Мнения Daily: Защо Америка се завръща на Балканите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Защо Америка се завръща на Балканите

Associated Press

Мнения Daily: Защо Америка се завръща на Балканите

И още: Главният проблем са не бежанците, а масивното обезлюдяване на Източна Европа; Проблемите на хората с увреждания: този път май не става дума само за пари

6634 прочитания

Associated Press

© Associated Press


Възродената "Свободна Европа"

Защо Америка се завръща на Балканите

Михаел Мартенс за ФАЦ, по "Дойче веле"

"Америка се завръща на Балканите" – под това заглавие балканският специалист на вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) Михаел Мартенс публикува голяма кореспонденция за възстановяването на на "Свободна Европа" (РСЕ) на български и румънски. В началото на статията той припомня за оттеглянето на РСЕ от двете страни, след като те бяха приети в НАТО и в ЕС и пише:

"Изглеждаше, че са поели по правилния път към правовата държава и демокрацията, като недвусмислено са се обвързали със Запада. Завръщането на РСЕ на Източните Балкани показва, че във Вашингтон вече гледат другояче на нещата."

Авторът цитира аргументацията на РСЕ, според която целта е да се насърчават демократичните ценности и институции и заедно с независимите местни медии и гражданското общество да се разобличават фалшивите новини.

"Американският радио ренесанс, който навярно ще осъществи своята обществено валидна изява чрез присъствие в интернет, е добра новина за българите и румънците не само защото конкуренцията – включително и в медийния бранш – винаги е от полза за потребителите. Този ангажимент ще осигури още чуваемост и на гласове, които са критично настроени към правителството и иначе не могат да пробият. Защото положението в цяла Югоизточна Европа в крайна сметка е сходно: обществено-правните медии често пъти предлагат високо качество, особено с културните си програми, но в политическо отношение обикновено са официози на съответните правителства. Те почти никога не посмяват да отправят критика срещу властниците. Частните медии пък често пъти са в ръцете на предприемачи, които ги използват като рупори за прокарване на своите икономически и политически интереси. А има и цензура.

Местните правителства и олигарси манипулират общественото мнение, но и държави като Русия, Китай или Турция прокарват своите интереси на Балканите чрез собствени медии. Така например Анадолската осведомителна агенция, която се контролира от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, има свое бюро в Сараево. Това бюро предлага изобилни журналистически материали на босненски език за мюсюлманите в Босна и Херцеговина. Сръбската служба на московското радио "Спутник" се е насочила към босненските сърби и към публиката в самата Сърбия. Китайската осведомителна агенция "Синхуа" е очебийно активна чрез своя офис в Атина.

Двете натовски държави на западния черноморски бряг също предлагат теми на журналистите. Румънската икономика върви добре, но в политическо отношение и тази страна създава грижи. Срещу вече осъждания председател на парламента и задкулисен премиер Ливиу Драгня се отправя обвинението, че подкопава независимото правосъдие, за да избегне наказанието. Лаура Кордута Кьовеши, решителната шефка на Националната дирекция за борба срещу корупцията, беше освободена и сега постът ѝ е вакантен.

Случаите на корупция с високопоставени участници в България редовно потъват, ако изобщо стигнат до разследване. Затова пък българската съдебна система реагира по-бързо в други случаи. Преди няколко дни Конституционният съд в София отхвърли "Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" (т.нар. истанбулска конвенция - бел.ред.), която България вече беше подписала.

Според съда (седем съдии, пет съдийки) в конвенцията се говорело за някакъв "социален пол" и вече не се правела биологична разлика между мъже и жени. А който не правел такава разлика, вече не можел да защитава правата на жените...

"Всъщност в конвенцията никъде не се поставя под въпрос съществуването на биологичния пол", казва Торстен Гайслер, ръководител на софийския офис на фондацията "Конрад Аденауер". Той обръща внимание на факта, че тъкмо опозиционната БСП е повела и раздухала кампания срещу конвенцията, а в хода на тази кампания систематично са били разпространявани лъжи за съдържанието на документа. И срещу подобни кампании от декември нататък РСЕ ще може да противопостави други възгледи", заключава в края на статията си Михаел Мартенс. Мигрантската криза

Главният проблем са не бежанците, а масивното обезлюдяване на Източна Европа

От анализ на Иво Мийнсен в швейцарския "Нойе цюрхер цайтунг", по "Дойче веле"

В Европа днес много се говори за миграцията, но хората имат предвид най-вече вълната бежанци след 2015 година; а тази вълна е нищо в сравнение с огромното мигриране на източноевропейци в западна посока. Това са между 12 и 15 милиона само за периода след 1989 г..

Новите професионални перспективи, които им се откриха на Запад, за източноевропейците бяха възможност да избягат от бедността. Мотивираните и евтини работници от Източна Европа пък помогнаха за конкурентоспособността на западноевропейските икономики.

В резултат от миграцията на хора вътре в Европа обаче западноевропейците започнаха да се страхуват, че ще изгубят идентичност или част от благополучието си. И обратно: в Средна и Източна Европа причина за страховете са не новопристигащите, а напускащите.

Съзнанието, че най-способната част от населението напуска в западна посока, породи комплекси за малоценност. Тези комплекси носят със себе си и част от самите мигранти, които – пристигайки на Запад – понякога трябваше да започват от най-ниското стъпало. Не им признаваха дипломите, непосилно им беше да преговарят за по-добри условия на един трудов пазар с отчасти експлоататорска структура.

По-опасно е онова, което българският политолог Иван Кръстев нарича "демографска паника". С този термин Кръстев описва страховете на източноевропейците, че измират. През последните десетилетия населението там намалява, а прогнозите за бъдещето са направо катастрофални.

Ако се насърчи миграцията към тези страни, положението може да се пооправи, но държави като Полша, Унгария или България не желаят и удрят ключа на входната врата.

Бежанската вълна легитимира ислямофобските нагласи в политическото пространство. В Източна Европа тези нагласи боравят с инструментариум от ужасяващи предразсъдъци. Медиите представят пришълците от Близкия изток като някакви нашественици, мъжете като изнасилвачи, а жените като машини за раждане. Страховете от навлизането на чуждото допълнително се усилват от угрижеността за оцеляването на собствената нация. Това обяснява и острата съпротива на източноевропейците срещу предложението на ЕС за квоти за бежанците, която политици като Виктор Орбан нажежават с емоции до червено, превръщайки въпроса в едва ли не съдбоносен.

Сблъсъкът по въпроса обаче отклонява вниманието от главния проблем: миграцията на източноевропейци в западна посока. Политиците от двете части на континента трябва да седнат обсъдят този проблем. Главната цел: хем да се запазят предимствата от свободното придвижване, хем западното благоденствие да не става за сметка на обезлюдяването на Изтока.

Прости отговори няма, но днес предпоставките за решаване са по-добри, откогато и да било досега. Източноевропейците, които днес отиват на Запад, все по-често успяват да направят кариера, защото пълната свобода на движение и уеднаквяването на университетските дипломи премахнаха много пречки. Полша се справи с финансовата криза отпреди десет години много по-добре от редица други страни, Чехия и Словакия трескаво търсят кадри. Източноевропейците вече не са някакви обикновени просители.

По-високи заплати и по-ясни стимули биха могли да накарат част от емигриралите да се завърнат на Изток. Държавите от някогашния Източен блок, които толкова дълго живяха в изолация, определено тепърва трябва и да свикват, че към тях ще има миграция.

Вътре в самата Европа миграцията също ще продължи. Но доколкото в Източна Европа има все повече перспективи, миграцията се превръща в свободен избор, а не в принуда, каквато беше преди. Така възникват условия за една по-добра атмосфера. Свой принос към нея могат да дадат и западноевропейските политици, като признаят каква огромна полза носят мигрантите за техните икономики.

Проблемите на хората с увреждания

Този път май не става дума само за пари

Текст на Явор Алексиев за седмичния бюлетин на ИПИ

Отдавна отлаганите промени в системата за подпомагане и интеграция на хората с увреждания като че ли ще започнат да се случват "наесен". Поне това подсказват ангажиментите, поети тази седмица от министър-председателя Бойко Борисов, между които е наливането на допълнителни 150 млн. лв. в системата.

Ще започнем оттам, че и лансирането на самата сума, и евентуалният ѝ коментар са крайно прибързани. Остава впечатлението, че до нея се е стигнало със сметки от горе надолу, а не през реален анализ на работата на системата. Такъв май тепърва предстои.

Очевидно е обаче, че Борисов изпитва силни затруднения в овладяването на създалата се ситуация. Още в началото на протестите на хората с увреждания той правилно (и дори с лека обида) посочи, че само за година средствата, отделяни за месечни добавки за отглеждане на деца с увреждания, са били удвоени, достигайки 161 млн. лв.

После пробва и с редовната смяна на министъра, само за да разбере, че последният всъщност се ползва с доверието на протестиращите, които неведнъж директно заявиха, че не става дума (само) за пари. Протестът е най-вече за друго – за нова визия за функционирането и развитието на една система.

Обещанието за още 150 млн. лв. подсказва, че Борисов продължава да си мисли, че се сблъсква (както си му е редът у нас) с протест за пари, но ангажиментите за нов регистър на хората с увреждания, признанието за провала на стария такъв и призива към проверки в системата са освежаващи.

И с право, защото опасността тези 150 млн. лв. просто да потънат в системата наистина е огромна, а прозрението на премиера, че различни групи на хората с увреждания имат "диаметрално различни позиции по основни теми" е умилително, но всъщност издава, че нито той, нито екипът му имат ясна представа какво да правят.

Нищо обаче няма да се промени без две важни условия:

- Поемане на ясен и твърд ангажимент на правителството за промяна на системата чрез въвеждане на индивидуален подход, акцент върху рехабилитацията и край на сегашното отнасяне на уврежданията към всеки вид труд.

- Някаква форма на процес на преосвидетелстване, който да успее да извади т. нар. "фиктивни инвалиди" от системата.

Без тези стъпки наливането на 150 млн. лв. едва ли ще доведе до желаните ефекти. Дори напротив – липсата на резултати и раздутият обем на системата ще направи бъдещата ѝ промяна още по-трудна. Колкото и абсурдно да звучи на пръв прочит, в интерес на майките на децата с увреждания е да настояват в самата система да не се наливат повече пари, докато дупките в нея не бъдат запушени. Защото ако законът в България продължи да е "врата в полето", а от другата и страна наредим каци с мед, е ясно какво ще стане - видяхме го под формата на масово инвалидизиране на нацията в навечерието и първите години на икономическата криза.

Събраната в момента инерция за промяна в системата трябва да бъде запазена. Индивидуалният подход е правилният път напред. За нуждата от работещ електронен регистър на хората с увреждания се говори от вече близо десетилетие. Няма как каквато и да е система, базирана на индивидуален подход, да мине без подобен регистър, ако искаме последната да постигне някакъв действителен капацитет за подпомагане на нуждаещите се.

Добре е, че реформата "наесен", изглежда, ще бъде центрирана около индивидуалната социална оценка – нещо, което е необходимо за подкрепата на възможностите за самостоятелен живот на хората с увреждания у нас. Въпросът е дали властимащите ще се осмелят да бръкнат дълбоко в системата с всички рискове, които това крие за тяхната популярност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  aceton avatar :-|
  асен георгиев

  какъв политкоректен бъркоч, както всичко, което изсира дойче веле.

 • 2
  3800.200av_port avatar :-P
  Ivan Stoyanoff

  Много партии, частни и обществени медии, неправителствени организации, БАН и БПЦ които открито и безнаказано водят активна пропагандна дейност в полза на Русия и Путин са силно против и безкрайно раздразнени от възстановяването работата на "Свободна Европа" (РСЕ) на български и румънски. Тези фактори се стремят да осъществят пълзящ преврат в България, чрез осъществяване на руски манипулации над населението, имайки директно финансиране от путинска Русия. Завръщането на РСЕ на Източните Балкани показва, че във Вашингтон вече гледат не само другояче, но направо са преценили точно, че заплахата от връщането на страните от източна Европа в сферата на путинска Русия е реална и непосредствена. Европейският съюз без съмнение осъществява политика на икономическо и военно приобщаване на страните от източна Европа, но по отношение на културните ценности, разпространение на новините и отразяване на събитията Москва е крайно манипулативна, агресивна и злобна.Мисленето на голяма част от хората в България и Румъния не само, че не е мръднало напред в развитието си, но и под влиянието на частните и обществени медии които се финансират от Путин, непрекъснато обработват и обръщат назад към социалистическото минало. Американците са много по-интелигентни и прецизни в точният анализ на нещата, много по-мощни финансово и способни да изберат точния момент.

 • 3
  sunshine54 avatar :-|
  Димка Станева

  150 млн лв ? Смешки . Защото направиха светофарите да "свиркат" за незрящите ли ? Ами знаете ли , че хората в колички не могат да се придвижват сами , даже и да имат количка с елдвигател и батерия . Карате ни да сме смешни и ние , които работим на Запад и искаме да помогнем с нещо . Вие виждали ли сте блок за живеене или сграда на учреждение , които да имат асансьор , който да спира на нивото на тротоара и да няма нужда да се изкачват стълби ? Представяте ли си как един човек на количка ползва асансьор ? Даже в болниците. Ако си тръгнал да видиш ( или той да те види ) личния лекар , или до лаболаторията, или ... как ще стигнеш до мястото?
  От далечната 1991 година съм слушала инвалиди да се оплакват в Комисията по здравеопазване в Общината ( където също нямаше и няма и сега , достъп до асансьор за хора в колички) , че не могат да се обслужват сами , защото нямат достъп до асансьори и да ползват градския траспорт. А аз станах смешна за комшиите като донесох на майка една количка . Тя ми вика " аз нямам къде да я ползвам , мама " . И аз , съответно отвръщам " Ами да си ходиш до магазинчето , да си купиш нещо , по тротоарчето" . Всички комшии се смяха - то нямало тротоари. Още няма такива там , след толкова много европейски пари , фонтани има , това не е лошо , но , за инвалидите - после . Така 27 години по-късно . Даже за новото строителство няма стандарт да се изисква да има достъп за колички. Архитект , който приеме проект на сграда за ползване от хора, ако не е помислил за инвалидите , трябва да го пратим да си доучи и тогава да бъде архитект. Това се отнася до всички , които с лека ръка махват за проблемите на инвалидите, всички те да ходят да си доучат. Проблемите на инвалидите са грижа за всички нас, не само , че утре не се знае дали няма да сме в тяхното положение, а защото културата и човечността го изисква. И служител , който не притежава такава култура , ще отиде да учи още и като се научи , да работи тази работа. Няма да сме толерантни към некултурни и нечовешки отношения . Нека да направим нашата прекрасна Родина приятно място за живеене .

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Каква невероятна и отблъскваща палитра от либерална пропаганда! Сами не знаете колко се радвам, че вече не давам и стотинка на капитал за абонаменти. Един инвеститор по-малко. Накрая можете да се обявите за филиал на Свободна Европа и да се откажете от другите си приходи, ако искате.

  Само да вмъкна - мюсюлманите не дават дъщерите им да се женят за хора с друга религия. Не е нужно да сме расисти и да таим предразсъдъци спрямо тях. Те са достатъчно расисти за всички ни.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "Ivan Stoyanoff":

  То нека има свободна европа, ама ако по цял ден говорят за ЛГБТ и интеграция няма да са по-полезни от досегашните си филиали. Капитал зорлем прокарват по 1 статия разследваща корупцията спрямо 10 за електронни цигари, ЛГБТ конвенцията и толерантността към мигрантите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.