Джобна икономика на новата енергетика: всичко наопаки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Джобна икономика на новата енергетика: всичко наопаки

Доскоро скъпите енергийни технологии днес са в пъти по-евтини от доскоро евтините, които сега са скъпи

Джобна икономика на новата енергетика: всичко наопаки

Промяната е дълбока, радикална и напреднала

Юлиан Попов
5462 прочитания

Доскоро скъпите енергийни технологии днес са в пъти по-евтини от доскоро евтините, които сега са скъпи

© Shutterstock


Трябва да планираме енергетиката си по радикално различен начин и да се съмняваме във всичко, което ни се струва очевидно.

Енергийният сектор се променя бързо и непредвидимо. Само преди година въглищата осигуряваха евтино електричество. С качването на цените на въглеродните квоти то стана скъпо. За да отговорят въглищните централи на стандартите за индустриалните емисии, които влизат в сила през 2021 г., те ще трябва да направят огромни инвестиции, които ще вдигнат още цените на въглищната електроенергия. Въглищата стават все по-скъп източник на енергия.

Преди години ядрената енергия беше относително евтина. След авариите в "Чернобил" и "Фукушима" тя поскъпна. Днес електроенергия от нови въглищни или атомни централи не може да се очаква да струва под €100/МВтч - значително над средните европейски пазарни цени на едро. През 2018 например средната цена на електричеството на пазара "Ден напред" в Германия беше €43.26/МВтч. С други думи, електроенергията от евентуална нова атомна или въглищна централа не може да бъде конкурентоспособна. Старите въглищни централи също ще изпитват все по-големи затруднения на пазара.

Цените се качват навсякъде

Стандартите за индустриалните емисии и цената на въглеродните квоти са ясно изразени фактори в рамките на ЕС, но далеч не са ограничени до него. Много страни вече имат пазари на емисии (Канада, Калифорния, Япония, Южна Африка и ред други) и строги екологични норми за въглищата. Тенденцията е глобална и се основава на широкото съгласие, че енергийното производство трябва да плаща за всички външни и непреки въздействия и рискове. Международният валутен фонд оценява субсидиите, включително екологичните вреди, на фосилните горива на $5.3 трилиона годишно, или 6.5% от глобалния БВП. Това е огромна сума, голяма част от която ще се разхвърля в цените на фосилните енергийни производства.

Неотдавна българската енергийна общност беше шокирана, когато цената на въглеродните емисии стигна €20 на тон - нещо, което трябваше да е кристално ясно на всички поне от 2005 г., когато европейската търговия с емисии започна. Очаква се догодина цената на квотите в ЕС да стигне €32, което драматично ще задълбочи проблемите на въглищната енергетика. Тази по-висока цена е израз именно на разпределението на субсидията обратно в цената на енергията. Тоест може да я разглеждаме като устойчива нормализация на пазара, не като временно изкривяване.

Цените падат навсякъде

В същото време новите енергийни технологии, които допреди няколко години бяха скъпи, сега са евтини. Вятърната и соларната електроенергия до неотдавна бяха лукс, който се нуждаеше от значителна финансова подкрепа. Днес цената им наближава €30/КВтч. В бъдеще е възможен и още един ценови скок надолу. През 2017 г. 1ГВ (огромна мощност) вятърен парк в Турция спечели търг да доставя ток на цена €29 на МВтч. Търг в Египет за соларен парк стигна €22 МВтч. В Залива цените падат и до значително по-ниски стойности. С други думи, доскоро скъпите енергийни технологии днес са пъти по-евтини от доскоро евтините енергийни технологии, които сега са скъпи. Основите на енергийната икономика се обърнаха с главата надолу.

Децентрализация, централизация

Втората икономическа промяна е децентрализацията на енергетиката. Все още в повечето страни властва централизираният енергиен модел - някой прави много ток или доставя много газ или петролни продукти, после ги разпределя сред националните потребители. Новите енергийни технологии водят до разпада на този модел. Производителите, доставчиците и търговците на енергия днес са милиони. От сегашния случай на българска зависимост за внос на газ от една компания ще преминем към стотици, може би хиляди производители на газ. От почти пълна зависимост на националната електроенергийна система от две точки на производство преминаваме към хиляди независими или взаимообвързани производители, доставчици, съхранители и търговци на електроенергия.

Третата промяна е в обратна посока. Заедно с децентрализацията тече частична централизация или по-скоро агрегация на енергийното управление. До неотдавна беше ясно, че кога ще си запалиш лампата или включиш хладилника или пералнята си е твоя работа. Дигитализацията и поумняването на енергийната система създават възможност за централно управление на подобни потребителски актове.

Ресурсите свършват/не свършват

Четвъртият фактор е свързан с изчерпаемостта на енергийните ресурси. Икономиката се занимава предимно с анализ и управление на недостига. Съответно енергийната икономика досега беше основно ангажирана с реалния, предполагаемия или политически предизвикания недостиг на енергийни ресурси. Новата енергетика основно променя фактора недостиг - в отчасти времеви (понякога духа, понякога не). Този тип недостиг създава нов пазар на съхранението на енергия и управлението на потреблението, който в голяма степен ще реши проблема с непостоянството на някои енергийни източници. Друг тип, с който новата енергийна икономика ще трябва да се справя, е засега неясният недостиг на някои редки метали, например кобалт. В същото време неограничеността на безплатната слънчева и вятърна енергия създава свои проблеми, които изискват нов пазарен дизайн. Все още не сме съвсем наясно как да се справяме с безплатна енергия или дори електроенергия, която се появява на пазара на отрицателна цена.

И какво от това

И така, пред нас изниква нова енергийна икономика, която е обърната наопаки - онова, което беше скъпо, стана евтино. Онова, което беше евтино, стана скъпо. Централизираното се децентрализира. Децентрализираното се централизира. Изчерпаемостта се измества от неизчерпаемост, предвидимостта - от непредвидимост, а непредвидимостта от предвидимост. Тази промяна е дълбока, радикална и напреднала.

Преобръщането на енергийната икономика води до поне две важни последствия. Първото е, че трябва да планираме енергетиката си по радикално различен начин и да се съмняваме във всичко, което ни се струва очевидно. Твърде вероятно е очевидното да е грешно. Второто последствие е, че имаме нужда от нов тип образование и нови хора. Новата енергийна образованост изисква значително по-широк спектър от дисциплини, интердисциплинарност и широко покритие, но също и задълбочена академична образованост в сфери като химия, биология, физика, информационни технологии, метеорология и др. Децентрализацията изисква също и много широка обществена енергийна образованост, както и постоянно насърчаване и подкрепа на предприемачеството. Без нови хора и промяна в образованието много вероятно е само да рециклираме грешни решения и грешни стратегии за енергетиката, които ще дърпат страната назад, ще струват много пари на данъкоплатеца и сериозно ще разклащат националната сигурност.

Трябва да планираме енергетиката си по радикално различен начин и да се съмняваме във всичко, което ни се струва очевидно.

Енергийният сектор се променя бързо и непредвидимо. Само преди година въглищата осигуряваха евтино електричество. С качването на цените на въглеродните квоти то стана скъпо. За да отговорят въглищните централи на стандартите за индустриалните емисии, които влизат в сила през 2021 г., те ще трябва да направят огромни инвестиции, които ще вдигнат още цените на въглищната електроенергия. Въглищата стават все по-скъп източник на енергия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  kucarov_ic avatar :-|
  kucarov_ic

  "Твърде вероятно е очевидното да е грешно." Така си е. Тази бозае си е очевидно грешна.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Нека припомним нещо много важно:

  В България едва ли не се внушава, че тези квоти едва ли не се плащат на ЕС. А пък те се плащат на България. Така "фалиращите" ТЕЦ-ове на практика наливат пари във БЪЛГАРСКИ фонд, който запушва дупките в НЕК. Даже ако се замислим, БЕХ така си освобождава средства от финансирането на НЕК за да купува квотите на ТЕЦ Марица изток.

  Реално цялата сделка е с нулев ефект - не само за държавата, но и за енергетиката като отрасъл. Нека прекратим внушаванията, че ЕС ни е хванал за гърлото с тези квоти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.