия премиер. По този начин лека полека обществото започва да вярва все по-малко на тези институции и все повече да разчита на решения от последна инстанция, докато всички проблеми не започнат да се решават по този начин.

Този тертип на ръчно управление обезсмисля не само съществуването на независими регулатори и ресорни министерства, но и законодателната и нормативната уредба. През последните седмица, а и не само, сме свидетели на казуистични законодателни предложения като разширяване на правомощията на КЕВР или изменения на понятието "неизбежна отбрана" (което отново се случва по заръка на премиера). Въпреки че решението на почти всеки проблем в България се търси в законодателни промени, те са безсмислени, ако след това или институциите не спазват законите, или обществото не вярва, че го правят.

Така лека-полека се отдалечаваме от достиженията на държавното управление от последните векове и се връщаме към Соломоновите времена, когато царят е изслушвал проблемите на поданиците си и, с помощта на умения, мъдрост и знание, е намирал решение, което да е угодно на всички. Оказва се, че намесата на премиера буквално може да спасява животи, какъвто е примерът с умъртвените наскоро птици от Българската агенция по безопасност на храните. Ако въпросът беше отнесен до неговото внимание навреме, това можеше да бъде предотвратено, но, в своето късогледство, софийският зоопарк тръгва по каналния ред и се обръща към Административен съд – София. Така птиците са умъртвени, а двете лъвчета Масуд и Терез са вече в Холандия.

Национално достойнство или национално малодушие

Позиция на Деян Кюранов в dnevnik.bg

Фотограф: Анелия Николова

Национално достойнство ли? Национално малодушие демонстрираха едновременно президентът и премиерът на България.

Двоицата българи, натоварени със службата да ни представляват – единият като нация, другият като държава – мълчат в отговор на господарското словоблудие на един руснак, поканен с добро на гости. Мълчат вече седмица – затова да заговорим ние, така зле представляваните.

Не познавам г-н Валери Симеонов, затова съм длъжен да допусна, че неговата реакция може да е резултат от искрено възмущение, не (само) от политическа сметка. Ако е така, това му прави чест – както в други случаи, думи на същия човек са го покривали с безчестие. Но неговата реакция в комбинация с мълчанието на овните - ето къде ни поставя реално в момента: Русия е направила бележка на България и България си е взела бележка.

Останалото е лъготене: натовският генерал Радев ще каже на Русия, че реакцията на Симеонов е несериозна, да не му се връзват, защото той не е България, България си е взела бележка; а българският генерал Борисов ще каже на ЕС, че вицепремиерът Симеонов е България, така че Русия бездруго ще си вземе бележка от неговия сериозен демарш.

Така че, госпожи и господа, независимо как преживяваме тази ситуация, тя е ситуация на унижение и оскърбление – засега. Мълчанието говори и ще говори с гореописаните лъжи. А казаното от Симеонов не върши работа. Защото не посредственото ченге и преуспелият контрабандист си позволи да размаха пръст – а Русия.

Реакцията на Симеонов омаловажава станалото. А за Русия то явно е важно – иначе нямаше да публикуват у тях видеозаписа на този урок как да изопачаваме историята и да се държим грубиянски пред публика.

А за нас явно е важно да се държим овчедушно, щото ни е страх от кучето. Това не е презрителното мълчание на гордия човек – а поредното байтошовско снишаване. Когато скъпият гостенин започне да се държи нагло, учтивият стопанин му показва вратата. Ако не го направи – край с достойнството му, той е слуга. Когато патриархът на Русия оскърбява България, президентът на България пише нота. Ако не го направи – хайде да се попитаме какво...

Но да не изпускаме парата чрез псувни, тя може да бъде впрегната и в работа.

Кой ще пострада най-силно, ако Москва спре да пуска газ

От текст на Маркиан Остапчук за Deutsche Welle


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  coc33555576 avatar :-|
  coc33555576

  Ето затова беше важно да има Южен Поток. Требва да има осъдени български политици за проваления газопровод когато удари нова газова криза.

 • 2
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  До коментар [#1] от "coc33555576":

  Благодаря ви другарю, че сте си направили труда да се регистрирате и да ме уведомите, че липсата на "Южен паток" - спрян от др. Пу - води до проблемите на България с руския г@з.

  А по-конкретно. Основния губещ е гъзпром и русия, защото няма да има "мъни" от Европа. Мръсни дженжъри и лейберасти, а?

 • 3
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  До коментар [#2] от "Чарли":
  Докато се правиш на зъбат европейски пес, виж какво са направили батковците. Те не само получават газ от няколко места, но и руски газ през няколко места. Но това е само за батковци.

 • 4
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  А кои са батковците? Ако може поименно, егн и адреси? И да не кажеш, че се шегувам - ти започна първи.

 • 5
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  До коментар [#4] от "Чарли":

  "Голяма част от нуждите си от газ Германия покрива с внос от Норвегия и Холандия. С други думи: Германия няма да пострада силно, ако Русия завърти кранчето за Украйна, благодарение на диверсифицираните доставки и наличието на големи газохранилища.

  Балканите - силно зависими от транзита през Украйна

  Това обаче не важи за много балкански държави като България, Румъния, Сърбия, Македония или Босна/ Херцеговина"
  ===========
  Пише го малко по-горе.

 • 6
  zkp55555996 avatar :-|
  zkp55555996

  До коментар [#2] от "Чарли":

  Благодаря ти другарю, че се регистрира специално за да ми благодариш. А сега върви на майна си райна соросоидна ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK