Мнения Daily: Поколението, което ще наследи Путин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Поколението, което ще наследи Путин

Reuters

Мнения Daily: Поколението, което ще наследи Путин

И още: Нова студена война ли? Германия одобри "Северен поток 2"

4792 прочитания

Reuters

© Reuters


Здравей, поколение на Путин

От статия на Иван Кръстев в NYTimes и българоезична версия в портала "Култура"

Президентските избори в Русия преди седмица доведоха до впечатляваща, макар и очаквана победа на Владимир Путин. Ала значимостта на тези избори е, че поставят началото на Русия след Путин. Защото, макар президентът да спечели обществена подкрепа с политики като анексията на Крим и противопоставянето на Запада, легитимността на неговия следващ мандат ще зависи от това доколко ще успее да увери обикновените руснаци, че режимът му ще се съхрани дори когато той вече не е в Кремъл.

Мястото на Путин в колективното въображение на днешна Русия е сходно с онова на постколониалните водачи на националноосвободителните движения през 60-те и 70-те години на ХХ век. Той се възприема като основателя на новата руска държава, спасителя на руското достойнство и възродителя на нейния статут на велика сила. А и противно на фантазиите на Запада руснаците под 25-годишна възраст са сред неговите най-активни привърженици. Те не само гласуват за него, а мнозина от тях искат да са като него. 76% от хората на възраст между 18 и 30 години намират работата в службите за сигурност за "много престижна" спрямо 59% от онези над 60-годишна възраст. Както отбелязват анализаторите Андрей Колесников и Денис Волков, в руското обществено мнение "дебат за Путин" не съществува. "Почти никой не оспорва легитимността му като президент", написаха те наскоро в своя доклад за московския център "Карнеги". "Той е константа, портрет на стената, който вече не може да бъде свален."

В края на 2011 г. списание "Руски репортер" публикува проучване за руския елит, според което най-важният признак за принадлежност към руския елитен кръг (висшите 300 правителствени позиции) е познанството с Путин от времето, преди той да стане президент. Накратко, през последните 18 години Русия е управлявана от един приятелски кръг.

Няма признаци президентът да се готви да лиши от власт този приятелски кръг. Но има признаци, че възнамерява да отвори системата за верни външни хора, най-вече млади, за да увеличи вероятността за нейното оцеляване. Готов е да предложи на обществото смяна на поколенията, заместител на политическата промяна.

Мислейки за идните години, за разлика от Борис Елцин Владимир Путин не мисли за един наследник, а за поколение-наследник. Той предвижда прехвърляне на властта от своето поколение към "поколението на Путин", в което влизат политици, които са израснали и са били формирани в годините на неговото управление. Този процес вече е започнал: в месеците преди изборите деветима млади политици бяха назначени за губернатори на регионите.

Това поколение, надява се той, ще успее да съхрани главното му постижение: възраждането на Русия като велика сила, способна и решена да се противопостави на Съединените щати.

В това поколение влизат млади технократи с различен произход и биография, които обаче са обединени от едно – верни са на режима, но и имат съзнанието за собствените си слабости. Виждат себе си като кризисни мениджъри, а не като лидери визионери. Доверяват се на технологиите, но не и на политиката. Знаят да изпълняват инструкциите на Путин, но не знаят как могат да не са съгласни с президента.

Техен треньор е Сергей Кириенко, днешният заместник-началник на президентската администрация, който през 1998 г., на 36-годишна възраст, бе министър-председател по времето на Борис Елцин и бе сочен тогава като пример за млад либерален реформатор. Разликата между младите реформатори на Борис Елцин от края на 90-те и днешните млади технократи на Владимир Путин е особено показателна.

Реформаторите на Елцин имаха ясен политически профил – те бяха либерално и прозападно настроени и действаха като отбор, взаимно се подкрепяха. Имаха политически амбиции и възприемаха себе си като политическа сила, независима от връзките им с Кремъл. За разлика от тях младите технократи на Путин са експерти в областта на логистиката без видими политически убеждения или лоялност към някакви избиратели. Те не са отбор и никога няма да се защитят взаимно.

Технократското поколение на Путин има западен стил, но антизападни убеждения.

Предстоящата поколенческа смяна в Русия говори малко за бъдещето на режима, защото неговият най-голям актив, но и най-голям недостатък, е самият Путин. Той господства над политическата сцена до такава степен, че издига само хора със скромни амбиции, които знаят как да служат ефективно на президента, ала сами не могат да станат президенти.

Иронията е в това, че Владимир Путин издига тези технократи във властта като алтернатива на проваления си опит да утвърди за свой наследник настоящия министър-председател Дмитрий Медведев. Всъщност поколението на Путин представлява един колективен Медведев. И когато е изправен пред въпроса как ще изглежда Русия след Путин, президентът отново е на същото място, където беше, когато постави Медведев начело в Кремъл, за да реши след това отново да се върне там.

Нова студена война ли? Германия одобри "Северен поток 2"

Коментар на EurActive, преведен от ClubZ

Германските власти окончателно одобриха газопровода "Северен поток 2" от Русия въпреки риска от засилване на напрежението с източните съседи, страхуващи се от енергийната зависимост от Москва.

Това се случва на фона на нарастващо противопоставяне между ЕС и Русия заради вълната от експулсиране на руски дипломати, следствие от отравянето на бивш руски шпионин в Англия.

Около 85 км от тръбопровода, дълъг 1225 км - от залива Нарва на руската граница с Естония до Любмин в Североизточна Германия, ще преминат през германска територия. Заедно с издадения преди това документ от крайбрежния избирателен район на германския канцлер Ангела Меркел - Стралсунд, разрешителното вдига и последното препятствие пред строителството на тръбата от страна на Германия.

Все още обаче са необходими одобрения от руските, финландските, датските и шведските органи.

"Северен поток 2" - компанията зад тръбопровода и дъщерно дружество на руската държавна енергийна компания "Газпром", заяви, че е "доволна" от резултата и се надява да осигури оставащите разрешителни "през следващите месеци".

Проектът за тръбопроводи обаче остава спорен в Германия, както и за съседите й и членки на ЕС Полша и балтийските държави Естония, Латвия и Литва, които се опасяват, че тръбата може да се използва като инструмент за засилване на руското влияние върху общността - 40% от природния газ идва от Русия. Известно е, че Москва използва цените на природния газ, за да окаже натиск например върху Украйна по време на конфликта, разразил се след анексията на Крим през 2014 г. - и в отговор на санкциите на ЕС.

Междувременно безпрецедентно междупартийно обединение на високопоставени политици от Християндемократическия съюз на Меркел, еколозите от Зелените и Свободните демократи миналия месец предупреди да не се позволява на "Северен поток 2" да продължи. Това ще "раздели политически ЕС и ще постави под съмнение нашата солидарност с Полша, нашите балтийски съседи, Словакия и Украйна, но също и с Швеция и Дания", написаха те в открито писмо до вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

И Европейската комисия заяви през миналата година, че "няма нужда" от "Северен поток 2" в името на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на газ в 28-членния блок. Меркел обаче заяви, че смята, че "Северен поток 2" е чисто "икономически проект" и не е необходима политическа намеса.

На европейско равнище комисията се опита да осуети проекта, представяйки предложение, което ще постави "Северен поток 2" под юрисдикцията на ЕС. Съгласно предложените промени в директивата за природния газ всички тръбопроводи за внос ще трябва да отговарят на правилата на ЕС, които изискват тръбопроводите да не се притежават пряко от доставчици на газ, недискриминационни тарифи, прозрачни операции и най-малко 10% от капацитета да бъдат предоставени на трети страни.

Но този план претърпя удар по-рано този месец, когато правните служби на Съвета - представляващи държавите, членки на ЕС - се противопоставиха на законодателното предложение на изпълнителната власт с аргумента, че ЕС няма юрисдикция по тръбопроводи, пресичащи изключителната икономическа зона на страните членки.

Правната служба на съвета вече прие втората част от своето правно становище, датирано от 26 март. Документът, получен от EurActiv, казва, че междуправителственото споразумение "става необходимо за разрешаване на противоречиви изисквания", когато част от тръбопровода не попада в юрисдикцията на ЕС.

Това обаче би изисквало дерогация*, което е "обективно обосновано и ограничено във времето", за да се спазват принципите за еднакво прилагане на правото на съюза и на равно третиране, твърди правната служба на съвета. "Режимът на дерогация, предвиден в предложението, не отговаря на тези изисквания", заключава становището.

* Дерогация - частична отмяна на определен закон

Здравей, поколение на Путин

От статия на Иван Кръстев в NYTimes и българоезична версия в портала "Култура"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK