Мнения Daily - Какъв future въобще ни гони

И още: Защо е необходимо обществено разследване за апартаментната сага; Златен лайнян век; Разграждане на правовата държава

Ние една улица не можем да ремонтираме вече 1 година, каква съдебна реформа, за бога?
Ние една улица не можем да ремонтираме вече 1 година, каква съдебна реформа, за бога?    ©  Велко Ангелов
Ние една улица не можем да ремонтираме вече 1 година, каква съдебна реформа, за бога?
Ние една улица не можем да ремонтираме вече 1 година, каква съдебна реформа, за бога?    ©  Велко Ангелов

Апартаментгейт

Защо е неоходимо обществено разследване

Юлиян Попов във фейсбук

Единственият начин някой да ограничи токсичното влияния на апартаментната сага, която ще продължи да се нищи, е да инициира независимото обществено разследване. Звучи просто и отвлечено, но това е изпитан механизъм. Какво значи публично разследване? Дълбоко разследване, не само на криминалните актове, но и на всички причини, обстоятелства и практики около дадено тежко събитие.

Оглавява се от обществена фигура с доверие и се обслужва от компетентни консултанти. Защо е необходимо обществено разследване? Очевидно е, че не става дума за един апартамент или за три сауни. Става дума за сериозен системен дефект, който не може да се отстрани с няколко оставки или с единични наказания. Нито пък с едно просто обвинение от типа, че всички в ГЕРБ са такива, всяка власт е корумпирана или всички правят така.

Тук се преплитат корпоративни практики, политическо влияние, недобросъвестно поведение, дефектни закони, масово недоглеждане, медийна летаргия, обществена търпимост и други фактори, които няма как да бъдат обхванати нито от съдебен процес, нито от журналистическо разследване. Обществено разследване е най-добре да се инициира от правителството, но може и от парламента или от обществена организация. В случая не става дума за репутацията на една партия или на едно правителство, а за репутацията на институциите и политическия процес въобще, и в крайна сметка на демократичния процес.

Без обществено разследване нагласите за истински, здрав, безкомпромисен лидер популист ще се засилят. Цинизмът ще се засили. Копнежът по служебни грабежи също. Ако правителството иска да ограничи вредите за себе си, трябва то да инициира общественото разследване. Дали ще се реши да го направи е отделен въпрос.

Златен лайнян век

От статус на Красимира Хаджииванова във фейсбук

Замислих се какво става в България. Какво става, бе? В тоя парламент, дето ще кажеш, че адронен колайдер има в него и едва ли не вътре пазят Хигз бозона. Само че какво има вътре наистина? Алчни, ненаяли се, охранени свине, натъпкани до ушите в корупция и наглост. Чудят се как да си покрият една тераса и незаконните й постройки. За една тераса говорим вече две седмици... между другото, собственост на шефа на комисия за борба с корупцията.

Занимаваме се с балкони, апартаменти и земи. С простотии, чалга, с псалм 91, с лакомия, престъпления и възмутително безочлива корупция. Днес разбрах, че заместник областният управител на София Томи Николов подал оставка заради далавери със земи и защото синът му се настанил в апартамент в центъра на София като крайно нуждаещ се, след това го купил за 27 хил. лв.(!) и година по-късно го подарил на баща си, който го продал за 234 хил. лв.

А за Иванчева и Петрова разбрахте ли? Че тоя дето твърдеше, че бил посредник за даването на т.нар. подкуп се отказа от показанията си? Вика, че му били му снети под натиск. А че ги държаха 8 месеца и ги водиха с пранги на краката нали не сте забравили? Защото Панайот Рейзи дори не е подушил арест, камо ли вериги, пък него за едни милиони го спрягат - просто подсещам.

За "Артекс", за Бойко, за Цецо и всички селски мутри и физиономии, накупували апартаменти като че ли си купуват ботуши, дори няма нужда да говорим. За отношението им, за арогантността им, за позата "аз на вас ли ще се обяснявам"...

Всичко у нас е на ниво "Мамино детенце", всичко мирише на Андрешко, на кратуни, на разорана нива, на цървули и фъшкии. Всичко е на ниво "да вземем едни пари, едни апартаменти, едни земи, едни далавери". Не можем да се разделим с тоя селски манталитет и това е.

Каква Европа, какъв напредък, каква съдебна система, какви пет лева? Ние една улица не можем да ремонтираме вече 1 година, каква съдебна реформа, за бога? Прави се обществено обсъждане габърчета или колчета да се сложат на един тротоар - при това след като вече са изхарчени едни пари за напълно неработещи решения.

Каква съдебна реформа, питам? Какви европейски избори, какъв future въобще ни гони... Ние тротоар нямаме, future сме тръгнали да правим. Смешна работа, селска му работа. Като плевнята на Европа сме ние, като един обор, ама с усвоена тераса, с вграден енергиен псалм, с едни крайно нуждаещи се синове и дъщери на политици, с едни апартаменти, с едни мутри и богопомазани прасета, ненакупували се, ненанесли се в нови апартаменти, тераси, бидони и мазета.

Ад, братче. Златен лайнян век.

Разграждане на правовата държава

Радан Кънев, зам.-председател на ДСБ, във фейсбук

Кой е виновен решава съдът - на трета инстанция. Дотогава всички са еднакво невинни. В случая с Десислава Иванчева обаче поне по едно "доказателство" на прокуратурата и КОНПИ отпадаше на всяко заседание. И накрая не остана нито едно. Нито едно...

И сега със страшна сила виси въпросът за отговорността за скалъпеното обвинение, фабрикуването на СРС-та и склоняването към лъжесвидетелство.

Всичко това са тежки престъпления, извършени от прокуратурата и КОНПИ, най-вероятно - под пряко политическо давление и натиск на същите хора, които обитават евтини, но луксозни жилища.

Става дума за деяния на най-високо ниво, разграждащи самата същност на демокрацията и правовата държава. Деяния, за които се налага независимо, международно разследване. Разследване, което може да разкрие и "битовите" детайли около евтините имоти.

Още от Капитал