Влиянието на руските пари в Европа

Порочният кръг на превзетата държава е най-мощният механизъм за превръщане на руските икономически лостове в политически.

Порочният кръг на превзетата държава е най-мощният механизъм за превръщане на руските икономически лостове в политически.
Порочният кръг на превзетата държава е най-мощният механизъм за превръщане на руските икономически лостове в политически.    ©  Reuters
Порочният кръг на превзетата държава е най-мощният механизъм за превръщане на руските икономически лостове в политически.
Порочният кръг на превзетата държава е най-мощният механизъм за превръщане на руските икономически лостове в политически.    ©  Reuters
В свое проучване през 2015 г. икономистът от Бъркли Габриел Зукман установи, че 52% от богатството на Русия е извън страната.

Резюме на доклада "Руското икономическо влияние в Европа: Съучастниците", изготвен от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания и българския Център за изследване на демокрацията

Порочният кръг на превзетата държава (анализиран в предишното изследване на руското влияние в Централна и Източна Европа) е най-мощният механизъм за превръщане на руските икономически лостове в политически. Има два канала за превземане на държавата, действащи едновременно:

- Руският частен сектор влияе върху политиките на Кремъл с цел монополизиране на ключови публични ресурси и износ на корупционни доходи в чужбина. В замяна руските капитали навън улесняват политическите цели на Москва и преразпределят значителни активи в частно притежание на руските политици.

- Кремъл може да наложи произволна експроприация у дома и да оказва натиск върху частните бизнеси. Това произтича от непрозрачната среда за бизнес в Русия, както и от придобиването на голяма част от тези частни активи чрез политически услуги.

Проникването в Западна Европа

Второто издание на "Наръчникът на Кремъл" измерва степента на руското икономическо влияние в три западноевропейски страни: Италия, Австрия и Холандия. Руски компании контролират пряко или косвено между 6 и 10% от техните икономики. Преките чужди инвестиции (ПЧИ) от Русия в трите държави са се увеличили от 5.4 млрд. евро през 2006 г. до близо 160 млрд. евро в края на 2017 г.

- Холандия се очертава като изложена на най-висок риск от руското влияние. Факторите за това са хлабавият режим за регистрация на компании, правната рамка, позволяваща избягване на данъци, изобилието от доставчици на корпоративни услуги, енергийната и експортна зависимост. Активите на руските компании в страната са скочили от 13.2 млрд. евро през 2007 г. до над 96 млрд. евро през 2017 г. Страната е най-големият посредник в износа на руски петролни продукти и е сред най-големите вносители на руски газ в ЕС.

- По дълбочината на проникването обаче Австрия заема първо място. Особено банките й са подчертано обърнати към руските пазари и инвеститори. Някои от най-големите австрийски банки генерират значителен дял от печалбите си в Русия, което ги прави зависими от добрите политически отношения с Москва. Австрия успя да получи изключение от санкциите на ЕС спрямо Русия и това я направи единствената страна в съюза, която увеличи банковия си бизнес с Русия след 2014 г. Масовото навлизане на руски ПЧИ в страната след 2014 г. може да се обясни с това, че Русия насочва инвестиционните си потоци към Европа през Австрия като начин да заобиколи санкциите.

- Икономическото присъствие на Русия в Италия отразява бизнес стратегията на италианските компании, които възприемат руския пазар като ключов за техния растеж и отдавна са формирали стратегически съюзи с руски компании. Русия контролира най-големия телеком в страната и разви тесни връзки с най-големите енергийни компании в Италия. Разпокъсаната политическа система на Италия е основният риск от постигане на целта на Русия да разделя ЕС по важни въпроси на външната политика. Правителствата на италианските провинции вече гласуваха за отмяна на санкциите срещу Русия. Начини за противодействие

- Обвързване отново на енергийните политики на САЩ и Европа чрез общо разбиране за критичните рискове за сигурността. Страните от ЕС трябва да преразгледат ролята на руските проекти като "Северен поток 2" и "Турски поток", заобикалящи транзита на газ през Украйна и оказващи отрицателно въздействие върху сигурността на доставките и транзитните приходи за страните от ЦИЕ.

- Прозрачността и контролът върху финансовите потоци трябва да бъдат приоритетно увеличени, особено по отношение на сделки, чиято свързаност води към потенциално незаконна дейност. Националните агенции за сигурност и регулаторните органи трябва да засилят сътрудничеството помежду си, за да реагират бързо и ефективно на капиталите от страни с авторитарни режими. ЕС следва да засили изискванията си за достигане до крайните собственици, като запълни пропуските в оповестяването на информацията за тях в данъчните спогодби с редица юрисдикции

- Създаване на нов орган на равнище ЕС, който да сканира и предотвратява рискове за целостта на финансова система на ЕС, включително страните, които не са в еврозоната, и да изисква национални действия по случаи, които могат да застрашат европейската финансова инфраструктура.

- ЕС трябва да създаде свои аналози на Закона срещу корупционните практики в чужбина и глобалния закон "Магнитски", насочени срещу клептократите и техните проксита в държавите членки, които провеждат влиянието им.

Случаят с България

Икономическото присъствие на Русия в България е толкова силно, че "граничи с похищение на държавата" - в ущърб на българите и евроатлантическите структури. Това е изводът за страната в публикувания през 2016 г. доклад "Наръчникът на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Централна и Източна и Европа. В частта му за България се посочва още: "С придобиването на значително влияние над българската икономика Русия използва доминиращата си позиция в стратегически сектори, за да укрепи съществуващите връзки и да създаде нови - с корумпирани бизнесмени и местни олигарси. Те са свързани с известни политици, над които оказват значителен контрол. Политиците сключват сделки, облагодетелстващи тези бизнесмени и засилващи властта им в корупционните мрежи в страната и над държавните институции... С помощта на спонсорирани от Кремъл политически партии и бързо създавани организации в подкрепа на конкретни руски политики проруските играчи успяват да влияят върху дебата за националната политика в България, така че Русия да извлича пряка полза".

Споразумението с клептокрацията носи системна зараза

Франклин Фоър в анализ за The Atlantic

В началото на 90-те години на миналия век Ричард Палмър служи като водещ представител на ЦРУ в посолството на САЩ в Москва. Събитията около разпадането на Съветския съюз са толкова хаотични, че трудно се поддават на ясен анализ. Но от разузнавателната информация на бюрото си той придобива кристално разбиране за онези времена. През 1999 г. свидетелства пред комисия в Конгреса, за да предупреди какво ще последва.

САЩ се осланяха на елитите на новия режим, които на думи поддържаха демократичния капитализъм. Но Палмър е наблюдавал отблизо как старите му противници от съветското разузнаване са прехвърлили милиарди държавни пари в частни сметки в Европа и САЩ. Това е една от най-големите кражби в историята. Изтичането на капитали е в безпрецедентен мащаб и пролог към неистов грабеж. В свое проучване през 2015 г. икономистът от Бъркли Габриел Зукман установи, че 52% от богатството на Русия е извън страната.

Вашингтон си разказва утешителна версия, че това са просто криминални измамници, които са се възползвали от слабостта на новата държава. Палмър обяснил пред комисията за какво става въпрос със следния пример: "За да бъдат САЩ като днешна Русия, означава да има мащабна корупция сред членовете на Конгреса, в министерствата на правосъдието и финансите, сред агентите на ФБР, ЦРУ, ДЕА, в полицията и граничната служба, във Федералния резерв, сред съдиите от Върховния съд и т.н.". И посочил, че Западът е допуснал да стане съучастник в този грабеж. Вместо да спрат финансовия поток към кухи фирми и данъчни убежища, западните банки скриха руската плячка в трезорите си. Така рискът от руската клептокрация вече е за самия Запад. Защото руснаците имат силен интерес да защитят преместените активи и да ги предпазят от морализаторстващи политици, които биха могли да ги конфискуват.

Заложена е системна зараза, която може да отслаби защитните механизми на американската политика и бизнес, твърди Палмър. Споразумението с клептокрацията има ужасна цена. Откраднатите пари, потънали в пентхаусите около Сентръл парк и кухите компании в Невада, унищожават възможността за работещи пазари и устойчива демокрация. И подхранват тезата, че либералният капитализъм е лицемерие.

Още от Капитал