Търговци със страх, омраза и отчаяние

Търговци със страх, омраза и отчаяние

Политическият пейзаж

4052 прочитания

Алексей Пампоров д-р по социология, в анализ за сайта "Маргиналия"
Контролирайки голяма част от медийния пазар, те подменят ценностите и нормите в обществото.

През последните 10 години в политическия живот на България се наместиха спекуланти, които търгуват със страх, омраза и отчаяние. Тяхната стратегия е лицемерна, но мнозина се подлъгаха и продължават да се лъжат, защото развяват "България" като знаме. Вместо да работят за устойчив икономически растеж на страната, основан на относително икономическо равенство на гражданите; вместо да работят за подобряване и модернизиране на образованието, здравеопазването, правосъдието и качеството на живота в страната, тяхната задача е да насъскват едни групи от населението срещу други, да внушават омраза към "другите" и да всяват страх от "чуждите".

Крайната им цел е да им повярваме, че няма политическа и социална алтернатива на омразата. А през последния месец започнаха нова вълнá от свързани послания: "Преходът се провали", "Мултикултурализмът се провали", "Либералната демокрация се провали" ГЛУПОСТИ!

Преходът към пазарна икономика приключи отдавна – всеки е свободен да разкрие и притежава колкото си иска фирми във всеки сектор от икономиката. Може да търгувате свободно с всяка страна по света. Може да пътувате свободно във всяка страна по света, а в Европейския съюз, балканските страни, Европейската икономическа зона и Швейцария – дори само с личната си карта. Това не е провал на прехода!

Имаме многопартийна система и свободно избираме: президент, депутати (и в Европейския парламент), кметове и общински съветници. В чл. 6 от конституцията е записано: "Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние." Това не е провал на либералната демокрация!

България е мултикултурна територия още преди основаването й. Всъщност самото основаване на българската държава е мултикултурен съюз между Аспаруховите прабългари и Седемте славянски племена. Симеон се обявява за "цар на българи и ромеи", а Калоян е титулуван от папата като "цар на българи и власи". Обикновените българи застават на влаковите релси и спират влаковете, натоварени с евреи. Това е мултикултурализъм. Нещо повече - в България преходът протече без етнически или религиозен конфликт. Това не е провал на мултикултурализма!

Но политическите спекуланти контролират голяма част от медийния пазар. И по този начин подменят ценностите и нормите в обществото. Добродетели като честността и солидарността са осмивани в телевизионните формати, които превръщат във "ВИПове" и "eксперти" хора, които са невежи, вулгарни и мразят всичко, различно от техния ограничен кръгозор.

Политическите спекуланти често са "християни", които обаче не познават и не се водят от християнските добродетели. Те често пъти са маскирани и като "патриоти", които развяват байраци и играят хорá по планински баир. Но са готови да застроят всяка педя земя, без да се интересуват, че унищожават "наш‘те планини зелени", защото печалбата от корупцията не се облага с данъци.

Те ни налагат обществен модел, в който успехът и реализацията зависят от това "кого познаваш", а не от това "какво знаеш и можеш". Затова се къпят в лукс, докато ние "бачкаме". Но ние – "лошият човешки материал" и "80-те процента дебили" (и двете по техните думи), сме алтернативата. От нас зависи да бъдем човечни и единни помежду си и да изградим едно успешно, образовано, солидарно, справедливо и щастливо общество. Аз вярвам, че можем да предложим алтернатива на статуквото. Промяната зависи от няколко малки стъпки, с които да започнем в своето ежедневие: човечност; солидарност; уважение; ненасилие.

Солидарността и взаимното уважение между хората правят силата. Време е да изрием политическите обори.

Алексей Пампоров д-р по социология, в анализ за сайта "Маргиналия"
Контролирайки голяма част от медийния пазар, те подменят ценностите и нормите в обществото.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Браво бре Пампоров, напълни ми душата.

  Революция!

 • 2
  oyj52578755 avatar :-|
  Илия Ценев

  Всеки търгува с това, което сам е произвел или закупил от друг !!!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Кой е този Пампоров, че да четем елементарните му съждения като истина от последна инстанция? При това обидно елементарни съждения, които ако човек ле-е-еко се напрегне да помисли, веднага ще им разчете абсурдността.

  1. Можем свободно да пътуваме, казва. Колцина от вашите бащи и майки се възползваха от тая свобода? И защо не се възползват? Вие последно къде пътувахте? С лоу-кост компания ли? А защо не предпочетохте човешка? Я какви круизи предлагат. Защо не подарите на жена си два месеца екзотика?
  2. Можем свободно да избираме президент, депутати, кметове, казва. Всъщност гласуваме за абсолютно непознати особи, които някоя партийна централа е подредила в редичка и колкото й гласуваме, толкова от тия вързопи вкарваме в политиката;
  3. Казва още, че всички граждани са равни пред закона. Защо тогава Пеевски не е в затвора пък и никой не се занимава да разследва далаверите му? Кой източи 4 000 000 000 лв от КТБ? Защо никой не го/ги търси?

  Г-н Пампоров, като сме толкова равни, искам е аз като г-н Ахмед Доган за 3 500 лв. да си купя 7/8 от някой ТЕЦ. Спестил съм две заплати. Нали сме равни, с равни възможности?

  Накрая Пампоров заключава, че тия примери са били достатъчно доказателство за величието на либералната демокрация.
  И не се усеща д-рът, че всъщност дава крещящи доказателства за нейната абсолютна несъстоятелност.

  И бил доктор. Доктор по душевни мазоли...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход