Мнения Daily: Е ли провалът на Нинова шанс за "нормална лява партия"?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily: Е ли провалът на Нинова шанс за "нормална лява партия"?

Мнения Daily: Е ли провалът на Нинова шанс за "нормална лява партия"?

И още: "Апартаментгейт" влиза във фаза усилено замазване. Но няма да мине.

3793 прочитания

© Анелия Николова


От текст на Евгений Дайнов в "Дневник"

Нинова поведе БСП към крайната десница, доближаваща се до моделите на почти фашизъм

Преди известно време стана ясно, че Нинова е разработила план, с помощта на който да превърне БСП в еднолично владение – а ла Орбан. Целта на плана беше двояка: първо, да отстрани най-видимата проевропейска фигура - Сергей Станишев, и неговите съмишленици в БСП, за да – второ, превърне БСП в антиевропейска националистическа партия от типа на Орбановата.

Този план се разби рано. Нинова просто не си даде сметка за някои базисни изисквания, необходими за успеха на подобни начинания. А именно: можеш да станеш едноличен вожд на една партия, само ако ти лично си я основал; или ако тя е структурирана на племенен принцип, та да понася отгоре си вождове.

БСП не е основана от Нинова. От друга страна, тя не е и отгледана от червеното племе. Не е била член на БКП, не е била от страната на БСП по време на големите битки от 90-те години. Напротив, тя прекарва това бурно десетилетие като кадър на СДС. Тя е чужденец, "приходант", не принадлежи изцяло.

Тактическият й провал обаче е сигнал и за стратегически такъв.

След финансовата криза от 2008 г. европейските общества се оглеждат за леви алтернативи. Някакви такива се родиха – "Сириза" в Гърция, "Подемос" в Испания; Лейбъристката партия в Британия и Демократическата в САЩ завиха рязко наляво. Дори в България повечето активни хора на възраст под 40 клонят вляво. Леви политики, ако бяха представени, щяха да се радват на подкрепа.

Станишев обаче въпреки евролевия си профил не беше в кондиция след скандала "Пеевски" да намери обществена подкрепа за каквито и да е политики. Наследилият го Миков просто чакаше нещо да се случи. С появата на Нинова се отвори възможността БСП да "олевее" по тертипа на англичаните и американците и да намери нова публика.

Нинова обаче, тъй като никога не е била ляв човек, не идентифицира наличната възможност. Тя тръгна в обратната посока – към крайната десница, плътно доближаваща се до моделите на почти фашизъм, доминиращи Източна Европа преди войната. "Орбан в пола"...

Резкият завой към националсоциализма лиши БСП от перспективата да привлече съвременните леви хора. Нинова насочи партията си към ксенофобското гето сред българските избиратели, което в най-добрата си кондиция не стига 15 процента. В това гето обаче вече вършеят партии, които са доста по-автентично ксенофобски, отколкото би могла да бъде БСП, която все пак е наследник на интернационалистична идеология.

За да убеди максимално количество хора да я последват в нейния крайнодесен завой, Нинова беше длъжна да им демонстрира онази власт и увереност, която би дошла с постигането на еднолична власт в БСП. Затова тя отдели на това си занимание толкова много време и планиране. Спъвайки се в Националния си съвет обаче, Нинова започва да изглежда неспособна да превърне БСП в националсоциалистическа формация, както и убедително да представя себе си като "Орбан в пола".

Отваря ли се възможността за появата на "нормална лява партия" на мястото, в момента заето от БСП?

Задаваме си този въпрос от десетилетия, защото какво по-добро за едно европейско общество от това гражданите в него да са представени от нормална левица, нормална десница, нормален център и пр.? Какво по-добро от това гражданите да бъдат представлявани от сериозни, умерени хора, предлагащи политики за общото благо (всеки от своя си ъгъл) – вместо от кряскащи палячовци и квартални фюрерчета, сеещи омраза и борещи се единствено за удовлетворяването на собствената си алчност с обществени средства?

А на принципа на скачените съдове някаква нормализация на БСП би повлякла след себе си процеси на нормализация и в другия наследник на БКП – ГЕРБ.

Защото, съгласете се, не можем да влизаме в европейски избори, докато от едната страна ни гледа лошо (да не би да сме някакви прикрити джендъри...) "Орбан в пола", а от другата говорят за развъртане с чукове и трошене на покриви и тераси...

"Апартаментгейт"

Имотният скандал влиза във фаза усилено замазване

От текст на Ясен Бояджиев за Deutsche Welle

Скандалът с апартаментите на хора от властта е в етап на усилено замазване. Първоначалните разкрития (които всъщност са резултат от сравняване и анализ на достъпни за всеки публични данни), бяха залети и изместени с поток от всякакви други "сигнали". А пък обявените най-напред (след известно умуване) проверки на тези разкрития бяха пометени и затрупани с лавина от подобни съобщения за други "съмнителни случаи".

Накрая - проверяват "куцо и сакато" за "щяло и нещяло". Всъщност не е ясно дали въобще някой проверява някого. Но така или иначе в парламата публиката трябва да остане с впечатлението, че в тази държава всеки имот е съмнителен и всички са "една стока".

Какво ще излезе от проверките, ще видим - обикновено те се проточват, докато всички забравят за тях. През това време обаче (а и винаги в подобни ситуации) най-често чуваната фраза е: "Да оставим компетентните органи (на спокойствие) да си свършат работата".

Абсолютно правилно. Точно така се прави в демокрациите - те са си създали и отгледали институции, на които може да се вярва и да се разчита, че ще си свършат работата като въведат ред и поставят всичко и всекиго на мястото му.

Нашият случай обаче не е такъв. В България такива институции няма. Или по-скоро - има, но, както е показал опитът, на тях нито може да се вярва, нито да се разчита, че ще си свършат работата. Защото в България "компетентните органи" или не са достатъчно компетентни, или "работата" им е друга.

Ако сега, например, попитате десет души какво ще излезе от тези проверки, девет от тях ще отговорят, че всичко ще се окаже законно и "компетентните органи" няма да открият нищо - нито разминаване между доходи и разходи, нито данъчни нарушения, нито конфликт на интереси. Още по-малко - пране на пари или търговия с влияние. А дори и да открият "нещо", поне за някого, мнозинството пак няма да повярва. И ще продължи да се съмнява, че някого са покрили, а другиго са натопили. Защото проверяващи и проверявани са свързани и зависими едни от други. Проверяващите се проверяват взаимно - например антикорупционната комисия проверява министъра на финансите, а после подчинените на министъра проверяват шефа на комисията. Някои пък въобще си нямат кой да ги провери и трябва да проверяват сами себе си.

Какво например може да се очаква от проверките на антикорупционната комисия? В случая съмнението даже е свързано не толкова с факта, че самите ѝ шефове блеснаха в главни роли в имотния скандал, колкото че именно тази комисия е "компетентният орган", който би трябвало да направи разкритията, от които тръгна целият скандал. Вместо някакви медии и неправителствени организации да се ровят в събираните от самия него данни. Но не е направил нищо подобно. Назначен и снабден с огромни правомощия от политиците, които трябва да проверява, този орган е достоен продължител на "делото" на своя първообраз - "независимата" комисия, чийто председател си беше записвал в едно тефтерче по чие нареждане (ИФ, ЦЦ, ББ, ДП) кого трябва "да удари" и кого "да оправи". Така сега и новият орган "удря" едни и "оправя" други. А може дори и спрямо един и същ човек да прави ту едното, ту другото, според това кога какво се налага.

В автентичния си вид всъщност тази схема действа в прокуратурата. Най-красноречивите примери за това са няколкото проверки и разследвания срещу премиера и няколкото дела срещу неговия партиен заместник (с апартаментите), които започваха, спираха и се възобновяваха паралелно с тяхното качване и слизане от властта.

Какво може да се очаква от данъчните? Те, както се оказа, могат системно да не забелязват купените в пъти под пазарните цени имоти на едни. И същевременно да преследват друг, като оценяват имота му в пъти над реално платеното за него.

За ДНСК ("независимият" национален строителен контрол) пък се оказа, че една и съща сграда може да е едновременно законна и незаконна.

Заради всичко това замазването на скандала с апартаментите няма да е никак лесно. Залъгването с купищата проверки няма да мине. Даже - колкото повече проверки, толкова по-малко доверие. Няма да помогне и дежурната фраза "Да оставим компетентните органи да си свършат работата". Да ги оставим, но всички знаят, че те работят друго. И работата им е малко "пунта мара", казано на "преводния език" на премиера.

Капачки за кувьози

От позиция на Лазар Радков, основател на инициативата "Капачки за бъдеще", на страницата й във фейсбук

"Има предостатъчно кувьози!" Това е критика, която все по-често чуваме по наш адрес и смятаме, че е крайно време да разкажем как реално стои ситуацията с кувьозите в България.

За първи път тази критика (тогава под формата на препоръка) беше отправена към нас миналото лято и звучеше долу-горе така: "Няма смисъл да дарявате кувьози. Преди няколко години бяха дарени много по една Норвежка програма и сега болниците имат предостатъчно."

Още тогава това ни се стори изключително странно, понеже имахме справка от Министерство на здравеопазването (МЗ) за десетина болници, в която ясно се виждаше, че повечето налични кувьози са на по 20-30 години и или са неработещи, или са силно амортизирани.

След като се поразровихме в документите на МЗ, открихме следното: действително преди няколко години 33 лечебни заведения са получили общо 436 високотехнологични медицински апарата (почти половината от които кувьози с различни спецификации) по програмата "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи" финансирана по "Норвежкия финансов механизъм" на обща стойност над 12 млн. лева. Но, забележете, тези 33 лечебни заведения се намираха изключително и само в областните градове.

Да, чудесно е, че големите ни болници получават първокласно оборудване (разбира се, след като преглътнем горчивия хап, че това става с пари от Норвегия, а не от България ), обаче това също така означаваше, че в малките болници оборудването не е подменено! Което ще рече, че въпросното продължава да е старо и амортизирано?!

Тогава разбрахме, че в болниците в малките населени места има проблем с апаратурата. Поискахме справка от МЗ за всички болници. След като на два пъти ни отказаха - започнахме да си събираме информацията сами и само за няколко дни имахме данните за 25% от болниците с АГ в България. Накрая МЗ ни дадоха данните и пак станахме приятели. Обаче данните бяха по-зле дори отколкото бяхме очаквали.

А междувременно продължавахме да получаваме съвети как "няма нужда от кувьози и да се насочим към друга техника". И наистина - в големите болници имаше недостиг на не едно и две неща, но кувьози имаше. В малките общински болници обаче даже и това беше под въпрос .

Наясно сме, че в здравеопазването проблемите са много, а тези с недоносените деца не са един и два. Знаем, че самата структура на здравната каса е силно сбъркана и трябва да се промени из основи. Знаем, че за 20 години значимите реформи се броят на пръстите на едната ръка. Наясно сме с намаляващия брой специалисти, знаем за недостига на специфични препарати за недоносените бебенца. И се радваме, че има и други неправителствени организации, които се борят с тези проблеми от още преди нас да ни има.

Ние сме открили, че има проблем с кувьозите в малките общински болници и се борим да го решим.

Лошата новина е, че има още 15-тина болници с апаратура в подобно състояние. Добрата е, че почти сигурно ще успеем да подменим тези кувьози до края на годината.

От текст на Евгений Дайнов в "Дневник"

Нинова поведе БСП към крайната десница, доближаваща се до моделите на почти фашизъм

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Чета проф. Дайнов най-вече заради цветистия му език. В този текст той не му е дал полет, но пък се е захванал с нещо много типично за сините интелектуалци отпреди 20 г. - да дъвчат навущата на червените партийци.

  Пълни глупости са заключенията на професора, че някой си може да направи БСП еднолично дясно националистическо и пр. владение. Той да не би да не отчита, че това е единствената българска партия, която продължава да води идеологически дебати и взема решенията си с висшегласие, както и това за листата?

  И доста с тая мантра Станишев! Със Станишев начело БСП губеше всички възможни избори. Сигурно той е кутцузът и на ПЕС, защото и там става същото: загуба след загуба. Дори става все по-зле: Френската соц. партия май вече затвори, немските социал-демократи м.г. достигнаха дъното в електоралното отдръпване за цялата си история. През миналата година социалистите паднаха от власт в Испания и Италия. Партии от ПЕС в Европа управляват само в Албания (още) и в Македония...

  Не ми е работа да му соча причините - проф. Дайнов много добре ги знае. Чудно защо не ги казва...

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ксенофобското мислене може да е ограничено до 15%, но против ЛГБТ конвенцията беше над 50% от ЦЯЛОТО българско общество.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.