С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
13 юни 2018, 15:27, 4899 прочитания

Мнения Daily: Защо Г-7 е нула

И още: Черната дупка БДЖ; Борисов взе главата на министър, хвърли я на тълпата, но никой не я иска

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
От създаването си през 70-те години на миналия век насам Г-7 става все по-безполезна в свят на новопоявяващи се икономически сили.
Скептицизъм

Защо Г-7 е нула


От коментар на Джим О'Нийл * за Проджект-синдикат

Въпреки че появата на американския президент Доналд Тръмп на срещата на лидерите на Г-7 в Квебек миналата седмица не бе особено добре приета, аз изпитвам симпатия към неговия скептицизъм. От дълго време тая съмнения, че годишната среща на лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и Съединените щати служи на някакви полезни цели.

Още през 2001 г., когато създадох акронима BRIC (групата на Бразилия, Русия, Индия и Китай - бел. ред.), аз предсказах, че нарастващото икономическо значение на Бразилия, Русия, Индия и Китай в крайна сметка ще наложи значителна промяна в глобалното икономическо управление. Най-малкото - глобалните органи за управление трябва да включват Китай, ако не всички в BRIC. В същото време няма сериозна причина Франция, Германия и Италия да бъдат представени поотделно, след като имат обща валута, парична политика и фискална рамка (поне по принцип), а под въпрос стои дали Канада и Великобритания все още трябва да се нареждат сред най-важните икономики в света.Седемнайсет години по-късно Г-7 все още служи на една основна цел - да създава заетост на държавните служители на своите държави членки. Да, тя все още включва седемте западни демокрации с най-големите икономики, но само толкова. Към момента икономиката на Канада не е много по-силна от тази на Австралия, а италианската е съвсем малко по-голяма от испанската.

Г-7 е артефакт на минала епоха. Тази година се очаква Китай да изпревари цялата еврозона; БВП на Индия вече е по-голям от този на Италия, а Бразилия не е много по-назад.

С други думи, единствената легитимност в глобален план, за която Г-7 може да претендира, е, че тя представлява няколко основни демокрации. Но 85% от нарастването на световния БВП (в щатски долари) от 2010 г. насам идва от САЩ и Китай, а почти 50% - само от Китай. Други 6% идват от Индия, докато доларовата стойност на икономиките на Япония и ЕС всъщност намалява.

В този контекст би било много по-относимо, ако Канада, Франция, Германия и Италия бъдат заменени от Китай, Индия и една делегация, представляваща еврозоната. Но, разбира се, вече има организация, която представлява сегашните страни от Г-7, както и BRIC - Г-20, и тя вече ясно се показа като форум на водещите икономики в света.

Тръмп предизвика възмущение, когато миналата седмица поиска Г-7 отново да включи Русия, която беше изхвърлена, след като през 2014 г. руският президент Владимир Путин анексира Крим. Но си струва да се зададе въпросът какви глобални предизвикателства може да посрещне сегашната Г-7 извън тесни икономически проблеми. От тероризма през разпространението на ядрени оръжия до изменението на климата - почти няма проблеми, които могат да бъдат решени без помощта на страни извън Г-7. И макар че западните медии представиха Тръмп като черната овца на срещата на върха, Италия също има правителство, което подкрепя сближаването с Русия.

Неотдавнашният цирк на Г-7 подсили впечатлението, че западните политици не са в състояние да се справят с някои от най-належащите проблеми в света. За в бъдеще е ясно, че Г-20 предлага по-добър форум за глобално управление, отколкото Г-7 в сегашния си вид. Въпреки че по-големият брой участници затруднява постигането на жизнеспособен консенсус, той все пак е много по-представителен. Най-важното е, че Г-20 включва страните, които ще бъдат незаобиколими за решаването на глобални проблеми сега и в бъдеще.
---------
Икономическата логика

Черната дупка БДЖ

От коментар от Ясен Бояджиев в "Дойче веле"
Не е нужно БДЖ да се закрива, достатъчно е да се даде в частни ръце, като се продаде или даде на концесия едновременно с летището.

БДЖ отново е в дупка. При това е доста спорно дали изобщо някога е излизала от нея, или просто е затъвала все по-дълбоко. Така или иначе пак ще я вадят от дупката, като този път ще ѝ спускат още по-дебело спасително "въже", платено с парите на данъкоплатците - цели 103 милиона. Това щяло да бъде част от търсено в момента "цялостно решение на проблема".

"... с което проблемът приключва"

"Бизнес логиката, икономическата логика и политическата логика изисква (...) накрая да има държавна намеса за окончателно погасяване на тези задължения, с което проблемът приключва", казва директорът на БДЖ. Всъщност нищо не приключва, а дори започва да се трупа наново. Можеше да се ориентира към приключване, ако компанията не трупаше постоянно нови и нови загуби.

"Политическата" им логика я знаем. По силата на тази логика за десетина години държавата сигурно е изляла в БДЖ няколко милиарда. Икономическата логика обаче е съвсем друга. Една компания може да бъде истински спасена само като се направи така, че да спре да трупа загуби и да започне да печели, за да може да се издържа и развива. Но въпреки безбройните стратегии и оздравителни планове през годините нищо такова не се е случило.

"Политическата логика"

"Твърдението, че БДЖ е на гърба на данъкоплатците, е спекула", обявява друг жп началник. Опровержението дойде от най-сигурния източник - министъра на финансите. Общите разходи на пътническите превози са около 250 милиона лева на година, от които собствени приходи са около 50 милиона, а цели 200 милиона са от данъците на българските граждани. Само 20% от разходите на железниците се покриват от това, което се плаща като цена за услуга. Медиите са пълни с документирани свидетелства за нагласени обществени поръчки за ремонти, победителят в които е предварително известен на всички, а цените са все по-високи и по-високи.

Всичко това също е част от "политическата логика", която е в сила не само в железниците, но и в почти всички сфери на управлението - нищонеправене, вечно отлагане, имитация на реформи, източване.

Финансовият министър излезе с авангардната идея да се даде глътка въздух на БДЖ, като административно се разредят конкуриращите я автобуси. В интернет форумите мнозина веднага му отговориха, че е по-добре "това недоразумение БДЖ моментално да се закрие". Не е нужно да се закрива. Достатъчно е да се даде в частни ръце, като се продаде или даде на концесия едновременно с летището. Това би било наистина цялостно решение.
------------------
Тъжна вест

Борисов взе главата на министър, хвърли я на тълпата, но никой не я иска

От коментар на Диян Божидаров във в. "Сега"

Вече не е смешно. Една сутрин може да се събудим с оставка на Борисов, а следобед да се окаже, че не си я приема. След като Бисер Петков стана "втора Теменужка", горният сценарий е напълно възможен. Тези HR драми означават само едно - личен провал на Борисов. Ако един шеф на дребна институция, примерно директор на детска градина, маха и връща възпитателки, то това значи единствено, че този директор не става. Версията на премиера е, че в понеделник Петков сам напуснал. Следите ли за корабче в окото? Ако една възпитателка сама иска да си тръгне от детската градина, тя си тръгва. Петков остана.
Министър Бисер Петков разяснява на брифинг промяната в наредбата за освидетелстване на хора с увреждания (ТЕЛК)

Фотограф: Цветелина Белутова

Не е задължително един премиер да познава в детайли проблемите във всяка една сфера. Но с исканията на хората с увреждания, тревогите и безизходицата им Борисов имаше предостатъчно време да се запознае. Още през 2016 г. след протести той склони да се отпуснат 50 млн. лв. за деца с увреждания. Следваше да забележи, че никой във веригата под него не си прави труда да даде тези пари, щом ги има и следва да се отпуснат - ясен знак, че системата не работи... Премиерът изобщо не се чувства отговорен за дереджето на тези жени и децата им, на които социалните служби отказват помощ, щом нелечимо болните им деца навършат пълнолетие...

България влиза в интересен период. "Белене" и оръжейни сделки са достатъчно голяма хапка да съборят всяко правителство или пък да го задържат. Президентът Радев и БСП стрелят по ГЕРБ, Валери Симеонов не мирува вътре в кабинета. Главният прокурор Цацаров изведнъж се сети, че "Зелените" са прави за Пирин, Слави май партия ще прави...

Председателството свършва, не Западните Балкани, а Балканът между Видин и Резово не мирува. В тази сложна ситуация Борисов опита да даде поредната жертва, за да успокои хора, партии и богове. Не му се получи. Ако има нещо положително в цялата работа, е, че толкова много хора - и протестиращи, и синдикати, и представители на други общности - мощно заявиха, че една оставка нищо не решава. Системата, дето убива, се храни с ей такива оставки. Това хората не просто го разбраха, ами и реагират.

Тази обществена реакция, проявена не по форуми и вкъщи, а съвсем официално, от непартийни и неопозиционни структури, по повод министър, към когото никой не изпитва специални сантименти, определено е новина. Борисов взе главата на министър, но се оказа, че никой не я иска тази глава. Хвърли я на тълпата, но му бе върната обратно. Това е тъжна вест за самия премиер. Какво ли следва?
----------
* Джим О'Нийл е хоноруван професор по икономика и мениджмънт в Манчестърския университет
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


 • управлението на умните градове
 • зелената, електрическа, автономна мобилност
 • интелигентните комунални услуги
 • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

Мнения Daily - Спиралата на отмъщението вече се завихря Мнения Daily - Спиралата на отмъщението вече се завихря

И още: Източна Европа иска да имитира Израел; Автогол с исторически мащаби

19 мар 2019, 797 прочитания

Мнения Daily - Свободното слово остава сериозно оръжие срещу властта Мнения Daily - Свободното слово остава сериозно оръжие срещу властта

И още: БСП сблъска евробюрократа и боркинята; Какво да чакаме в седмицата преди Brexit

18 мар 2019, 1069 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Битката за последното общо нещо

И още: За третия мандат на Путин - Народен фронт срещу върхушката

Тежка година с хубав край

Въпреки изпълнената с предизвикателства 2018 г. застрахователният сектор отчита добри резултати

Пусто лято

За първи път от няколко години летният сезон в морските курорти ще бъде по-слаб

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

20 въпроса: Правдолюб Иванов

Новата му самостоятелна изложба "Роботите не се изпотяват" е в Sariev Contemporary

Кино: "Къщата, която Джак построи"

Ларс фон Триер задава неудобни въпроси с безупречно кино

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 16.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Нов "Апартаментгейт" при ГЕРБ, Борисов "спаси" пенсиите

Емисия

DAILY @7PM // 19.03.2019 Прочетете