С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 14 сеп 2018, 12:43, 6411 прочитания

Ток на блокчейн платформа

Енергетика 4.0

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За автора

Анна Димитрова е енергиен експерт, работила за Съюза на електроенергийната индустрия в Европа - Еurelectric.

Още по темата

IBM разочарова с ниски приходи за тримесечието

Акциите на компанията се понижиха с 5% след обявяването на резултатите

18 окт 2018

Кои са горещите ICO на есента

Няколко интересни проекта, които ще се опитат да съберат десетки милиони чрез блокчейн технологията

12 окт 2018

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

5 окт 2018

Журналист от "Капитал" е сред победителите в конкурса Siemens CEE Press Award 2018

Ивайло Станчев получи наградата за статията си "Електричество от бъдещето"

27 сеп 2018

JPMorgan привлече над 75 банки в системата за разплащанията чрез блокчейн

Американската банка и няколко нейни партньори пробват дали технологията ускорява транзакциите

26 сеп 2018

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

21 сеп 2018

Не се страхувайте от роботите

Те ще доведат до повече, а не до по-малко работни места, твърди доклад на Световния икономически форум

20 сеп 2018

Природният газ ще поскъпне рекордно от 1 октомври

КЕВР ще постанови близо 14% ръст в тарифата на "Булгаргаз", което е най-големият скок от 1 април 2017 г. насам

18 сеп 2018

Блокчейн ще позволява на пациенти да продават ДНК тестовете си

Потребителите биха могли да печелят криптомонети от споделянето на генетичния си код

16 сеп 2018

Японски град тества блокчейн система за гласуване

Подобни опити бяха направени още в САЩ и Швейцария

9 сеп 2018

Да си измислиш държава

В свят, в който миналото е по-силно от бъдещето, може ли да съществува страна, посветена на разрешаването на общите ни проблеми?

24 авг 2018

Скъса ли се криптоверигата

Хората говорят 10 пъти по-малко за биткойн, какво е бъдещето му след еуфорията и рязкото му поевтиняване

23 авг 2018
Близо 300 млн. долара са вложени в свързани с електроенергията стартъпи и пилотни проекти само през втората половина на 2017 г.
Повечето хора се сещат за токa само когато той спре или пък получат висока сметка. Сега обаче с перспективата за навлизането в енергийния сектор на нови модерни технологии начело с блокчейн - технологията зад криптовалутите, електричеството започна да се отърсва от скуката. За около година се появиха близо 120 стартъпа и 40 конкретни и публично обявени пилотни проекта с фокус върху електрическия сектор и използването на блокчейн технологиите. Близо 300 млн. долара според изследване на GTM Research под формата на ICO (първоначално набиране на капитал чрез блокчейн технология) и инвестиции от рискови фондове са вложени в тези начинания само за втората половина на 2017.

Блокчейн 4.0


Фундаменталните промени в енергетиката изискват нови технологии. Навлизането на все повече възобновяеми източници на енергия, но и на огромно число малки производители, малки мрежи за доставка, умни технологии за управление на потреблението и т.н. прави като цяло системата много по-комплексна. Един ден всяко семейство може да бъде производител и потребител едновременно, т.е. в системата ще има милиони вместо сегашните десетки играчи. Едно от решенията е нейната децентрализация, така че тя да се управлява от много повече независими точки. Освен гъвкавост този подход позволява в сектора да навлязат много нови модели на взаимодействие между производители, потребители, търговци и комунални предприятия.

Именно тук идва блокчейнът. Първото му поколение позволява създаване на непроменяем архив от транзакции, които се проверяват от много независими точки и се съхраняват едновременно на много компютри, т.е. отпада необходимостта някой централизирано да управлява системата. С навлизането на т.нар. блокчейн 2.0, или умните договори (автономни софтуерни програми, изпълняващи определени команди при определени условия), както и блокчейн 3.0 - мрежа от допълващи се децентрализирани приложения, изпълняващи едновременно редица умни договори, вече има възможност за изграждането на много по-ефективна система. Новото поколение - блокчейн 4.0, би било единна интегрирана система, която да позволява на всички заинтересувани лица (компании/организации, доставчици на услуги и продукти) да се конкурират, допълват и надграждат. Така токенизацията (създаването на различни криптовалути) ще отстъпи на организацията (базова инфраструктура, която да поддържа редица дейности).

Образно казано, ако блокчейн 1.0 може да бъде сравнен с университетските мрежи за обмяна на данни от 60-те години на миналия век, блокчейн 4.0 е интернет. В тази система транзакциите биха се изпълнявали за части от секундата, самият блокчейн би могъл да добавя десетки хиляди транзакции в секунда към веригата след постигнат консенсус, а цената на това всяка транзакция да бъде записана в архива би била нищожна.Този идеален вариант на технологията изисква драстично подобрение на метода, по който достоверността на всяка транзакция се проверява и одобрява, преди да бъде нанесена в архива. Затова и въвеждането му все още не е неизбежно, тъй като други традиционни софтуерни продукти може да се окажат по-икономични, бързи и сигурни, да дават по-голяма прозрачност на финансовите потоци, но и защита на личните данни.

Отворените блокчейн в електроенергетиката, без да са обвързани с определена криптовалута, едва ли ще се наложат, дори ако методите за валидиране на транзакции еволюират - поради сериозния риск от разрешаването на достъп до крехкия баланс на електропреносна система на абсолютно неизвестни лица, както и необходимостта да се осъществява копаене на криптовалута.

Доказан интерес и доказан авторитет

За да се разрешат тези проблеми, в момента се провеждат експерименти в тестова среда с блокчейни с одобрени участници (т.е. без нужда от "копаене"). Друга алтернатива за валидиране на транзакциите е "доказаният интерес" - чрез заключване на определено количество от криптовалутата, асоциирана с дадения блокчейн, която се притежава само от определен брой валидатори. Третият вариант е валидацията от "доказан авторитет", т.е. определени участници в мрежата имат право да проверяват дадени транзакции и да ги включват в блокове към архива - такава роля примерно може да имат електроразпределителните предприятия, агрегатори на потребление и производство на местно ниво, дори регулаторите за валидиране на определен тип транзакции.

Предпочитани от регулирани и стратегически сектори (финансов, електропроизводство и разпределение) са "достъп с покани" и "затворени/частни" (транзакциите не могат да бъдат наблюдавани отвън, а са достъпни само за участниците) блокчейни. В този вариант блокчейн расте по контролиран начин, всички участници имат определени роли, знаят кои са другите и именно заради високото ниво на доверие не се изисква "копаене". Транзакциите се валидират чрез "доказан авторитет" – съответно се изпълняват бързо и евтино.

Пример за такъв блокчейн е Enerchain - платформа разработена от немската PONTON. От началото си през 2017 г., когато 15 компании обединяват силите си, днес проектът събира 42 от европейските енергийни гиганти. Платформата цели да елиминира необходимостта от борсов агент, с което драстично да намали разходите за комисионни и по този начин да даде достъп на други участници до пазара на едро за енергийни стоки (които иначе биха били възпрепятствани от необходимостта да платят високи комисиони). Първата сделка с енергийна стока в Европа е осъществена именно чрез тази блокчейн платформа - Wien Energie продава природен газ на Neas на пазара за ден напред, а ENEL продава на E.ON електричество също на пазара за ден напред.

Друг пример е тестовата мрежа на Energy Web Foundation – Tobalaba, използваща Etherium. В нея валидатори са компании като Shell, Engie, Statoil, Centrica, Tepco. Въпреки че за валидирането на повечето от дейностите се използва "доказан авторитет", фондацията тества и протокола Caspar – опит да бъде въведен "доказан интерес", с което да се елиминира необходимостта в платформата да бъдат определяни участниците с повече авторитет и така всъщност да се върне към корените на блокчейн идеята. На 11 април британската ELECTRON обяви, че ще се включи в Tobalaba - сериозен сигнал, че все повече фирми я разпознават като проекта, способен да отключи потенциалната платформа за всички енергийни услуги на бъдещето.

ELECTRON също чрез "доказан авторитет" предлага на редица участници в енергийния пазар на Великобритания да участват в трите й "частни платформи с покани": платформа за обмен на данни и смяна на доставчика на електроенергия или природен газ в рамките на 15 минути за договори с минимална продължителност от седем дни; платформа за балансираща енергия и платформа за локални енергийни общности. Германският производител на батерии Sonnen в партньорство с енергийния системен оператор на Германия TenneT и IBM разработва блокчейн базирана система за балансиране на електропреносната система и управление при претоварване. Над 10 000 батерии, инсталирани от Sonnen в Северна и Южна Германия, спомагат при нужда енергията от Северно море да достига в Бавария, без да минава през претоварените интерконектори. В замяна домакинствата, инсталирали батериите на Sonnen, получават определено количество електричество на месец за фиксирана номинална цена.

Тестови площадки

Въпреки обещаващите резултати на някои от тези проекти развитието им е в твърде ранен етап. Повечето от тях са пилотни, заключени в определена географска зона и все още не заплашват съществуващите модели на електроразпределение, производство или търговия.

За да работят тези решения в синхрон и да се допълват в бъдеще блокчейн платформите и различните проекти, трябва да вървят ако не към изграждането на една обща основна платформа (както в Испания, където се работи за създаването на национален мултифункционален блокчейн), поне към технологични решения, които ще могат да бъдат интегрирани или поне лесно да взаимодействат помежду си. Като потребители не е много удобно да помним как да боравим с платформите за ток, здравни услуги, вода и т.н.

Редица държави в ЕС, сред които и Холандия, дават на пилотни проекти абсолютна регулаторна свобода в ясно ограничени територии и при положение че цялостният баланс на системата не би бил застрашен. Този подход може да бъде постепенно прилаган и за тестването на по-мащабни начинания.

Експериментите са важна част от навлизането на блокчейн технологиите, тъй като предоверяването на новите криптоспециалисти, които продават визиите си за безоблачна и почти моментална блокчейн революция, е рисковано. Без да сме наясно с реалните рискове за сигурността и баланса на системата и доверявайки се изцяло на безгрешността на технологията, рискуваме да се окажем без ток за доста дълго.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-слабият инструмент за решаване на най-сложната задача Най-слабият инструмент за решаване на най-сложната задача

Механизмът за сътрудничество и проверка няма шанс да доведе до смислени реформи в Румъния и България

13 ное 2018, 1595 прочитания

Мнения Daily - Подоходното неравенство не е задължително нещо лошо 10 Мнения Daily - Подоходното неравенство не е задължително нещо лошо

И още: Слабостта на Европа е заложена точно преди Първата световна война; Награждаването на Кеворкян е двоен морал

12 ное 2018, 1380 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Думам ти, Унгария, сещай се, България

Техниките на политическата атака срещу демокрацията, използвани от Орбан, се прилагат свободно и от Борисов

Последната гръцка банкова сватба

Пощенска банка обяви, че придобива българското поделение на Piraeus за 75 млн. евро

Дигиталните варвари

Как информационните войни в интернет подкопават фундамента на свободното гражданско общество

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кино: "Бохемска рапсодия"

Силата на музиката в спектакъл за сърцето

Андалусия: една добра седмица

Жега, история и гамбас в Южна Испания

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Компромис по гражданска отговорност, поръчката на БДЖ за нови влакове е незаконна, как "Пентакс" стана най-бързо растящата компания

Емисия

DAILY @7AM // 14.11.2018 Прочетете