Думам ти, Унгария, сещай се, България

Техниките на политическата атака срещу демокрацията, използвани от Орбан, се прилагат свободно и от Борисов

Унгарският премиер Виктор Орбан пред депутатите в Европейския парламент по време на обсъждането на ситуацията в Унгария на 11 септември
Унгарският премиер Виктор Орбан пред депутатите в Европейския парламент по време на обсъждането на ситуацията в Унгария на 11 септември    ©  Reuters
Унгарският премиер Виктор Орбан пред депутатите в Европейския парламент по време на обсъждането на ситуацията в Унгария на 11 септември
Унгарският премиер Виктор Орбан пред депутатите в Европейския парламент по време на обсъждането на ситуацията в Унгария на 11 септември    ©  Reuters
Авторът Теодор Славев е политолог, който работи в Български институт за правни инициативи (БИПИ). Текстът е публикуван на сайта на фондацията.

На 12 септември Европейският парламент одобри доклад на холандската евродепутатка Саржентини (Група на Зелените/ Европейски свободен алианс), с което се даде ход на сложна и тромава процедура за отнемане правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС, описана в чл. 7 (1) от ДЕС. Както вече се разбра, до тази безпрецедентна крайност няма да се стигне, тъй като Полша ще гласува против, за да върне услугата на Унгария, която вече блокира действието на чл. 7 при сходно искане от страна на Европейската комисия срещу Полша за нарушение на принципите, на които е основан Съюза, посочени в чл. 2 от ДЕС: "зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства."

За изненада на привържениците на Българското Орбаново общество и на конспирацията "Сорос", темата за нарушаване правата на мигранти и бежанци представлява само 1/12 от доклада. Аргументите в доклада, с които се препоръчва на Съвета да разгледа случая са "явен риск за системно нарушение на принципите, на които е основан Съюза" от Унгария и се отнасят до такива фундаментални стълбове на демократичното общество като: 1) функционираща конституционна система; 2) независимост на съдебната власт и институциите; 3) корупция и конфликт на интереси; 4) неприкосновеност на личния живот; 5) свобода на изразяване и свобода на сдружаване; 6) социални права и др.

Ако човек се вгледа малко по-внимателно в описаните на 26 страници данни и факти в доклада, ще открие неподправена прилика с България. За да сме честни, ако се замени Унгария с България, в 85 процента от случаите направените оценки и заключения ще са валидни и за нашата държава. С което си обясняваме и защо се пропука фасадната проевропейска и демократична маска на депутатите от ГЕРБ в ЕП. Те са наясно, че техниките на политическата атака срещу демокрацията, използвани от Орбан, се прилагат свободно и от Борисов. Най-вероятно, за разочарование на Корнелия Нинова, която се обяви за най-големият фен на Орбан в България.

Защо Унгария и България изглеждат като близнаци, според доклада?

Функциониране на конституционната система

В доклада се правят общи констатации за заплаха от нарушаване на принципа за разделение на властите и отслабване на националната система за взаимно възпиране на властите, в следствие на променената от 2012 г. унгарска Конституция. Особено внимание се обръща на променената процедура за избор на съдии в КС, която е покварена. Българският опит с избор на съдии в Конституционния съд е също печален. Нека си припомним скандалите с номинациите за КС при казусите "Марковска" и "Гугушева", когато парламентът с натиск се опита да инсталира в КС хора със спорни професионални и морални качества. До 12 ноември парламентът трябва да избере нов съдия в КС, като отново се очаква да имаме само една номинация, с което процедурата се лишава от състезание.

Независимост на съдебната власт и на институциите

Изключително е критичен докладът за Унгария по отношение на независимостта на съда и на институциите. Обърнато е внимание на политическото влияние при конструирането на органа, отговарящ за кариерното развитие и наказанията на магистратите. Да припомним, че в България половината от състава на ВСС се избира от парламента при процедура, която досега е протичала под етикета на политическата задкулисна сделка и поставянето на удобни кадри. Докладът посочва, че прокуратурата в Унгария не е достатъчно независима. Становище, което се съдържа във всеки доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Саржентини посочва два случая, при които мандатите на унгарски независими органи са прекратявани предсрочно – председателят на унгарския орган за защита на личните данни и на председателят на Върховния съд на Унгария, който е спечелил и дело срещу Унгария в ЕСПЧ (Baka v. Hungary). В България е парламентарна традиция всяко ново мнозинство да се опита да промени законодателството, касаещо някоя институция, с което да иска смяна на ръководството й. Примерите са много: НЗОК, Сметна палата , КЕВР и мн. други.

Неприкосновеност на личния живот

Докладът изследва подробно, включително и чрез дела в Съда на ЕС и ЕСПЧ, нарушаването на правото на личен живот на унгарските граждани поради липса на достатъчно солидни правни гаранции срещу незаконно подслушване и следене. Тук дори можем да твърдим, че изпреварваме Унгария, само като си припомним безразборното прилагане на специални разузнавателни от бившата председателка на СГС, Владимира Янева – лична приятелка на бившия вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, за което тя беше осъдена. Редно е да споменем и скандала покрай Бюрото за контрол на СРС, при което председателят му каза от трибуната на Народното събрание, че има вмешателството в работата на органа, който трябва да следи за законното прилагане на СРС.

Свобода на изразяване и на сдружаване

Европейският парламент изслуша напоителни примери за атаки срещу гражданския сектор и медиите в Унгария от страна на държавата. Сред тях са стигматизация, забрани за финансиране и съществуване (особено на правозащитни организации, работещи по малцинствени и мигрантски въпроси), заклеймяване, цензура, държавен натиск върху медиите, включително и чрез собствеността им и финансирането им. Ако ви звучи познато - не сте се объркали. Българският граждански сектор от години е подлаган на груби атаки от хората на властта, а мнозинството на ГЕРБ се опита и да приложи унгарския сценарий със забраната на чуждестранно финансиране на НПО. За свободата на медиите пък свидетелстват докладите на международни организации, които ни нареждат до държави като Уганда.

Социални права

Изключително интересен е докладът в частта си по отношение на социалните права на унгарските граждани: "минималният размер на пенсиите за възраст е недостатъчен, минималният размер и време за получаване на помощ за безработица е неадекватен, минималният размер на инвалидната помощ е неадекватен () възнаграждението за социален асистент е ниско и няма равен достъп до социални услуги" (стр. 20). Не знам какво трябва да кажат българските граждани, чиито размер на социални помощи е по-малък и от тези на унгарските.

Какво следва?

Докладът освен с препоръка Европейският парламент да изпрати на Съвета искане за разглеждане на случая с Унгария по чл. 7, настоява и за незабавно въвеждане на Механизъм на ЕС за демокрация, върховенство на закона и основни права. Обвързването на подобен механизъм с финансирането от страна на ЕС вече бе многократно изкарвано в публичното пространство, но напоследък получи и политическа подкрепа от Германия. Най-вероятно подобен механизъм ще важи за следващата многогодишна финансова рамка, а може и да залегне при следваща ревизия на основните договори. Което означава, че България е заплашена от загуба на много европейски пари, които са жизнено важни за икономиката ни.

Политическите последици от решението на ЕП са непредвидими. Те могат да доведат до излизане на Орбан от ЕНП и обявяването на нова консервативна формация, която да има значителен електорален успех на изборите през пролетта на 2019 г. Възможно е да се доведе и до още по-голямо разделение в ЕС, на фона на Брекзит и управляващите националпопулисти в Италия. Във всеки случай решението на ЕС е израз на онези базисни колективни разбирания, върху които Съюзът успешно функционира. Както се казва в доклада: "Добрите приятели не се срамуват да си казват неприятната истина." Да се надяваме, че България може да чуе.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  България винаги е печелила снизхождението на ЕС с идеята за по-малкото зло.
  Преди ни приеха в ЕС макар и въобще да не бяхме готови. Защото ако не ни бяха приели щяхме да станем нещо средно между Беларус и Молдова.
  Сега не се заяждат с Борисов и сталинската ни прокуратура. Защото ако бсп дойдат на власт ще станем нещо средно между Венецуела и Еквадор.
  Зле сме но можем да станем много по-зле. Затова е и милостинята на ЕС.
  В Унгария сега нещата могат само да се подобрят. Затова и ЕС ги натиска.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Вече го бях написала по темата: Думам ти, дъще, сещай се, снахо. Колкото и да се сеща Борисов какво го чака, той не може нищо да направи, не може да разкъса десетилетните си престъпни връзки. Изходът е смяна. Вън ГЕРБ, БСП и ДПС!

 • 3
  fqi47578726 avatar :-|
  fqi47578726

  Тъпня. Първо, като се обръщаш към държава на български език следва да е "Унгарийо" и "Българийо", но за толкова му стига грантаджийския мозък.
  Второ, нема никакво значение кой какво прави, а само кой колко слуша. Унгария е на прицел защото отстоява своите интереси и суверенитет, другото са приказки за наивници. Докато България има послушно правителство нема да я закачат, а иначе винаги ще намерят повод да ни накажат, дори и по неписани и изсмукани от пръстите правила, както е с отказа да ни допуснат в Шенген.

 • 4
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  "отнемане правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС" - това е опит за връщане на мракобесното средновековие. Противниците на прекаления либерализъм и фалшивата демокрация на клада ли ще ги горят в ЕС?

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Посочваните прилики между Унгария на Обран и България на Борисов са старателно търсено под вола теле.

  Опитът за наритването на Унгария не е нищо повече от размахване на пръст от отхранваното от Шорош евролоби на Орбан, който в Унгария изсветли финансирането на разните НПО-та, реално изгони оттам Отворено общество и онзи соросов университет-развъдник на неолиберални буби, сред които бляска и БИПИ.

  Този "институт" е НПО, издържана от Америка за България и от основаването му до 2014 г, когато става министър на Борисов 2.0, негов програмен директор е г-н Христо Иванов.
  Когато човек знае всичко това, няма с какво да бъде изненадан в текста: система от полуистини, споени от неолиберален сироп, и всичко това гарнирано със самомнението на държатели на единствената истина.

  Разбира се, действието в ЕП е безпомощно и безкрайно несмислено, защото:
  1. Решението на ЕП е начало на процедура, която може да се реализира единствено, ако министър-председателите на всички страни-членки на ЕС го подкрепят до един. Не само Полша - и Чехия, и Словакия, и Италия се обявиха против. Те каква услуга имат да "връщат" на Орбан, г-н Славев?
  2. Този ЕП е в последните месеци на съществуването си и физически няма как за дочака резултат;
  3. Този ЕП е избиран преди 5 г. при други обществено-политически нагласи. Видимо и с невъоръжено око господстващата в него идеология на неолибералния глобализъм вече не намира такава подкрепа сред европейските граждани и следващият ЕП ще има много по-различен структурен състав;
  4. Този ход е самоубийствен за неолибералните стари партии от всички бои, защото нагледно демонстрира арогантността им към все по-подкрепящите идеологията на националните и християнските ценности партии, които твърдо печелят изборите от година и половина насам: в Австрия, в Полша, в Словения, в Италия, в Чехия, а онзи ден и в Швеция.

  Тенденцията е ясна.
  И тя докарва до амок разни финансирани под масата "институти". Плод да паниката са и подобни съждения.

 • 6
  rim avatar :-P
  Рим

  Като чета мненията на част от форумците се сещам за книгата на Желю Желев "Фашизмът"! Та там с две думи се казва, че фашистите и комунистите си приличат по много неща и рано или късно се обединяват! Днес зад фашиста Орбан застават дружно всички комунисти фашисти, ксенофоби и националисти. Сложили са каските на тиквите си, скочили са в коша, потриват ръце и чакат... Чакат ЕС да се срути. Не да се реформира, а да се срути... Точно омразата към ЕС е този фактор, който ги обединява, а не любовта към Орбан...
  Е, може твърдо да се каже, че са закъснели безнадеждно! Атаката щеше да има по-голям ефект, ако беше проведена, когато потоците бежанци, бяха повсеместни. Днес, фашистите, обединени с комунисти и ксенофоби нямат никакви шансове.
  Последното социологическо проучване за Европа им дава между 1/6 и 1/5 от местата в следващия европарламент!
  Благодаря на Светослав Малинов за подаденият от него глас срещу фашиста Орбан...

 • 7
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872

  До коментар [#6] от "Rim":

  Квалификации като фашисти, комунисти, нацисти и пр. не помагат въобще. Соросаците в ЕП дебело изписаха веждите на Орбан, вместо да му извадят очите. Той действително може да мине за авторитарен, олигархичен, деспотичен сатрап, но след това гласуване в съзнанието на хората Орбан остана като борец срещу налаганите от Брюксел безумия и страж на националната държава. Просто го направиха светъл пример. А Светльо Малинов е от миманса.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "Rim":

  Елементарно неточно.
  Във "Фашизмът" Жельо търси и открива прилики между устройството на обществения строеж и социалните нагласи по време на управлението на НСРП в Германия през 30-те и на КПСС в СССР по същото време.
  От това не могат да направите изводите, с които занимавате публиката. По същото време, а и след войната чак до началото на 70-те години в Западна Европа има мощни комунистически движения - еврокомунизъм, който е по-скоро троцкизъм и няма нищо общо със сталиновия тип комунизъм - там няма нито младежки структури, нито профсъюзи, нито този държавно-властови потенциал. Евротроцкизмът ляга в основата на днешния неолиберализъм, ако трябва да обобщя.

  Хубаво е да си пишат истини.

  Това за протокола.

 • 9
  rim avatar :-?
  Рим

  До коментар [#7] от "xte29566872":

  "соросаците…"

  А ти от кои "консерви" си? От ланшните или от вмирисаните по-ланшни...?

 • 10
  rim avatar :-|
  Рим

  До коментар [#8] от "D-r D":

  "Публиката" отдавна е наясно, че между нацисти, фашисти и комунисти, няма никаква разлика! А какъв е Орбан - нацист или фашист, всеки може да избере сам, като сравни неговата политика спрямо малцинствата и хората които са различни от него с политиката на Хитлер и Гьобелс...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал