Мнения Daily: Окованата Иванчева или окованият разум
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Окованата Иванчева или окованият разум

Мнения Daily: Окованата Иванчева или окованият разум

И още: Грозната истина за българската полиция

6995 прочитания

Текст на Петя Владимирова за "Дневник"

След като на 17 април Десислава Иванчева, бившият кмет на район "Младост", бе държана седем часа с белезници насред кръстовището пред Спортната палата заедно със заместничката й Биляна Петрова, а арестът им бе предаван на живо в ефир, да се види как лови властта корумпирани кметове... след като в съдебната зала държаха двете жени зад бронирано стъкло, за да не се чува какво казват на медиите, и те лепяха бележки по стъклото... и след като пред съда - тук внимавайте - пред съда! - ги вкарваха с белезници, заключени на ръцете отзад, за да не показват листове с манипулирани протоколи от СРС ... Та след тези драстични показни изпълнения на борците с високата корупция спрямо две жени

доживяхме да видим венеца на спектакъла

- Иванчева не само с белезници на ръцете, но и белезници (вериги) на краката и колан на кръста.

Каквито и наредби да са изпълнявани от Дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието - както твърдят оттам, гледката е връх на абсурда в Територията, където арестанти и осъдени или безпрепятствено могат да избягат, или - за да не избягат онези, които могат и знаят как или са откупили бягството си, връзват всички наред. Включително и тази дребна жена, която, ако хукне нанякъде, ще бъде настигната и вкарана в пътя за секунди с пет бързи крачки.

Днес цял ден юристи ми обясняват, че Иванчева ще бъде затруднена да спечели гражданско дело срещу дирекция "Охрана" за унизително публично отнасяне към нея, тъй както самата тя по своя воля е предала на медиите видеото. А когато човек сам изнесе такова нещо, видите ли, значи не съответната институция, а той самият прави унижението, на което е подложен, публично.

Абсурдно е от гледна точка на обществената значимост на случая да се подкрепя теза, че не е трябвало да разпространява видеото, за да си осигури съдебен успех.

Напротив, скандалът трябваше да стане публично известен, за да вдянат, ако могат, тъй наречените компетентни власти, че с папагалско прилагане на наредбите си са станали за смях, жестоко горчив смях над тотално изгубения разум. Веригите на краката на тази жена можеха да бъдат избягнати с двама-трима полицаи в повече. Но къде ти размисъл - те вземат мерки...

Не е за пренебрегване обаче и онази версия, която основателно е вече емблема на Територията - за мафиотизираните институции, които трябва да смачкат една избрана от гражданите, а не от партиите, жена за кмет, за да дадат урок - пак на гражданите, че който не слуша, това го чака.

Това е то, най-страшното послание

То е отправено освен към гражданите и към съда: Щом е окована като терорист, значи е виновна и трябва да бъде осъдена. Това се случва в държавата на изобилните закони и... изгубения разум.

Грозната истина за българската полиция

Коментар на Иван Бедров в Deutsche Welle

МВР харчи много, а постига малко резултати. През седмицата този извод бе онагледен с данни от Световната банка, която публикува изследване за ефективността на разходите за полиция и пожарна в България. Докладът е диагноза: унаследена и неадекватна структура от миналото, дублиране на административни звена, разхищение на всички равнища, увеличаващи се разходи за издръжка и невъзможност за инвестиции в модернизация...

Доверието е на дъното. Докладът стига до извода, че броят на полицаите е достатъчен, но разпределението не е ефективно; че администрацията е прекалено много; че ресурсите се разхищават; че по-пестеливите дирекции не служат за пример на тези, които разхищават с широки пръсти; че дори сметките за ток и вода не се управляват умно и т.н.

Всичко това ни казва едно: МВР не е помръднало много от миналото и затова не се справя с предизвикателствата на настоящето.

Системата на МВР често е обект на промени, но те обикновено са продиктувани от конкретни властови интереси - ще преместим една служба, ще обединим други две, след време пак ще ги разделим и т.н. Въпросът е как това министерство успя да доживее до 2018, без да се промени съществено. Отговорът е очевиден - защото в този си вид то е изгодно за упражняващите властта.

Световната банка препоръчва обединяване на някои от 28-те регионални дирекции и намаляването им до 7. Това не устройва статуквото, защото пълното припокриване между структурите на изпълнителната, местната и съдебната власт с избирателните райони е разковничето, което превръща всеки местен партиен лидер във всевластен господар на отредената му територия. Триединството между наместника на управляващата партия, кмета на областния център и регионалния директор на МВР е класика в българската политика - 28 партийни началници, 28 кметове на големи градове и 28 полицейски шефове, към които се добавят и 28 окръжни прокурори.

Това е затвореният кръг на властта - от разпределяне на ресурси, през натиск срещу опонентите, до гарантиране на преизбирането. Така управлява и ГЕРБ по места, така управляваше и БСП. Точно затова съпротивата срещу евентуален опит за окрупняване на административни структури ще бъде мощна. И точно затова сегашното мъчително състояние на МВР притеснява по-малко политиците - както управляващите, така и опозицията, отколкото "опасността" от някаква радикална стъпка за реформи.

А една реформа в МВР не е, меко казано, лесна работа. Правителството няколко пъти отстъпва пред масовите и понякога излизащи от контрол протести на полицейски синдикати. Всеки опит за промяна ще срещне съпротива и от средите на МВР, и от средите на самата т.нар. политическа класа. Затова е лесно да се прогнозира, че и този път тежката диагноза ще остане само в доклада на Световната банка и няма да чуем скоро намерения за сериозна и некозметична реформа в МВР. В това време българите ще продължават да плащат огромни суми - и за бюджета на системата, и за частни охранители. Резултатите ще продължат да са слаби, а доверието ще продължи да е едноцифрено. Докато системата не рухне и вече няма накъде.

Текст на Петя Владимирова за "Дневник"

След като на 17 април Десислава Иванчева, бившият кмет на район "Младост", бе държана седем часа с белезници насред кръстовището пред Спортната палата заедно със заместничката й Биляна Петрова, а арестът им бе предаван на живо в ефир, да се види как лови властта корумпирани кметове... след като в съдебната зала държаха двете жени зад бронирано стъкло, за да не се чува какво казват на медиите, и те лепяха бележки по стъклото... и след като пред съда - тук внимавайте - пред съда! - ги вкарваха с белезници, заключени на ръцете отзад, за да не показват листове с манипулирани протоколи от СРС ... Та след тези драстични показни изпълнения на борците с високата корупция спрямо две жени


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Убийствен е анализът на г.жа Владимирова

 • 2
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Десислава Иванчева е унижавана за назидание !!!
  НЕЩО повече - разхождана е като Африкански роб, цялата във вериги !!! Това е мъчение, близко дори до убийство или самоубийство !!! Дали пък последното не е целта на БГ мутро-мафия ????? Стана ясно, че тя е с вериги и в леглото !!!!! Ако това е така, то червените мутри на ИПОНеца Бойко Борисов надминават дори известните Китайски мъчения !!! Това е унизително, нечовешко и скандално отношение на властта към Човек, който дори не е доказано виновен !!!!! ЦЕЛТА Е : Иванчева да бъде смачкана, а всички останали да видят как мафията на червените мутри постъпва с хората, които са отказали да й слугуват. ЗА НАЗИДАНИЕ !!!!! КЪДЕ е Хелзинкският Комитет, къде са другите организации за защита правата но Човека, ЗАЩО не се сезират Международните организации ????? Дори Васил Левски не е воден така от Турските заптиета ......

 • 3
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Ами.. вие какво сте очаквали от милиционерите..
  Нещо различно?
  Тях голяма част ги бива само да охраняват Белия автобус.. и да набият някой циганин..
  Не ВСИЧКИ.. само някои..
  На квото мяза прокурора..

 • 4
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  Не атакувайте длъжностните лица, които изпълняват служебните си задължения. Атакувайте подзаконовите нормативни актове, които уреждат конвоирането. И не забравяйте, че конвоираният може да мисли за бягство, може да мисли за самоубийство, може да мисли каквото си иска. Но конвоиращия прилага нормата в изпълнение на задълженията си. Накратко - гледа си работата. А за нормите - трудна е уравнивиловката, всеки конвоиран може да те изненада. И, ако този тип конвой е норма, и не сме съгласни - трябва да се замислим дали да недоволстваме при поредното бягство на затворник. Бил той Пелов, Иванчева или филанкишията.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Хубаво и да ги съди за унижение, неспазване на елемтарни човешки права и т.н. паричната глоба ще бъдат изплатена от нас. А още по-лошото е, че издалият разпореждането да се конвоира по този унижаващ начин няма да понесе никакви последствия, съответно няма "да си вземе поука" и да се замисли за в бъдеще.
  Те и за това си позволяват тези неща.

  А за народната милиция направо не ми се говори. След новината че били получили 740мил. дарения, като добавиш 1,2млрд. от бюджета. Бастословна сума за толкова много лишпери, скатавки, използвачи на служебно положение и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.