Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Демокрация с граници

Ценностите на българите 2018 г.

Университетски преподаватели коментират резултатите от българската част на Петото европейско изследване на ценностите, което се провежда през 10 години*

Всяка епоха на сгъстена трансформация и отключващи се кризи подкопава общностната кохезия. Важният извод от това изследване е, че те не са подкопали доверието в демокрацията като фундамент на европейските общества. Българите са разположени в поле, рамкирано от желанието да са отворени към света, но и да са добре защитени. Налице е стремеж за отграждане от чуждото, непознатото, неразбираемото с наличните ни културни сетива. Искаме да сме в големия свят, но е все по-силна носталгията по малкото общество с ясно очертани граници.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов
  • + 2

  Ценностите донякъде в момента се налагат отвън. Заради 'цялостната картина' ние избрахме ЕС и НАТО 1997. Много от нещата, които са поставени като механизми не са резултат от 'наша история,' а от 'желание да сме в клуба.'
  В идеалния вариант ценностите са резултат от процес, който на ниво държава/ общество отнеме ПОНЕ 20-25 години. (По Ингълхарт).
  Експериментирането с нови проблеми води до решения, които водят до добри практики, които с времето стават правила, после принципи и накрая - ценности.
  Частната собственост (или правата на индивида) не е е станала ценност, понеже някой пророк се е появил, а понеже обществото е "напипало," че е добре да се използва този механизъм.
  Ние сега приемаме "чужди правила," но пак се иска време, за да осъзнаем и "интернализираме" предписанията в ценности.
  Вижте дебата с ИК.
  2010-2011 трябваше да правя един СУОТ анализ с политици за ЕС. Буквално нямаха идея какви са недостатъците/ опасностите от членството. Като им казах "ние сме гранична страна, при миграционна криза може да се наложи да приемем десетки хиляди." Гледаха ме с изумление. Искам да кажа "още не можем да осъзнаем какво значи либерална демокрация." Затова се плашим от чужденците и жената на дончев и президентшата пишат неадекватни "статуси."
  Всички изказали се са ми симпатични, обаче не ги въприемам като авторитети да обясняват ценности.
  Еле пък Буруджиева. И Кьосев.
  От ценности разбират колкото аз от литература.
  Общо взето "едни хора са взели хонорари по един проект."

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал