Сергиите на "Славейков" - отегчителен постсоц преход
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сергиите на "Славейков" - отегчителен постсоц преход

Най-голям смях будят сравненията с парижките букинисти - общото между тях и нашите мърлячи е толкова, колкото между Париж и София

Сергиите на "Славейков" - отегчителен постсоц преход

Боязливият подход на общината към окупаторите е признак на некомпетентност и популизъм

12471 прочитания

Най-голям смях будят сравненията с парижките букинисти - общото между тях и нашите мърлячи е толкова, колкото между Париж и София

© Цветелина Белутова


Чавдар Гюзелев художник и сценограф, във фейсбук
Този площад е проектиран за съвсем различни функции, а временното се превърна в постоянно.

Учудващ е плачът по незаконните сергии на площад "Славейков", и то от хора, които би трябвало да защитават правилата и да не си затварят очите за неспазването им. Плачат и тъжат за нещо, което се намърда незаконно в началото на 90-те - когато държавните книжарници затвориха, а дотогава не съществуваха други и нямаше къде да купуваме книги - с презумпцията, че това ще бъде временно. Но временното се превърна в постоянно, а някои, може би по-младите, го възприемат за вечно.

Това придавало някаква типична и "очарователна" характеристика на този площад, проектиран за съвсем различни функции. Забравили за незаконната окупация на едно обществено пространство, днес бойко протестират срещу премахването на сергиите, въобразявайки си, че защитават книгите, знанието, културата и някаква напълно изфантазирана интелектуална атмосфера - уверени, че там щели да се намърдат кафенета, тоест комерсиалното, антикултурното.

А какво друго са настанилите се търговци там с грозните си сергии, с кашоните от банани, в които близо 30 години продават книги? Най-голям смях будят сравненията с парижките букинисти! Общото между тях и нашите мърлячи е толкова, колкото между Париж и София, тоест нищо. Онези там не са незаконни, не пречат на никого, не са задръстили площади, изглеждат естетично. Последната дума у нас не е от особено значение и никой не се интересува от нея. По същите причини сме "толерантни" и към остъкляванията на балкони, частичните изолации, климатиците, кабелищата, окепазили завинаги фасадите на домовете ни.

Функцията на незаконните окупатори на пл. "Славейков" приключи отдавна, появиха се книжарници наоколо, а те продължават да цакат карти, да крещят вулгаризми и да се държат като изконни господари на място, което не им принадлежи. Някои твърдят, че се занимават и с друг вид - незаконна, търговия. Да се измисля и приписва някаква артистична или интелектуална атмосфера на това нечистоплътно място е повече от сбъркано и много далеч от реалността.

Живея на 300 метра от това място и го заобикалям от години, същото са ми споделяли много приятели, които иначе са любители на книгите. У нас представите за това как би трябвало да функционират подобни дейности са абсолютно погрешни и робуват на бегли, повърхностни представи. Има начини, отдавна измислени в цивилизованите страни, как, къде и кога се организират такъв тип пазари, просто трябва да ги приложим и тук.

За съжаление новият проект за обновяването на площада е пълен с недостатъци, а това се дължи на дълготрайните порочни практики на общината и лошо провежданите конкурси - с предизвестен печеливш и до болка познатите фирми изпълнителки, с пословично лошото изпълнение на поверените им проекти. А един от недостатъците на одобрения проект е и боязливият, популистки подход към сергиите, който е половинчат и компромисен, издава непрофесионализъм и некомпетентност, а и неувереност. Както и към "ретро" фонтанчето, което е нескопосана имитация, ерзац, сложено по време на безспорно най-лошото управление в София - това на Софиянски, и убило човек поради бездарие... Грешка ще бъде и повторното му съживяване - една кичова имитация, пренесена ненужно, от друго време, в друг визуален контекст.

Би било добре всичко това да бъде обговаряно, споделяно в широкодостъпен и публичен дебат преди взимането на окончателно решение, а не постфактум, но това все още остава в сферите на мечтите у нас, където живеем в един тежък и отегчително разтеглен постсоц преход.

Чавдар Гюзелев художник и сценограф, във фейсбук
Този площад е проектиран за съвсем различни функции, а временното се превърна в постоянно.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  easy63 avatar :-|
  Storm Rider

  Подкрепям мнението на автора. Сергиите трябва да се разкарат. Който иска да продава книги, да си отвори книжарница, а не да си разхвърля кашоните и торбите по площада...

 • 2
  spindi avatar :-|
  spindi

  Заради разбирането, че като продаваш книги си "над закона", този катун оцеля през целия преход. Подобни "феномени" могат да се премахват с един замах.

 • 3
  m17 avatar :-|
  m17

  Смешен плач - този проект се дискутира от поне 5 години, всеки може да се искаже и маса хора го направиха. Всеки един детайл беше оплют многократно но не се намери един които да се осмели да каже "ето така е правилно". Щото е много по-лесно да плюеш по принцип отколкото да защитиш позицията си сред другите плювачи.
  Но това с предизвестените победители е наистина дразнещо - как пък един мрънкач не се престраши да участва в търг поне за проектиране. В цялата държава има 10'тина строителни фирми с възможност за подобни дейности, инжинерите и работниците също са краен брой и то доста ограничен особенно напоследък. Цените постигани на търговете са с пъти под европейските. Е кой искате да дойде да ремонтира площада - немските строители ли ?!? И било некачествено - е няма начин да събираме останалите тук сакати работници, да им плащаме колкото да имат за ракия и да търсим качество на немски специалист !!!

 • 4
  uql26355225 avatar :-|
  Noal

  Аз съм за площада да е книжен пазар.
  С друга визия, красиво направено.

 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Площад Славейков беше част от романтичния период на българското книгоиздаване - вече си е отживял времето. Не знам дали някой изобщо купува книги от там, или предпочита културното и компетентно обслужване в модерните ни вече книжарници.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  А как ще оборите хората, при положение че на няколкостотин метра сме свидетели на пълната окупация на Витошка? Защо не се съборят първо опушените парници там, пък после да мислим за пешеходни площади?!

 • 7
  mitrata avatar :-|
  constantinmitreff

  Миналата седмица, малко преди да започне ремонта на площада, видях едната половина (тази пред градската библиотека) разчистена. Тогава си припомних детството и площада колко е бил хубав. И веднага се оказах в настоящето като видях другата половина пред френския институт (алианса) неразчистената. Пълна цигания и чалга. Сега вече всичко е разкопано и оградено - кеф, че ги няма т.нар. книжари. А идейния проект окичен на оградите - изглежда горе-долу добре, но като си знаем мат'риала накрая ще е трагично.
  По отношение на книжарите - учудвам се, че оцеляват. Според мен попадат в категорията 'Западащи бизнеси' от тази статия
  https://www.capital.bg/biznes/predpriemach/2005/03/05/230365_10_izgriavashti_10_zapadashti_biznesa/
  При наличието на интернет книжарници - български и международни и доставки навсякъде, според мен залязва тази бутафория наречена книжен пазар на площада. Отделно хората от околните сгради да си отдъхант от ежедневното местене на кашони от банани пълни с книги и използването на различните ъгли на сградите за походни тоалетни. Просто не отива на центъра на столицата.
  А общото между Париж и София е, че са столици:)

 • 8
  k_ avatar :-|
  k_

  Беше време когато винаги ходех на това място и почти винаги си тръгвах с току що излязла книга, която още я нямаше по рафтовете на книжарниците.
  Купувал съм и за доста пари стари издания, не антикварни, за доста кинти. Файнмановите лекции на български струваха около 150 кинта.
  Познавам хора, които живота им мина зад сергията. Как оцеляват - нямам представа.
  Пак минавам понякога, но рядко купувам.
  Физиономиите зад тезгяха не изглеждат добре. Дебели, небръснати, некъпани от няколко дена със сигурност.
  Мръсно. Просто мръсно ми изглежда на мен, а аз не съм от големите чистофайници.
  Иначе мястото си направи своето място и книжарниците трябва да останат пред една или друга форма.
  Ако заложат на първоначалните си две предимства (според мен):
  1. Светкавична доставка на нови книги от наши и чужди издателства на пазара и
  2. Спасяване от преработка на ценни издания (не задължително с антикварна стойност) и предлагане на пазара. Това включва изкупуване и продаване
  И за двете неща се иска много висок професионализъм от този който се занимава с тия неща, защото хич не е проста работа да отсееш зърното от плявата.
  Не познавам в детайли как работи книжния бизнес, но нашумели издания в международен план идват у нас се месеци, дори години закъснения.
  Или българските народни приказки просто изчезнаха. В нета има купища сайтове, които сопи-пействат едни и същи истории, които са не повече от 10% от напечатания фолклор.

 • 9
  debonair avatar :-|
  Joro69

  Най-сетне общината насъбра смелост да разчисти това място. Сега някои защитават книжарите просто по инерция, за да хейтят всичко, което се прави. Каквито и несъвършенства да има новият площад, със сигурност ще е в пъти по-приятен от досегашния и на практика ни излиза почти без пари. Тук да пробват да хейтят и тези дето твърдят, че от еврочленството нямало никаква полза.

 • 10
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Аз мисля, че преди години инцидентно нещо си бях купил от този пазар, но откакто ги има е-книжарниците, вкл. Книжен-пазар.нет, където има изобилие от четива втора ръка (а понякога и чисто нови), вече не ходя на това място. Споделям казаното от автора на статията и от преобладаващите коментари под нея, че площадът трябва да си възстанови функциите и облика. По-добре и за самите книжари там ще бъде да инвестират в помещения под наем или собствени такива, където и за тях ще бъде по-удобно и за клиентите също. Ако пък сергиите останат, то трябва да има и съответните условия за това, така че центърът на София да не прилича на някоя далечна източна страна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.