Климатици или пелети срещу мръсния въздух
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Климатици или пелети срещу мръсния въздух

Shutterstock

Климатици или пелети срещу мръсния въздух

111 млн. лв. за подмяна на отопление

12469 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Проф. д-р инж. Христо Василев
Правилният избор на уреди трябва да гарантира, че домакинствата няма да се върнат към дърва и въглища.

По оперативна програма "Околна среда" предстои да бъдат разпределени около 111 млн. лв. за подмяна на замърсяващите въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) битови отоплителни инсталации. Бенефициенти ще са 21 общини с наднормено замърсяване на въздуха, заради което през 2017 г. ЕК започна наказателна процедура срещу България. Като първа мярка се предвижда да бъдат подменени печките на твърдо гориво. Изборът на домакинствата, чиито уреди трябва да бъдат безплатно подменени, ще се определя от общините.

От изключителна важност е въпросът за избора на отоплителните уреди, които трябва да имат минимални (нулеви) емисии на ФПЧ, СО2 и сернисти окиси, енергийни разходи, ниска начална цена за доставка и монтаж, лесна експлоатация и дълъг гаранционен срок. Финансово-техническият модел трябва в максимална степен да гарантира, че домакинствата няма да се върнат отново към печки на дърва или въглища.

Едно от възможните решения е да се избира между хиперинверторни климатици и пелетни печки, тъй като включването на централно парно или природен газ не е възможно навсякъде.

С предвидените по оперативната програма 111 млн. лв. и при правилно организирани тръжни процедури могат да се подменят около 50 хиляди от замърсяващите въздуха печки на твърдо гориво с хиперинверторни климатици. Годишното потребление на електрическа енергия в национален мащаб ще се увеличи с около 65 GWh (0.15% от сегашното годишно производство). Върховата мощност на енергийната система в зимните месеци (при коефициент на едновременност на включване на климатиците 0.9 и температура на въздуха -15 градуса) ще се повиши с около 80 MW. При температура на въздуха 0 градуса увеличението ще е около 40 MW.

Плюсове и минуси

От сравнителен анализ между отоплението с хиперинверторни климатици и пелетни печки (виж табл.) могат да се направят следните изводи:

- Първо, разходите за отопление за един сезон при пелетните печки са около 2.75 пъти по-високи. - Второ, локалните (квартални) емисии на ФПЧ, СО2 и сернисти окиси при отоплението с климатици са нулеви, без да се отчитат емисиите в централите в "Марица-изток" например. Нарастването на потреблението на електроенергия може да се компенсира с изграждането на покривни и локални фотоволтаични централи.
- Трето, по-високата начална цена за доставка и монтаж на климатиците ще се компенсира с намалените енергийни разходи спрямо пелетните печки още през първата година на експлоатация. От втората година домакинствата намаляват разходите си за отопление с около 440 лв. на година.

И четвърто, основната част от домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво, са енергийно бедни. За да не се допусне те отново да преминат на него, енергийните помощи трябва да са под формата на поименни талони, с които се заплаща консумираната от климатика енергия през отоплителния период в размер на 260 лв., а също така да се покрива и част от енергийните разходи за останалите електрически уреди.

Дървата

Около 1 милион домакинства се отопляват на дърва. Постепенно при тях трябва да се въведат отоплителни системи на основата на термопомпи. Нетехнологичната дървесина трябва да се метанизира и определена част от нея сезонно да се съхранява в газохранилища и в зимните месеци чрез технологията GAS to POWER да се трансформира в електричество и след това чрез топлинни помпи - в топлинна енергия. По този начин ефективността на преобразуване на дървесината в топлинна енергия се увеличава многократно при това с нулеви емисии на CO2, ФПЧ и сернисти окиси.

Предвидената стандартизация на дървата за огрев по отношение на влажността е добра идея, но практическата й реализация е трудна. Тази мярка ще доведе до увеличаване цената на дървата и съответно до увеличаване на незаконната сеч.

Проф. д-р инж. Христо Василев
Правилният избор на уреди трябва да гарантира, че домакинствата няма да се върнат към дърва и въглища.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Въпросният "професор", като гледам мазната му охранена физиономия е типичен представител на електроенергийната мафия, и е написал пасквил като представител на фирма за инверторни климатици, какъвто всъщност и е. Такива като него и един Хиновски, който постоянно ни облъчва по телевизиите като едва ли не най-големия експерт по енергийните въпроси ги има доста.
  Забележете - това са основно хора между 70 и 80 годишна възраст., възпитаници на МЕИ "Ленин" и съветските електроенергийни институти през 60-те и 70 те години. 90% от тях не говорят и не ползуват друг език освен български и завален руски. На тях им дайте само "ток, ток и пак ток" , ако може само много мегавати, АЕЦ "Белене" им дайте и ей такива неща и да продължават да си текат едни големи пари от нашите джобове в мазните им банкови сметки. Сега са се намерачили на тези 111 млн. по "Околна среда" в чието "усвояване" се опитват да се присламчат. Дано не успеят.
  Това за "професора". Сега за глупавите му твърдения:
  1. "Професорът" хвърля едни твърдения "на ангро", че един уред, чиято цел е да произведе в крайна сметка един тип енергия - топлинна енергия може да бъде 2,5 ПЪТИ! по-ефективен, т.е. за да получите 1 Ккал топлина от неговите климатици ще платите 2,5 ПЪТИ по-малко пари ако получите тази топлина от пелети. Ако това беше вярно, целия свят щеше да се грее с неговите климатици , ама не би. И веднага привежда взето от нищото твърдение за крайна цена на отопление за отоплителен сезон, което пък е типична манипулация на съветската школа "енергетици". Дай им да подхвърлят цифри , ей така, пък белки някой се хване. Не е сериозно "Капитал" въобще да публикува нещо преди да го е прочела дори секретарката на деловодството.
  2. Фирмата на професора-мошеник вероятно продава и битови фотоволтаици, защото той и тях си рекламира. Ама толкова може съветската школа.
  3. "Професорът" очевидно смята, че като има 111 млн. по "Околна среда", хората на Бойко Борисов ще ги дадат за безплатни климатици, които да се раздават на циганите, ама преди това да се купят от неговата фирма, или пък за пелетни печки. Вярвам че няма да стане точно така.
  4. Не е известно защо "професорът" смята, че пелетите като енергиен източник се изгарят само в печки. Доколкото ми е известно хората ги изгарят в котли в мазетата на къщите си , а в самите къщи слагат радиатори и ползуват топла вода. "Професорът" да се поинтересува, кой и как ползува пелети и други източници на топлинна енергия в бита. Ще остане може би изненадан. И да се запознае с цифрите по-добре.
  5. Всеки източник на топлинна енергия било за бита, било за индустрията има своите преимущества и недостатъци. При съвременните преобразуватели на енергията, независимо какъв е източникът КПД е високо - над 88-90% - почти при всички и НИКЪДЕ няма разлика от 2,5 ПЪТИ - каквито глупости пише "професорът". Не подлежат на коментар бакалските му сметки , как с неговите климатици някой ще се грее толкова евтино, че чак ще стигне 2,5 ПЪТИ по-евтино от друг източник на енергия.
  Ама то - каквато ни държавата - такива ни и "професорите".

 • 2
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Не е лошо г-н професора, да се пообразова малко и да си изясни какво означава термина "енергийно беден". И какъв е процента на тези хора в страната. Според КТ Подкрепа са 70 % от населението:
  https://dariknews.bg/novini/biznes/70-ot-bylgarite-ne-mogat-da-poddyrzhat-doma-si-topyl-zaradi-bednost-1581759

  Пита се в задачата комшиите, цигани дето се отопляват с изхвърлени черчевета и всякакъв друг боклук, защото нямат пари, като им сложим прехвалените климатици - как ще се отопляват, пардон - платят сметките за тока. Или той тока да не е хляб, та да го плащаме?
  Иначе хората по белите страни са го измислили отдавна - най-добре е природен газ...не и в България. Защо ли?

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  И на мен сметките на този специалист не ми изглеждат точни. Да се дават ваучери за 260 лв. за отопление с климатик за цяла зима е мечта. Аз отоплявам с климатик помещение от около 20 кв. м и 260 лв. биха ми стигнали само за януари и февруари, но отоплителният сезон е шест месеца. Освен това климатиците имат срок на годност. Като се повреди първият, кой ще даде на хората пари за втори, трети и т.н климатик? При това, в селата токът спира редовно и най-често това става точно когато падне дълбок сняг. Хората не могат да чакат няколко дена на студено докато им пуснат тока. Ще си палят печките.
  За отоплението с пелети първоначалната инвестиция също е много скъпа, не знам кой ще може да отдели няколко хиляди лева за такава инсталация.
  Истината е, че за бедните хора, а те, както някой посочи, са 70 процента, най-евтино си остава твърдото гориво.

 • 4
  ixy01565748 avatar :-|
  ixy01565748

  До коментар [#1] от "gosho3":

  Всеки може да сметне ползите и вредите от използването на климатици и пелети за отопление. Аз също направих пресмятания и се убедих, че проф. Василев коректно сравнява възможностите в полза на климатиците. И икономически, и екологично, и от енергийна гледна точка климатиците са за предпочитане и това ги прави предпочитани навсякъде, където хората разсъждават непредубедено. Проф. Василев е авторитетен учен и неговите прогнози се сбъдват. Всяка неаргументирана критика, написана със злоба и лъжи, е клевета. Нека да внимаваме в мненията на специалистите, а не на злонамерените анонимци.

 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#4] от "ixy01565748":

  За климатиците - писах, че имам опит: сметката ми за отоплителния сезон октомври - април е около 800 лв. за половин гарсониера. Така че, отоплението с климатици никак не е евтино.

 • 6
  emilgeorgieff avatar :-|
  Emil Georgiev

  Реална сметка с инверторни климатици.
  Апартамент старо строителство последен етаж с изолация.
  120 м2, височина на помещенията 3.20 м
  4 бр инверторни климатици
  3х9000 BTU
  1x24,000 BTU

  Сметка за ток
  Януари 2018 -180 лв
  Февруари - 2018 - 240 лв
  Март 2018 -190 лв
  2 от климатиците не се спират в период Октомври-Април за да поддържат апартамента темпериран.

  В сметките за ток влизат консумираната енергия за готвене и 120 л бойлер + всички останали електрически консуматори.
  Към момента това е най-ефективната и екологична технология за отопление и охлаждане приложима за апартаменти.

 • 7
  sha16312238 avatar :-|
  sha16312238

  Тук някои не правят разлика между високоефективни хиперинвертори и клима за 600лв от първия маркет! Много ясно че климатик предвиден за охшаждане. При -15 градуса ще има коп под 1, докато качествения хиперинвертор е с коп 2.5-3!!! Няма да коментирам климите създадени в япония за вътрешно ползване с коп при 5градуса достигащ 7....

 • 8
  uhx1416305011382615 avatar :-|
  Nikolay Berov

  до Гошо 3
  - ако бяхте завършили поне ВМЕИ Ленин ( а не МЕИ Ленин), щяхте да знаете какво е термопомпа и защо при консумирана ел. енергия 1 кВтч климатикът отдава топлинна енергия 4-5 пъти повече
  Идеята на проф. Василев е крачка към намаляване на вредните емисии, като това трябва да се подкрепи с голям дял на ВЕИ и " смарт " управление на мрежата
  Разбра ли Гошо?

 • 9
  tttttttfe avatar :-(
  tttttttfe


  До коментар [#1] от "
  gosho3
  "

 • 10
  rnh43576013 avatar :-|
  Летящият холандец

  До коментар [#1] от gosho3:
  Анализа направен от проф. Василев е изключително актуален. Предстои новия отоплителен сезон и темата „мръсен въздух“, отново ще дойде на дневен ред. В момента МОСВ и общините се обсъждат възможните технически решения за бързи практически мерски за намаляването на емисиите от фини прахови частици от битовите отоплителни инсталации. Разгледнаите варианти са следните два:
  - Хиперинвенторни климатици
  - Пелетни печки
  Хиперинвенторните климатици много бързо се развиват и в момента на световния пазар има климатици със SCOP = 5.8 (SCOP – сезонен коефициент на производителност за климатичната зона в която се намира България). Това означава, че средно за отоплителния сезон от 1 kWh консумирана електрическа енергия от климатика ще се произведе 5.8 kWh топлинна енергия, за едно жилище с площ 80м2, намиращо се в жилищен блок, които е саниран с външна топлоизолация и качествена дограма, необходимата топлинна енергия за отоплителния сезон е 6.9 MWh. Тази енергия е изчислена при следните условия:
  - Температурата в помещенията на жилището е 22оc през деня и 19-20 оc в нощните часове.
  - Всички жилища в блока се отопляват по същия начин.
  - Зимата е нормлана и няма екстремно ниски температури като през януари 2017.
  При средната цена на електрическа енергия 0.197лв/kWh (дневена/нощна), и SCOP на климатика, разходите за отопление през сезона ще бъдат 235лв./год.
  Близка до тази стойност е изчислил и проф. Василев. При условие, че жилището не е санирано, разходите ще се увеличат двойно, ако съседните жилища не се отопляват разходите могат да нараснат повече от три пъти.
  При отоплението с пелети клас А и цена 400лв тон с енергийно съдържание 5MWh/тон и жилището и к.п.д. на пелетната печка, разходите за отопление за целия отоплителен сезон ще бъдат ~690лв. при условие, че жилището не е енергийно санирано и съседните жилища не се отопляват, енергийните разходи могат да нараснат повече от 3 пъти. Като недостатък на отоплението с пелети е, че е необходимо помещение за съхранение на пелетите, ежедневено задеждане с чували от 15кг. и ежеседмично почистване.
  Анализа на прф. Василев, недвусмислено доказва, че отоплението с последно поколение хиперинверторни климатици от коло 2.5 – 3 пъти по-малко годишни разходи и това трябва да бъде решеието на МОСВ и общините.
  Желателно е Gosho3, преди да прави такива “фундаментални изводи и препоръки“, да се запознае добре с постиженията в тази област, и по да коментира по-скормно, без обиди и повече префесионализъм.
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK