Най-големият риск е да проспим опасностите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големият риск е да проспим опасностите

Reuters

Най-големият риск е да проспим опасностите

Давос 2019

3207 прочитания

Reuters

© Arnd Wiegmann


Алисън Мартин Zurich Insurance Group, в анализ за електронното издание на Световния икономически форум
85% от анкетираните за глобалните рискове през 2019 г. посочват поляризацията и слабото управление като заплаха за политическото здраве на държавите.

Световният икономически форум публикува своя годишен доклад за глобалните рискове, в който забелязвам четири основни момента.

1. Околната среда. Специалният доклад на Междуправителствения панел за промените в климата (IPCC) за глобалното затопляне с 1.5° C ни дава само 12 години, за да ограничим най-същественото въздействие на тази промяна. Необходими са спешни решения, за да се намали рискът от силни горещини, суша, наводнения и бедност, и те изискват значително по-голямо политическо единство и воля, отколкото има сега.

Екологичните рискове доминират в проучването за възприятията на рисковете за трета поредна година. Респондентите, изглежда, все повече се притесняват от провала на политиката в областта на околната среда, като най-често споменаваните рискове са "неуспех на смекчаването и адаптирането към изменението на климата" и "екстремни метеорологични събития". В доклада се подчертава също, че бързо развиващите се градове и продължаващите последици от промените в климата правят все повече хора (и предприятия) уязвими към повишаване на морското равнище.

2. Технологиите. "Масовата измама с данни и кражбите" заемат в проучването четвърто място по вероятност с 10-годишен хоризонт, следвани от "кибератаките". Голяма част от респондентите очакват повишен риск през 2019 г. от кибератаки, водещи до кражба на пари и данни (82%). Предприятията посочват кибератаките като риск номер в Северна Америка и Европа, както и в Източна Азия и Тихоокеанския регион. Категорично се налага изводът, че трябва да засилят своята сигурност и устойчивост, за да запазят доверието в силно свързаната цифрова икономика. Изправени пред репутационни и правни рискове, както и икономически загуби, от решаващо значение за компаниите е да създадат и прилагат план за реагиране при възникване на киберинцидент. Бързото и ефективно реагиране не само ще намали тези рискове, но и ще осигури успешно възстановяване в дългосрочен план.

3. Геоикономически напрежения. С нарастването на геполитическите търкания и икономическите рискове са в по-остър фокус. През 2018 г. се увеличиха геоикономическите напрежения в търговията, инвестициите и санкциите. Заедно с това изглежда, че темпът на глобалния растеж е достигнал своя връх, докато неравенството - и по-специално вътрешното в страните, продължава да нараства и става важен фактор в глобалния пейзаж на рисковете.

В условията на все по-сложни и взаимосвързани рискове грижата за бизнеса означава обмисляне на всичко, което би могло да го засегне.

Респондентите от проучването не се чувстват уверени за преодоляването на настоящата ситуация - 91% очакват през 2019 г. повишен риск от икономическа конфронтация между големи сили, 88% - повишен риск от ерозия на многостранните търговски правила и споразумения, а 85% - от политическа конфронтация и търкания между големи сили.

Справянето с такива ключови глобални проблеми е предизвикателство и често трудна задача за бизнеса. Компаниите разполагат с избора или да управляват геополитическите рискове, или да бъдат управлявани от тях. Водещите организации могат да предприемат действия, да бъдат проактивни, като включат и геостратегия в своята бизнес стратегия.

4. Глобалните рискове стават все по-сложни и взаимосвързани. В такъв контекст грижата за бизнеса означава обмисляне на всичко, което би могло да го засегне. Това изисква цялостен подход за управлението им. Важно е да се разпознават ранните предупредителни знаци и да се смекчават когнитивните предубеждения чрез използване на структурирани инструменти за вземане на решения. Трябва да сме готови да научим уроците от малките неуспехи, които могат да ни помогнат да предотвратим катастрофата вместо да се озовем в нея, докато спим.

Алисън Мартин Zurich Insurance Group, в анализ за електронното издание на Световния икономически форум
85% от анкетираните за глобалните рискове през 2019 г. посочват поляризацията и слабото управление като заплаха за политическото здраве на държавите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK