Мнения Daily - Феновете на Путин да кажат открито накъде ще водят страната
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Феновете на Путин да кажат открито накъде ще водят страната

Мнения Daily - Феновете на Путин да кажат открито накъде ще водят страната

И още: Трябва нов военен съюз на мястото на НАТО; Токът на АЕЦ "Белене" ще е непродаваем

6934 прочитания

© Анелия Николова


Възторгът от победата на руския президент означава възторг от политическата му линия.

Източни пиеси

Феновете на Путин да кажат открито накъде ще водят страната

От коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле"

Президентът Румен Радев изпрати още в понеделник поздравителен адрес до Владимир Путин по повод преизбирането му за държавен глава на Русия. Ден по-късно същото направи и премиерът Бойко Борисов. В това време българският министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно с колегите си от целия ЕС, се солидаризира с Великобритания, осъди отравянето на бившия руски шпионин Скрипал, за което Западът обвини Русия, и декларира за пореден път, че не признава незаконната анексия на Крим. И въпреки че протоколните поздрави на президент и премиер са повече протоколни, отколкото поздрави, България отново напомня на объркана страна, която излъчва успоредно различни сигнали и не е съвсем сигурна къде точно е нейното място.

Усещането е още по-силно и заради неприкрития възторг на част от публичните фигури, предизвикан от четвъртата изборна победа на Путин. Лидерката на БСП Корнелия Нинова го поздрави за "огромната победа". Съуправляващият Волен Сидеров забеляза "много добри примери за провеждане на избори" и посъветва други страни да се учат. Червеният депутат Таско Ерменков обяви САЩ, Германия, Франция и целия ЕС за идиоти, като за доказателство посочи високия резултат на Путин в Крим. А лидерът на пловдивската БСП Георги Гергов, който се оказа и руски гражданин, наруши тайната на вота и обяви на всеослушание, че е гласувал за Путин.

Личните симпатии, традиционната любов към Русия и наследените шаблони за "дружбата" не са достатъчни отговори. Защото всеки от цитираните (а изобщо не са само те) е политическо лице и с всяка изразена позиция отправя послание към своите избиратели. Възторгът от победата на Путин означава възторг от политическата му линия. А тя доведе руснаците до изолация, потисничество и бедност. Високият резултат на Путин не променя фактите - Русия днес е страна, с която почти никой не иска да бъде приятел, руснаците са лишени от голяма част от гражданските и политическите си права, а резултатът от всичко това е намалена покупателна способност и повишен дял на бедните. Гордостта от "величието на Русия" със сигурност печели избори, но още по-сигурно е, че не решава споменатите по-горе проблеми.

Затова всеки, който днес държи да покаже на избирателите си колко много се радва от победата на Путин, е добре да бъде откровен докрай - и да прегърне също погрома над западния тип демокрация, враждебността към външния свят и готовността да предложи да хората лишения, вместо благоденствие. Симптоми за това в България вече има - през последните години се засилват атаките срещу неправителствените организации, работещи по утвърдения международен модел - прозрачно и на проектен принцип. Все по-чести са обвиненията към външни фактори за едно или друго неблагополучие в България. А призивите за здрава ръка, която да замести върховенството на закона и работещите институции, са едва ли не всекидневие. Честното отношение към българските избиратели изисква още сега всички фенове на Путин да кажат открито накъде искат да водят страната.

------------

НАТО е пълно с пацифисти, а присъствието на Турция поражда въпроси.

Геополитика

Трябва нов военен съюз на мястото на НАТО

От коментар на Алистър Хийт за "Дейли Телеграф". Преводът е на "Club Z"

Източник: Reuters

"Забравете за НАТО, нуждаем се от нов световен съюз за борба с Путинова Русия." Да, Великобритания изгони 23 руски дипломати и обмисля допълнителни санкции. Атаката в Солсбъри се обсъжда и осъжда в Съвета за сигурност на ООН, а НАТО е загрижена... Но всичко това няма да промени нищо.

Суровата реалност е, че светът стана много по-опасен, което на свой ред изисква нова отбрана и външна политика. Първо, Великобритания трябва да отдели повече средства за защита: вече не можем да мислим, че традиционните войни са нещо от миналото. Второ, Великобритания трябва да направи усилия за създаване на нов глобален военен и икономически съюз на държави, убедени в необходимостта от насърчаване на интересите на капитализма и либералната демокрация.

За тези цели НАТО вече не се вписва: това е твърде европейска организация, твърде много от членовете на съюза са просто пацифисти, а членството на Турция поражда редица въпроси. ООН е неефективна организация, както и НАТО - и двете са резултат от конфликт през ХХ век.

Новият съюз трябва да се основава на принципите на интересите и суверенитета на всяка страна. Той трябва да включва либерално-демократични държави, в които цари капитализмът и които зачитат принципите на правата на човека, защитават интелектуалната собственост и правото на неприкосновеност на личния живот. Тези страни трябва да подпишат споразумение за взаимна военна помощ, както и за свободна търговия.

Алиансът може да включва страни като Америка, Канада, Индия, Израел, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Франция и други. Създаването на такъв съюз ще бъде огромна реформа в геополитиката след създаването на ООН. Този съюз ще промени напълно глобалното равновесие на силите и ще позволи на либералните демокрации да се справят със заплахите.

Алиансът ще доведе до създаването на институции, необходими за сдържането на тоталитарните капиталисти Русия и Китай, както и ще помогне за борба с употребата на химическо оръжие и кибератаките. Великобритания се нуждае от нова роля на международната сцена и подкрепата за създаването на такъв съюз може да бъде идеална мисия.

-----------

Шансовете да намери пазар в страната и в региона биха били нулеви.

Енергетика

Токът на АЕЦ "Белене" ще е непродаваем

От коментар на д-р Георги Касчиев за mediapool.bg

Фотограф: Красимир Юскеселиев

От апологетите на АЕЦ "Белене" често може да се чуе, че още преди няколко години сме можели да я завършим и тогава, както пееше Богдана Карадочева - ще започне такъв живот... От инженерна гледна точка това, разбира се, не би било възможно, след като при прекратяване на проекта през март 2012 г. все още техническият проект не е утвърден, няма договор за изграждане, няма стратегически инвеститор, няма финансиране, няма нищо.

Да предположим, че към средата на 2012 г. техническият проект на АЕЦ "Белене" бе утвърден и държавата бе започнала изграждането. Ако по някакво чудо бе създадена перфектна организация за строителство, бяха намерени кредити за около 20 млрд. лв. на разумна цена, ако изграждането бе станало без забавяне, ако бе осигурен персонал за централата и тя бе подсъединена към мрежата ... и много други ако ... хипотетично първият блок на АЕЦ "Белене" може би щеше вече да е завършен?

Първият въпрос е щеше ли да има пазар за електроенергията от "Белене"?

Преглед на страницата на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) показва, че от началото на годината до 12 март електропроизводството е спаднало с 4.8 %, а електропотреблението - с 6.8 % в сравнение със същия период на 2017 г. През миналата седмица например максималният товар в страната е бил само 5286 МВ, а минималният – 3350 МВ. От началото на година нетният износ е бил средно 424 МВт с големи вариации.

Как се осигурява товарът в страната и износът, като се има предвид, че?:

- без АЕЦ "Белене" сега имаме инсталирани около 11 880 МВ (с един блок на ТЕЦ "Варна");

- АЕЦ Козлодуй генерира постоянно около 2100 МВ; - Поради постоянните дъждове повечето ВЕЦ (общо 2340 МВ без помпи) постоянно са в работа, понякога осигурявайки над 1600 МВ и общо 8.7 % от производството от началото на годината;
- Останалите ВЕИ (общо 1822 МВ) работят основно в зависимост от времето и са дали 5.4 % от производството от началото на годината; - Топлофикационните и заводските ТЕЦ дават 400-500 МВ;

- ТЕЦ на въглища (общо 4000 МВ) покриват останалото, като мощността им принудително е ограничена, дори наскоро ТЕЦ "Бобов дол" спря работа напълно;

Ясно е, че дори през този сезон шансовете АЕЦ "Белене" да намери пазар за електроенергията си в страната и в региона биха били нулеви.

Вторият въпрос е щеше ли АЕЦ Белене да е конкурентна?

По различни прогнози при пълно натоварване (два блока с общо 2120 МВ, 7970 часа работа годишно и 16.9 млрд кВтч бруто производство годишно) електроенергията от АЕЦ "Белене" би струвала между 170 и 200 лв/МВтч, а при по-ниско производство – значително повече.

Тази себестойност голяма ли е или много голяма? Както винаги отговорът на въпроса е в сравнението. За тази цел най-добре е да се ползуват публичните данни от Българската Независима Енергийна Борса (БНЕБ). През 2017 г. средната цена на базова електроенергия, търгувана на БНЕБ, ден напред, е била около 80.5 лв/МВтч. Според БАН тя щяла да расте и при умерено развитие през 2020 г. вече щяла да е 114 лв/МВтч.

Следователно, ако по някакво чудо АЕЦ "Белене" бе вече построена, при либерализиран пазар, електроенергията й щеше да бъде тотално неконкурентна и непродаваема.

Възторгът от победата на руския президент означава възторг от политическата му линия.

Източни пиеси


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  ngk41556743 avatar :-|
  ngk41556743

  Бедров е тотален идиот и трол. Значи щом Русия е в "изолация" спрямо Западния свят, следователно управлението ѝ е лошо? Ами Турция, Саудитска Арабия и пр. страни като са приятели със Запада, значи ли това че са добри и можем да сме им "фенове"? Русия е в изолация защото води независима политика и бърка в интересите на Запада. Ако се нарушават човешки права, то е пак по вина на Запада, с цел да се ограничат силовите опити за сваляне на неудобната му власт, платените медии, НПО-та и агенти. Ако страната не е в икономически възход - причината отчасти е същата. Едва ли българите са толкова прости, че да се вържат на стандартни грантаджийски лозунги. Да, всеки нормален българин подкрепя Русия на Путин, защото истината е на негова страна. Изборите в Крим го потвърждават. Нема как да излъжеш българина че Косово може да се отнеме от Сърбия, а Крим от Украйна не. Ами губите информационната битка г-да грантаджии, просто сте заели погрешната позиция.

 • 2
  ngk41556743 avatar :-|
  ngk41556743

  НАТО е американски проект от Студената война, Европа се нуждае от нов военен съюз, който да включва само европейски страни (не е задължително всичките да са членки на ЕС). Европа не требва да става жертва на руско-американските геополитически битки, тя си има свои интереси - военни, търговски и пр. На САЩ не му дреме, че всички бъркотии, които нанася в Близкия Изток и задния двор на Русия се отразяват именно на ЕС - милиони бежанци, тероризъм, икономическа изолация, излишно пилеене на пари в надпреварата по въоръжаване и пр. Америка е на другия край на света и си гледа своите интереси, време е Европа да направи същото.

 • 3
  cuam4o avatar :-?
  Ангел

  Бедров, за разлика от теб някои хора помнят и по-далеч от вчера. Знаеш ли колко страни, воювали на страната на Германия през втората световна война, са увеличили територията си? Само една. Нашата. Знаеш ли защо? Защото дори и не прекъсваме дипломатически връзки със СССР, камо ли да им обявим война. Ето за това.

  Сега, Щатите и Великобритания могат да си ги мерят колкото си искат с Русия, пет пари не давам. Но да правиш проблем, от протоколен поздрав е идиотско. Показва къса, много къса памет. Не се прави така нито политика, нито дипломация. А колко ЕС държат на нас, ще видим когато въведат визи заа САЩ. Щото всички членове са равноправни, нали?

 • 4
  zdra4 avatar :-P
  zdra4

  Бе там дето искат да я водят, повечето хора не щат да ходят...

 • 5
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648


  До коментар [#3] от "
  Ангел
  ":

  Увеличаваме я, ама благодарение на Германия. СССР няма много общо. И си запазваме придобивките, понеже са следствие на договор м/у две държави съюзници на Германия още преди войната да е започнала.

 • 6
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#5] от "fio41315648":

  И двамата грешите, увеличаваме я благодарение най-вече на Великобритания, която подкрепя Крайовската спогодба и след 45та я потвърждава.

 • 7
  nodjinn avatar :-(
  nodjinn

  Русия, която някак успя да обедини православие и носталгия по комунизма, раболепно угодничене (то това си им е в кръвта) пред Вожда, агресивна имперска външна политика на фона на шуробаджанашка, затънала в корупция, икономика, крепяща се единствено на износ на природни богатства, чийто умни и успели хора незабавно бягат от нея - е това ли ни е Големият Брат и пример за подражание?!

  Със сигурност са ни освободили. След това са и воювали срещу нас. А след това на техния щик дойдоха и престъпните комунисти, за да унищожат България и наследниците на които в момента я доунищожават.

  А страшното е, че на българска територия има хора, точещи лиги и пляскащи чела в пода, като това нямаше да е проблем ако бяха руснаци, ама те са наши граждани ... предполага се, че са българи ... каква е тая робска, угодническа психика, която така тържествено и щастливо обяваваме, повръща ми се вече.

 • 8
  mid1436620995435909 avatar :-|
  Stanyo Tenev

  Откакто съществува човечеството - милиарди са жертвите в резултат на констатацията-НАЙ-ВЕРОЯТНО-развързала ръцете на най-различни палачи !
  Един файтон български мекерета със съмнителни морални ценности, отново търсят медийна изява-загърбили истината-продължават да припяват на западните идиоти, че - НАЙ-ВЕРОЯТНО - Русия е замесена в отравянето на бившия руски шпионин Скрипал, като опитват да си присвояват европейските ценности.
  Това, което направи Русия за последните 70 години е ЧУДО ! В края на Втората световна война европейската част на Русия е разрушена - хиляди градове, села, заводи, фабрики и т.н. са изравнени със земята. Над 50 милиона са осакатените - без ръце, крака, ослепени и т.н. Сега един от най-красивите градове на земята е Санкт Петербург. Сега Русия е една строителна площадка. Руската армия се превъоръжава с ракети, който нямат аналог в света - които хвърлиха в паника западните идиоти. Крим е бил винаги Руски. Украйна не е платила на Русия нито 1 рубла. Истински демократ е този, който уважава и признава избора на хората, а те избраха да бъдат в състава на РФ. Жестоки манипулатори се опитват да се прикриват с изявления от рода на - ние обичаме руския народ, но сме против управлението на Путин ! Как обичаш руския народ, като не зачиташ мнението на 76,6 % от гласувалите за Путин-президент ?
  След като бъде изградена АЕЦ "Белене" и тя започне да носи всяка година милиони приходи в държавния бюджет - всички манипулатори трябва да бъдат натикани в затвора - като национални предатели.
  ТРАЙЧО ТРАЙКОВ пред БТВ: Русия блъфира, за да спаси репутацията си.
  “Турски поток” няма да има. Той няма икономически смисъл. Русия е в много тежко и финансово, и икономическо състояние. Тази идея е само за извинение, за спасяване на репутацията на Русия.
  МАРТИН ДИМИТРОВ: "Къде са сега Сидеров, Енчев и Миков?
  "Казах ли ви аз, че не очаквам да има „Турски поток“ и, че това е игра на Кремъл. Проект, в който няма икономическа логика трудно може да се реализира".
  КРАСЕН СТАНЧЕВ от ИПИ - манипулира гражданите с цена 14 млрд.евро.
  ИВАН КОСТОВ пред БТВ - манипулира гражданите с цена 12 млрд.евро.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#8] от "Stanyo Tenev":

  Г-не, какво не разбрахте от сметките: Токът на АЕЦ Белене ще бъде 2 пъти по-скъп от пазарната цена. И това при 20 млрд. дългове, които ще трябва да плащаме за строителството.

  ЧУДО-то е Германия. В пъти по-пострадала държава, много по-скоро във времето.

  Говорите откровени идиотщини. Брътвежите на задунайците не са за нашия форум.

 • 10
  dxd41539708 avatar :-|
  dxd41539708

  До коментар [#8] от "Stanyo Tenev":

  ЧУДОТО е в главата ви. По-добре мислете България, не Могучая. Предполагам в българската ви лична карта пише българин, а не руснак?

  Молете се изкопаемите богатства на Русия да не секнат, че дотам с вашето ЧУДО, което има БВП на Италия. Последната между другото без природни богатства, с доста по-малко население и несравнима територия. Лек ден!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK