С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 21 мар 2018, 12:34, 6685 прочитания

Мнения Daily - Феновете на Путин да кажат открито накъде ще водят страната

И още: Трябва нов военен съюз на мястото на НАТО; Токът на АЕЦ "Белене" ще е непродаваем

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Възторгът от победата на руския президент означава възторг от политическата му линия.
Източни пиеси

Феновете на Путин да кажат открито накъде ще водят страната


От коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле"

Президентът Румен Радев изпрати още в понеделник поздравителен адрес до Владимир Путин по повод преизбирането му за държавен глава на Русия. Ден по-късно същото направи и премиерът Бойко Борисов. В това време българският министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно с колегите си от целия ЕС, се солидаризира с Великобритания, осъди отравянето на бившия руски шпионин Скрипал, за което Западът обвини Русия, и декларира за пореден път, че не признава незаконната анексия на Крим. И въпреки че протоколните поздрави на президент и премиер са повече протоколни, отколкото поздрави, България отново напомня на объркана страна, която излъчва успоредно различни сигнали и не е съвсем сигурна къде точно е нейното място.

Усещането е още по-силно и заради неприкрития възторг на част от публичните фигури, предизвикан от четвъртата изборна победа на Путин. Лидерката на БСП Корнелия Нинова го поздрави за "огромната победа". Съуправляващият Волен Сидеров забеляза "много добри примери за провеждане на избори" и посъветва други страни да се учат. Червеният депутат Таско Ерменков обяви САЩ, Германия, Франция и целия ЕС за идиоти, като за доказателство посочи високия резултат на Путин в Крим. А лидерът на пловдивската БСП Георги Гергов, който се оказа и руски гражданин, наруши тайната на вота и обяви на всеослушание, че е гласувал за Путин.Личните симпатии, традиционната любов към Русия и наследените шаблони за "дружбата" не са достатъчни отговори. Защото всеки от цитираните (а изобщо не са само те) е политическо лице и с всяка изразена позиция отправя послание към своите избиратели. Възторгът от победата на Путин означава възторг от политическата му линия. А тя доведе руснаците до изолация, потисничество и бедност. Високият резултат на Путин не променя фактите - Русия днес е страна, с която почти никой не иска да бъде приятел, руснаците са лишени от голяма част от гражданските и политическите си права, а резултатът от всичко това е намалена покупателна способност и повишен дял на бедните. Гордостта от "величието на Русия" със сигурност печели избори, но още по-сигурно е, че не решава споменатите по-горе проблеми.

Затова всеки, който днес държи да покаже на избирателите си колко много се радва от победата на Путин, е добре да бъде откровен докрай - и да прегърне също погрома над западния тип демокрация, враждебността към външния свят и готовността да предложи да хората лишения, вместо благоденствие. Симптоми за това в България вече има - през последните години се засилват атаките срещу неправителствените организации, работещи по утвърдения международен модел - прозрачно и на проектен принцип. Все по-чести са обвиненията към външни фактори за едно или друго неблагополучие в България. А призивите за здрава ръка, която да замести върховенството на закона и работещите институции, са едва ли не всекидневие. Честното отношение към българските избиратели изисква още сега всички фенове на Путин да кажат открито накъде искат да водят страната.

------------
НАТО е пълно с пацифисти, а присъствието на Турция поражда въпроси.


Геополитика

Трябва нов военен съюз на мястото на НАТО

От коментар на Алистър Хийт за "Дейли Телеграф". Преводът е на "Club Z"


[Reuters]

"Забравете за НАТО, нуждаем се от нов световен съюз за борба с Путинова Русия." Да, Великобритания изгони 23 руски дипломати и обмисля допълнителни санкции. Атаката в Солсбъри се обсъжда и осъжда в Съвета за сигурност на ООН, а НАТО е загрижена... Но всичко това няма да промени нищо.

Суровата реалност е, че светът стана много по-опасен, което на свой ред изисква нова отбрана и външна политика. Първо, Великобритания трябва да отдели повече средства за защита: вече не можем да мислим, че традиционните войни са нещо от миналото. Второ, Великобритания трябва да направи усилия за създаване на нов глобален военен и икономически съюз на държави, убедени в необходимостта от насърчаване на интересите на капитализма и либералната демокрация.

За тези цели НАТО вече не се вписва: това е твърде европейска организация, твърде много от членовете на съюза са просто пацифисти, а членството на Турция поражда редица въпроси. ООН е неефективна организация, както и НАТО - и двете са резултат от конфликт през ХХ век.

Новият съюз трябва да се основава на принципите на интересите и суверенитета на всяка страна. Той трябва да включва либерално-демократични държави, в които цари капитализмът и които зачитат принципите на правата на човека, защитават интелектуалната собственост и правото на неприкосновеност на личния живот. Тези страни трябва да подпишат споразумение за взаимна военна помощ, както и за свободна търговия.

Алиансът може да включва страни като Америка, Канада, Индия, Израел, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Франция и други. Създаването на такъв съюз ще бъде огромна реформа в геополитиката след създаването на ООН. Този съюз ще промени напълно глобалното равновесие на силите и ще позволи на либералните демокрации да се справят със заплахите.

Алиансът ще доведе до създаването на институции, необходими за сдържането на тоталитарните капиталисти Русия и Китай, както и ще помогне за борба с употребата на химическо оръжие и кибератаките. Великобритания се нуждае от нова роля на международната сцена и подкрепата за създаването на такъв съюз може да бъде идеална мисия.

-----------
Шансовете да намери пазар в страната и в региона биха били нулеви.


Енергетика

Токът на АЕЦ "Белене" ще е непродаваем

От коментар на д-р Георги Касчиев за mediapool.bg


Фотограф: Красимир Юскеселиев

От апологетите на АЕЦ "Белене" често може да се чуе, че още преди няколко години сме можели да я завършим и тогава, както пееше Богдана Карадочева - ще започне такъв живот... От инженерна гледна точка това, разбира се, не би било възможно, след като при прекратяване на проекта през март 2012 г. все още техническият проект не е утвърден, няма договор за изграждане, няма стратегически инвеститор, няма финансиране, няма нищо.

Да предположим, че към средата на 2012 г. техническият проект на АЕЦ "Белене" бе утвърден и държавата бе започнала изграждането. Ако по някакво чудо бе създадена перфектна организация за строителство, бяха намерени кредити за около 20 млрд. лв. на разумна цена, ако изграждането бе станало без забавяне, ако бе осигурен персонал за централата и тя бе подсъединена към мрежата ... и много други ако ... хипотетично първият блок на АЕЦ "Белене" може би щеше вече да е завършен?

Първият въпрос е щеше ли да има пазар за електроенергията от "Белене"?

Преглед на страницата на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) показва, че от началото на годината до 12 март електропроизводството е спаднало с 4.8 %, а електропотреблението - с 6.8 % в сравнение със същия период на 2017 г. През миналата седмица например максималният товар в страната е бил само 5286 МВ, а минималният – 3350 МВ. От началото на година нетният износ е бил средно 424 МВт с големи вариации.

Как се осигурява товарът в страната и износът, като се има предвид, че?:

- без АЕЦ "Белене" сега имаме инсталирани около 11 880 МВ (с един блок на ТЕЦ "Варна");
- АЕЦ Козлодуй генерира постоянно около 2100 МВ;
- Поради постоянните дъждове повечето ВЕЦ (общо 2340 МВ без помпи) постоянно са в работа, понякога осигурявайки над 1600 МВ и общо 8.7 % от производството от началото на годината;
- Останалите ВЕИ (общо 1822 МВ) работят основно в зависимост от времето и са дали 5.4 % от производството от началото на годината;
- Топлофикационните и заводските ТЕЦ дават 400-500 МВ;
- ТЕЦ на въглища (общо 4000 МВ) покриват останалото, като мощността им принудително е ограничена, дори наскоро ТЕЦ "Бобов дол" спря работа напълно;

Ясно е, че дори през този сезон шансовете АЕЦ "Белене" да намери пазар за електроенергията си в страната и в региона биха били нулеви.

Вторият въпрос е щеше ли АЕЦ Белене да е конкурентна?

По различни прогнози при пълно натоварване (два блока с общо 2120 МВ, 7970 часа работа годишно и 16.9 млрд кВтч бруто производство годишно) електроенергията от АЕЦ "Белене" би струвала между 170 и 200 лв/МВтч, а при по-ниско производство – значително повече.

Тази себестойност голяма ли е или много голяма? Както винаги отговорът на въпроса е в сравнението. За тази цел най-добре е да се ползуват публичните данни от Българската Независима Енергийна Борса (БНЕБ). През 2017 г. средната цена на базова електроенергия, търгувана на БНЕБ, ден напред, е била около 80.5 лв/МВтч. Според БАН тя щяла да расте и при умерено развитие през 2020 г. вече щяла да е 114 лв/МВтч.

Следователно, ако по някакво чудо АЕЦ "Белене" бе вече построена, при либерализиран пазар, електроенергията й щеше да бъде тотално неконкурентна и непродаваема.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3623 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2877 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Вождизмът вдясно ще ни подчини на всеки следващ "Голям мъж"

И още: Турция иска парче от тортата "Сирия"; Нужна е дългосрочна стратегия за сдържане на руския експанзионизъм

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Малайзийски полет към село Щръклево

Община Русе даде предварително съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийско участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв.

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Гордост, кино и предразсъдъци

Sofia Pride Film Fest показва няколко филма за различните измерения на любовта и привличането

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10