С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 24 юни 2018, 11:30, 5046 прочитания

Мнения Daily - АЕЦ "Белене" трябва да остане като паметник на глупостта

И още: Да освободим свободните професии

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Технологията на реакторите за АЕЦ "Белене" е парен локомотив

Още по темата

Цената на урана достигна най-високото си ниво от 2.5 години

Затварянето на някои мини и очакванията за увеличаване на търсенето от Китай вдигат котировките

6 ное 2018

Харченето за АЕЦ "Белене" вече започна: с 1 млн. лв.

През есента вероятно ще бъде обявен и конкурс за консултант, който помага на властта при избора на инвеститор

16 авг 2018

Мнения Daily - Ердоган отклонява вниманието от слабата икономика с милитаризъм

И още: Видя се, че има и друга Турция; Бойко Борисов е хибрид между Живков и Симеон

26 юни 2018

Мнения Daily - Тежко им на свободните хора в Турция

И още: Меркел ще вие като дяснопопулистките вълци; Реши ли Западът да забрави за руското нахлуване в Украйна

25 юни 2018

Проектът АЕЦ "Белене" – повече вреден, отколкото скъп

Построяването на централата може да загроби не само сегашното, но и усилията на няколко поколения напред

15 юни 2018

АЕЦ "Белене" засега тръгва процедурно, строителството е под въпрос

Управляващите получиха зелена светлина да започнат нов рунд от харчове по два пъти проваления проект за централата

7 юни 2018
Зависимост и корупция

АЕЦ "Белене" трябва да остане като паметник на глупостта


От интервю на Йордан Йорданов, ядрен експерт и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", за сайта economic.bg

За такава малка територия като България да я замърсиш с втора площадка е престъпление. Особено при положение че имаш вече една площадка в Козлодуй, която така или иначе си замърсил и има необходимата инфраструктура. Ако се реши да се експлоатират тези реактори, може да се използва площадката в АЕЦ "Козлодуй" като заместваща мощност на V и VI реактор, ако евентуално се наложи те по-рано да бъдат изведени от експлоатация.

Тази технология, която се използва в момента, е на принципа: сипваш топла вода в парогенератора, той генерира пара, която върти турбината, тя пък задвижва електрогенератора. Това е принципът от времето на парните локомотиви, при които парата върти буталото и кара колелата на локомотива да се въртят. Хората вече направиха реактори на бързи неутрони и малки модулни реактори. Ние трябва да се замислим, че ако строим централата 20 години и я експлоатираме 60 години, излиза, че ще посрещнем новия век с парни локомотиви, образно казано.В момента не трябва да се бърза, трябва да се изчака да дойдат по-модерни технологии. Така както бързо се развиват технологиите при телефоните, същото е и в енергетиката. В близките 15 - 20 години нямаме нужда от нови крупни мощности.

Не може само от една държава да получаваш всички енергоресурси, включително и оборудване за производство на електроенергия и само с тяхно ядрено гориво. Трябва да има диверсификация както на оборудването, така и на горивото. Турската атомна централа, която се строи, е с по-модерни реактори от нашите, с 1200 MW мощност. Унгарската също е модерна, а чешката още повече. Освен това тези реактори могат да използват и друго ядрено гориво, а нашите реактори в "Козлодуй" могат да работят само с руско гориво и оборудване, както са и тези в "Белене". Така предварително си залагаме капани и няма как да се възползваме от новите модерни технологии, които ще дойдат, и оставаме зависими.

Най-компетентната организация в областта на ядреното гориво, NUKEM, казва, че до 2050 г. драстично ще намалеят запасите от природен уран и ще започне поскъпването му. Тогава тези централи, с тези "парни локомотиви", стават нерентабилни, но никой не говори за това. Всички си мислят, че уранът се копае така на полето. Ние имаме богати залежи на уран, но той се добива много трудно и при добива му се унищожава почвата. Ти правиш нещо за около 60 години напред, но като ти поскъпне уранът, какво ще правиш с тези реактори?

Най-големият недостатък на една атомна централа е, че създава много ядрени отпадъци и затова сега в Козлодуй, срещу атомната централа, ще се строи с европейски пари национално хранилище за съхранение на радиоактивни отпадъци – ниско и средно ниво. И така Козлодуй става ядрено гробище, дори от Нови хан ще пренесат всички радиоактивни отпадъци там.

Никъде по света не се препоръчва частен инвеститор в малки държави, единствено има такива в Япония и в САЩ, но това са държави с висок морал и интелект. За нашата държава частен инвеститор означава корупционен проект, особено ако е руски, това е доказано. Въпреки че многократно се казва, че правителството няма да даде нито един лев, това не е възможно. Когато стана аварията с АЕЦ "Фукушима", правителството в Япония изкупи централата и пое ядрения риск, който минава 500 - 600 млрд. долара.

Сега казват, че ще направят търг, но няма да поемат задължително изкупуване на енергията и др., това не може да стане. Държавата трябва да поеме ядрения риск, както е в Турция. Има три виенски конвенции, които задължават държавата да участва в Лондонски пул, където годишно се плащат застрахователни суми на всеки ядрен обект, които гарантират, че ако стане авария, този пул ще покрие определена щета. Но България внася много ниска вноска, Лондонският пул ще покрие много ниска щета, останалото ще го поеме държавата, което означава фалит на държавата.

За мен оборудването от АЕЦ "Белене" трябва да остане като един паметник на глупостта. По-добре е да загубим 3 млрд. лв., отколкото да продължаваме да трупаме загуби, както правят в момента и други държави. Според мен трябва да се търси начин това оборудване да се продаде и то е ясно, че на руснаците, както и предното оборудване.
------------------------------
Дерегулация

Да освободим свободните професии

От публикация на Зорница Славова за седмичния бюлетин на ИПИ

От години Европейската комисия (ЕК) изследва регулирането на т.нар. свободни професии и негативите от тежките регулации, които затварят пазара, ограничават конкуренцията, понижават качеството и оскъпяват професионалните услуги. За България проблемът е особено актуален, тъй като регулациите при професионалните услуги са особено тежки и постоянно нови и нови гилдии искат да се саморегулират с целия спектър от ограничения.
За България проблемът с регулациите при професионалните услуги е особено актуален, тъй като самите регулации са особено тежки и постоянно нови и нови гилдии искат да се саморегулират с целия спектър от ограничения

Фотограф: Красимир Юскеселиев

През последните няколко години ЕК публикува няколко изследвания на регулирането на свободните професии. Докладите дават емпирични доказателства за ефектите от регулирането и отражението им върху засегнатите сектори, потребителите и икономиката като цяло в шест европейски държави и редица изследвани браншове – Австрия (4 професии), Полша (22 професии), Германия (94 занаята), Гърция (11 професии), Италия (9 професии) и Великобритания (2 професии). Те показват как отмяната на регулации води до повече конкуренция и повишаване на заетостта, а оттам и до по-ниски цени и по-високо качество.

Бум на таксита, треньори, брокери и гидове в Полша

През 2013 г. в Полша отпада задължението всички таксиметрови шофьори да преминават специални курсове и изпит за упражняване на професията. В някои градове обаче изискването продължава да се прилага. През следващите две години ясно се наблюдава как лицензите за таксиметрови шофьори в градовете без задължителни курсове и изпити нарастват много по-бързо от тези в градовете, при които доказването на квалификация остава (с 4.5 п.п.). Броят на фирмите, които предлагат услугата, пък се стабилизира след сериозно свиване в периода 2009 - 2013 г. Докладът включва и изследване на качеството на услугата, но изменения при него не се наблюдават. Увеличаването на конкуренцията води до намаляването на цените на таксиметровата услуга в Полша за пръв път от поне 10 години.
Изследвания на ЕК показват как отмяната на регулации води до повече конкуренция и повишаване на заетостта, а оттам и до по-ниски цени и по-високо качество.


Реформата обхваща и други професии. Заетите в охраната нарастват с по 20% за година след реформата от 2013 г. Пълната дерегулация на брокерите и агенциите за недвижими имоти пък води до увеличаване на наетите в сектора, броя на фирмите и строителството на жилищни и нежилищни сгради. Премахването на задължителните курсове и изпити за туристическите гидове води до увеличаване на броя им и намаляването на цената на услугата, както и до увеличаване на разнообразието от дейности, предлагани в сектора.

Фризьорът на Меркел в Германия работи незаконно

През 2004 г. Германия премахва редица регулации за упражняване на различните видове занаяти. За 53 от общо 94 занаята изискванията за специфична квалификация се премахват, а за останалите се намаляват частично. Отварянето на пазара води до огромен ръст на заетите в следващите 10 години. Това включва и повишаване на заетостта на по-ниско квалифицирани занаятчии, но изследването показва, че гарантирането на качеството на услугите и продуктите на занаятчийството може да се постигне и чрез по-малко строги инструменти. Например предоставянето на гаранции, използването на търговски марки, развиване на търговските вериги и т.н.

Анекдотично доказателство за това, че лицензите, задължителните курсове и изпити не гарантират качество, е фактът, че фризьорът на бившия канцлер Герхард Шрьодер и на сегашния, Ангела Меркел, няма квалификация и работи "по изключение" от закона в годините преди реформата.

Освобождаване на свободните професии в Гърция

През 2010 г. Гърция намалява драстично регулациите върху свободните професии както по отношение на навлизането в професиите, така и при дейността им (включително премахване на лицензи, различни регулации на формата на бизнеса, минимални цени и такси, забрана за реклама, географски ограничения). Изследването е върху 11 професии: адвокати, нотариуси, одитори, счетоводители, зъболекари, физиотерапевти, таксиметрови шофьори, екскурзоводи, брокери, спедитори и оценители. Либерализацията има траен положителен ефект върху заетостта, цените на услугите са намалели, а качеството се е повишило заради конкурентния натиск.

В България, изглежда, все още интересите на гилдиите и установените играчи са по-силни от интересите на потенциалната конкуренция, клиентите и всички граждани.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Кой е най-прекият път към комунизма Мнения Daily - Кой е най-прекият път към комунизма

И още: Защо Груевски избяга точно в Унгария; Кой е най-прекият път към комунизма

15 ное 2018, 377 прочитания

Реквием за мониторинга на ЕК 3 Реквием за мониторинга на ЕК

Или какво следва от неговото предизвестено политическо убийство

14 ное 2018, 1504 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Тежко им на свободните хора в Турция

И още: Меркел ще вие като дяснопопулистките вълци; Реши ли Западът да забрави за руското нахлуване в Украйна

Брюкселският заложник

Германецът Манфред Вебер изглежда като най-вероятния бъдещ председател на ЕК, но вече има съмнения дали ще бъде силен лидер

Бюджетният излишък: Милиард и едно излишни желания

За трета поредна година държавните финанси са на огромен плюс, а дебат как тези пари да се упарвляват смислено липсва

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

20 въпросa: Стефан А. Щерев

Актьор, продуцент и вече режисьор с експерименталното представление "Опиянение и гняв"

Всички сме обидени

Мартин Роусън, карикатуристът на The Guardian за политкоректността, смелостта да осмива в епохата след Charlie Hebdo, за Брекзит и изложбата си в Габрово

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Плажове с вечни концесионери, пореден проблем около Ветко Арабаджиев, петролът поевтинява

Емисия

DAILY @7AM // 15.11.2018 Прочетете