Мнения Daily: Кому е изгодно решението на КС за Истанбулската конвенция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Кому е изгодно решението на КС за Истанбулската конвенция

Мнения Daily: Кому е изгодно решението на КС за Истанбулската конвенция

И още: "Визията за България" на БСП - завръщане към соца

6554 прочитания

© Цветелина Белутова


Веселинa Седларска в clubz.bg

Не знам какво означава трети пол, но ето как стои въпросът с него. Ако наистина няма трети пол, както твърдят лекарите, Конституционният съд какво всъщност забрани? Ако пък има трети пол, защото природата в някои редки случаи си почива от обикновеното, как го забраняваме на природата?

Знам обаче какво означава джендър, защото тази дума се учи още във втория срок на подготвителен клас. Род означава. В граматиката не, но в социума джендър ролята може да се променя. Имало е време, когато жената не е можела да гласува. След това идва време, в което жената получава правото да гласува. Освен майка, робиня, слугиня, любовница и т.н., каквато е била през годините нейната социална роля, вече е и гласоподавателка – ето това е промяна в джендър ролята на женския род.

За решението на Конституционния съд колебание нямам – то е позорно като за съдии и обслужващо като за помощен персонал на властта. Точно така – на властта. Ако си мислим, че Корнелия Нинова си е мечтаела за такова решение, защото беше против Истанбулската конвенция, значи сме много наивни. Това решение на конституционните съдии е лошо за нея, защото измъкна от ръцете й най-влиятелния й аргумент, който се свеждаше до това, че ГЕРБ иска да наложи третия пол. Нищо не иска да направи ГЕРБ, освен да е на власт. И за да не е затруднен в оставането на власт и спечелването отново на властта, не му е до никаква Истанбулска конвенция. Ще се оправдава с решението на Конституционния съд и ще затваря устата на всеки, който е посмял да гъкне по темата. Решението на конституционните съдии съвпада с мнението на Корнелия Нинова, но устройва Бойко Борисов.

Но не това е най-тревожното в този сюжет, а лекотата, с която беше спечелена една хибридна битка. Напипа се слабото място на българина – той може да е беден, може да е глупав, но има нещо, което никой не може да му отнеме – това, че е мъж, който си пада по жени, или жена, която си пада по мъже. Това му е опорната точка на самочувствието, опорната точка, в центъра на която изглежда по-сполучил поне от онези мъже, които си падат по мъже. Тази му опорна точка съвпадна с опорката на хибридната битка, оставаше само да се измисли една думичка, която да назовава нещото, на което нещастният, уплашен, беден и нещастен българин да остри ноктите на самочувствието си.

И тази думичка беше измислена – джендър. Блестяща стратегия на хибридчиците, пилотен проект, който отваря пътя на всички следващи хибридни битки. Истанбулската конвенция беше тренировъчен полигон, вече на всеки е ясно колко лесно и колко бързо всеки може да ни ошашави и обезсили. Е, козите се оказаха по-важни от жените, но така сме я карали векове, защо не и занапред.

За визията на БСП

Проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Ето как си представям следващото интервю с Корнелия Нинова: Журналистът я пита "Как застройвате супата? Кога сервирате салатката на съпруга си? Готова ли сте за баба?" Накрая Нинова не издържа "Ама защо ми задавате такива въпроси, нали съм партиен лидер?" Журналистът: "Ох, аз пък разбрах, че се борите за традиционната роля на жената..."

.....

Лъжат ни

Гледа ни право в очите (т.е. в камерата) г-жа Нинова и лъже: Вазов бил изваден от учебната програма; канадското търговско споразумение щяло да ни залее с ГМО продукти, които впрочем тя нарече отрови; заселвали сме били страната с мигранти под натиска на ЕС... Последната лъжа беше истински опасна – нямало чума по добитъка, властите избивали животни за собствено удоволствие. За глупостите около Истанбулската конвенция казах.

Удивителното е, че симпатизантите ѝ, някои от които са образовани хора, не се обръщат назад да кажат – ало, май тук поизлъга, Вазов се учи години наред; ало, никакви мигранти не виждаме; ало, канадските инвеститори никакви ги няма... На фона на всичко това как да възприемеш сериозно положителни неща, например това, че е добре ЧЕЗ да бъде купен от държавата (според мен – временно, докато се намери добър купувач).

Опитах се да прочета документа, наречен "Визия за България" (преди беше "сполука", после "промяна"...). Опитах, защото е трудно да разграничиш някакви съдържателни линии в този поток от хубави неща – усилието ме върна във времето на соца, когато трябваше да зубрим решения на поредния партиен конгрес за изпита по "Научен комунизъм", а те бяха практически неразграничими, защото всичко се повишаваше, усилваше и разрастваше равномерно във всички посоки. Но представиха визията като покана за разговор. Нека тогава да говорим.

Веселинa Седларска в clubz.bg

Не знам какво означава трети пол, но ето как стои въпросът с него. Ако наистина няма трети пол, както твърдят лекарите, Конституционният съд какво всъщност забрани? Ако пък има трети пол, защото природата в някои редки случаи си почива от обикновеното, как го забраняваме на природата?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  sjkadasdhja avatar :-|
  sjkadasdhja

  Сърцата ви капят за тази Джендър конвенция. Идете си набийте половинките за да ви мине. Няма проблем - навярно мислите, че е законно.

 • 2
  sjkadasdhja avatar :-|
  sjkadasdhja

  "Не знам какво означава трети пол, но ето как стои въпросът с него. Ако наистина няма трети пол, както твърдят лекарите, Конституционният съд какво всъщност забрани?"

  Забрани дефиниция за думата пол, която влиза в директно противоречие с конституцията.

 • 3
  sjkadasdhja avatar :-|
  sjkadasdhja

  "Вазов бил изваден от учебната програма"

  За Вазов не знам, но и до него ще се стигне. Всичко национално е подложено на геноцид. Например Балканджи Йово. Например коректната дефиниция на турското робство.

  Някой хубав ден ще се разбере, че на Шипка сме се били с извънземните. Така де, в духа на добросъседството.

 • 4
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  Веселина Седларска се надценява. Коментарът й показва, че не е прочела решнието на Конституционния съд или не го е разбрала. КС не е "забранил трети пол", както мисли Веселина. КС подробно и на много страници обяснява защо ИК не съответства на Конституцията. И никъде нищо не забранява, нито споменава думите "трети пол". Но Веселина съвсем тенденциозно и маипулативо подхваща една евтина и тъпа теза, приписвайки я на КС за да й се надсмее отвисоко. Твърде жалко, вече няма да чета Редута и Веселина.

 • 5
  drug avatar :-|
  реалист

  Стига с този "джендър" и трети пол. Въобще не е въпросът в това, а в загубата ни на държавност и хилядолетни традиции, с които сме оцелели и май оцеляваме. Българина няма страх от Истанбулската конвенция, като Защитата на жените от насилие, или към "джендъра", като понятие или употреба, или към разните индивидуални права на ЛГБТ- хората. Българите, имаме не страх , а ужас от частта на тази конвенция, която иска да превъзпитава децата ни безапелационно в създаване на някакъв нов, чужд и съвсем непознат за нас, родителите, човек, нерелигиозен, с друг свръхлиберален (разпасан) сексуален морал и либидо, манипулиран, без дълбоки семейни връзки (патриархалност) и без желание за деца и реално ни отнемат мечтите. Този, документ дава практически, на това ЛГБТ малцинство, особени групови права и превилегии, с което ги противопоставя на хетеросексуалното болшинство. Затова, точно за тази част в документа изрично е казано, че се изпълнява стриктно и буквално и не се допускат варианти и промени, докато за останалите части, това е допустимо. Как, ви звучи? Това , е същината и замисъла на "Истанбулската" конвенция, а "защитата на жените и бла, бла" е благовидната мимикрия, "Троянския кон" за прокарването и. "Конвенцията" е първия международен документ, който съдържа определение за социален пол (gender) и изисква от страните при прилагането на Документа и при оценката на предприетите мерки (член 6) да вземат предвид проблемите, свързани с пола. Държавите, които са я ратифицирали, задължително трябва да променят законодателството си и да предадат част от НАЦИОНАЛНИЯ СИ СУВЕРИНИТЕТ на т.нар. комитет GREVIO - политически наддържавен ЛГБТ-НП орган, който ще следи за прилагането на Конвенцията: "Веднъж ратифицирана Конвенцията, като международен правен акт, има предимство пред тези норми на Вътрешното Държавно законодателство, които ? противоречат. Това изисква Националното законодателство да бъде приведено в съответствие с целите и мерките на Конвенцията". Правата на GREVIO са изключителни и уникални, стига се до там, че Държавата няма право, дори да им прави митническа проверка. И, как си го мислите това? Разни ЛГБТ- наглеци, да възпитават децата ми, децата ви "със и във" разни извратенящини, а ако се противопоставя, ще бъда арестуван и съден, да, да, съден и осъден, а децата ми отнети, четете какво става в Канада, Германия и другаде. И, всичкото това се прави за някакви извънредни супер права, на има, няма 5-6%, сексуално нестандартна част от Населението. Явно, тук са скрити други глобални цели, на крайния ляв Либерализъм, част от Световната конспирация за Световно господство, чиито наи- големи поддръжници са ЛГТБ хората, като силно комплексирани от своето различие, които , като не могат да станат , като другите, другите да станат , като тях. Ясно е, че опазването на децата ни се превръща в общонародна задача. Недопускането на джендър-пропаганда и насилие над децата ни е жизнено условие за оцеляването на българския род. Днес на карта е поставено именно това – да оцелеем като род, като биологичен вид. Не можем да проиграем тази карта, втори опит няма да има! Точно, това защити Конституционният Съд! И ПРАВИЛНО!
  Какво, повече може да се добави, а да, Партия, която наложи ратифицирането на тази Конвенция, да забрави за властта, с нея е свършено.

 • 6
  hesapov1 avatar :-|
  Хесапов

  Омръзна ми да чета и слушам глупостите на ненормалници, като г-жа Седларска, г-н Дичев и подобните му от "Дойче веле".
  Поздравявам Конституционния съд за решението му.

 • 7
  theduloclan avatar :-|
  theduloclan

  Знам обаче какво означава джендър, защото тази дума се учи още във втория срок на подготвителен клас.
  ---------------------

  Госпожата обаче свенливо премълчава в какъв подготвителен клас се учи това. А и като някой който живее в САЩ повече от 18 години, мога да я уверя че "джендър" има и друг смисъл който, за разлика от нея, КС е доловил.

  Знам че ви боли - все пак едни грантове останаха непохарчени, но поне имайте малко уважение към себе си и престанете със сълзливите статийки за ИК. Освен смешни, ставате вече и досадни.

 • 8
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  До коментар [#3] от "sjkadasdhja":

  Балканджи Йово не е народна песен, а е написана от П. Славейков

 • 9
  drug avatar :-|
  реалист

  Лошо, Седларска, лошо.
  ИК-касичка. Грантче-касичка. "Джендър"НПО-касичка

 • 10
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  А как ИК тълкува насилието над мъже? Има сума ти жени - и това е вградено в тях - които използват секса като оръжие или награда.. Други, които тормозят психически съпрузите си с мрънкане, натяквания, обиди..докато не получат своето си.. Дори игрите с кукли са как да се научат да упражняват прокси власт.. Да не говорим как всеки познава някого, които яде кютек от жена си, станала голяма като полярна мечка.. или манипулиран..
  Аман от феминизъм, джендъризъм и метоо..
  Правата на жените и сега са по-защитени от мъжките... Да вземем осиновяване на дете - кой съд иска разрешение от бащата? А?
  Жените смятат децата си за единствено техни - празни съдове, в които да налеят очакванията си.. Те са ги родили - те могат да ги погубят... това им е логиката..
  А тия от третия пол до гуша ми дойдоха... каквото си искат да правят в кревата - само да не си навират половите органи в лицата ни по медиите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK