Мнения Daily - Прокуратурата не може да скрие провала си

И още: Борисов и "пълзящата диктатура"; Как саудитският престолонаследник подклажда нова гражданска война в Либия

След зрелищния публичен арест на Иванчева и Петрова преди година Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев дадоха подробности за този "успешен удар" по корупцията на специална пресконференция
След зрелищния публичен арест на Иванчева и Петрова преди година Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев дадоха подробности за този "успешен удар" по корупцията на специална пресконференция    ©  Надежда Чипева
След зрелищния публичен арест на Иванчева и Петрова преди година Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев дадоха подробности за този "успешен удар" по корупцията на специална пресконференция
След зрелищния публичен арест на Иванчева и Петрова преди година Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев дадоха подробности за този "успешен удар" по корупцията на специална пресконференция    ©  Надежда Чипева

Прокуратурата не може да скрие провала си

От текст на Петя Владимирова в "Дневник"

Ако се смята за недопустимо да се обсъжда присъда, пък била тя и от 20 години затвор, преди да сме прочели мотивите на съдията, то изявлението на заместник главния прокурор Иван Гешев по БНТ вчера сутрин разрушава представата за допустимо и недопустимо. Гешев заклейми (и не за пръв път) медии и журналисти - естествено критичните към дейността на прокуратурата. Оставямe настрана, че нападките към медии от страна на прокурор от такъв висок ранг могат да се възприемат и като заплаха или най-малкото издават лош вкус в публичното представяне на субект с такава огромна репресивна власт.

Далеч по-съществени и направо разрушителни за доверието в правосъдието са други два акцента от речитативите на Гешев.

Първият:присъдата е за искане на подкуп, но не за получаване.

В произнасянето на присъдата съдията Иво Хинов ясно подчерта, че Иванчева и Петрова са признати за виновни по обвинението за искане на подкуп и невиновни по обвинението за получаване.

С други думи, присъдата помита онзи спектакъл с целия му декор и главни актьори, разиграл се на 17 април 2018 на кръстовището пред Спортната палата, където в ефира на телевизиите маскирани цивилни мъже и жени под прякото ръководство и отговорност (за спазване на закона) на Гешев, тогава шеф на Специализираната прокуратура, и зам.-шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев измъкнаха от автомобила Иванчева и Петрова и ги държаха в белезници пет часа, докато вадеха от колата парите от подкупа и ги брояха на тротоара, без да допуснат адвокат по времето на огледа и претърсването.

На следващия ден на пресконференция Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев дадоха подробности за своя гръмотевичен удар, който трябваше да отбележи победния старт на председателя Георгиев към неограничените правомощия на КПКОНПИ, които предстоеше да й бъдат гласувани от управляващото мнозинство.

Съдията Хинов окачестви като незаконен ареста и присъди на Иванчева обезщетение от 10 хил. лв., заради което намали наполовина глобата й от 20 хил. лв.

Вчера Гешев опита да спасява този провал с коментар, че "прокурорите по делото не са напълно сигурни, че Иванчева и Петрова са оправдани за получаването на подкуп". Трябвало да чакаме мотивите на съда.

Каквито и да са мотивите, присъдите са произнесени и оттук нататък могат само да бъдат обяснявани. До произнасянето на следващата съдебна инстанция.

Вторият акцент: "Отказал се от показанията? Няма значение, така правят всички"

Запомнете тези думи - заради тази безпардонна увереност и цинично признание, че могат да бъдат нарушавани всякакви норми, нито главният прокурор Сотир Цацаров, нито обкръжението му, нито Инспекторатът към Висшия съдебен съвет начело с главния инспектор, нито самият върховен кадрови орган имат право да искат доверие в правосъдието и дори да споменават думата доверие пред седящите пред телевизорите граждани, които не ходят с НПК под мишница, за да разбират колко опасно е това, което казва Гешев. Но то е не просто опасно, защото развращава масовото съзнание в отношението към правосъдието, то е преди всичко незаконно. Според Гешев - а той е заместник главен прокурор, над него е само Цацаров, а над двамата Господ - дори подсъдимите да се отричат пред съда от показанията си, разследването е перфектно.

За сведение на Гешев - ако си изпълняваше задълженията, които му вменява законът, вместо да оценява медиите, щеше досега да е наредил да се отделят материалите от делото, в които подсъдимият Дюлгеров се отрича от показанията си, и да се заведе наказателно производство. Та нали подсъдимият директно заяви пред съда, че конкретни служители на КПКОНПИ са му упражнявали натиск да даде "правилните" показания! А къде е бил наблюдаващият досъдебното производство прокурор? Махването с ръка на Гешев "така правят всички, даже циганите" е атестация за това как се водят разследванията днес и обяснява защо присъдите падат пред независим съд. Докато Гешев може да говори така и това не прави впечатление на никого, забравете не само за доверие в правосъдието. Забравете за правосъдие.

---------------

Мнение

Борисов и "пълзящата диктатура"

От коментар на Петър Чолаков за Deutsche Welle

"Трябва да обединим всички сили срещу пълзящата диктатура, която се опитват да ни наложат нашите опоненти" - така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира подписаното споразумение за съвместна работа на евроизборите с партия "Никола Петков". Това е поредната стъпка, предприета от ГЕРБ, която е насочена към привличане на съмишленици. Или по-точно - към събиране на "патерички" за предстоящия на 26 май вот.

Комично е лидерът на партия, която с малки прекъсвания управлява вече близо 10 години, да говори за "пълзящата диктатура", която я заплашвала. На практика почти всички разклонения на единната държавна власт са в ръцете на ГЕРБ (да оставим настрана президента Радев, който дойде на крилете на БСП): законодателната, изпълнителната, съдебната ("ти си го избра"; "ако не слушаш - КПКОНПИ, и ще светнеш като елха"), както и медийната, макар и с малки изключения (България е на последно място по свобода на медиите не само в ЕС, а и на Балканите по данни за 2018).

Ясно е защо изненадващата "пукнатина в матрицата", породена от разследванията на сделките на властта, публикувани през последните седмици, разваля блажения сън на премиера Борисов. И докато говори за "пълзящата диктатура", в главата му вероятно се върти следният напрегнат монолог:

"Бре! Някакви си журналисти и досадни анализатори не ни оставят на мира - нас, добричките държавници и родолюбци Пречат ни на обзавеждането с апартаменти, тераси, барбекюта... Не щат да вдигнем небостъргачи. Ей, как не ги е срам!".

Каква "пълзяща диктатура", г-н Борисов, какви пет апартамента?

---------------

Геополитика

Как саудитският престолонаследник подклажда нова гражданска война в Либия

Анализ на Washington Post

След години на хаос в Либия пратениците на Обединените нации смятаха, че са на ръба да сключат този месец споразумение, което щеше да накара фракциите в страната да участват заедно в конференция и да се договорят за единно правителство и план за избори. Тогава Халифа Хафтар, 75-годишният военачалник, който има стремежа да стане следващия либийски диктатор, предприе настъпление срещу столицата Триполи, което прекъсна мирния процес и може да доведе до нова опустошителна арабска гражданска война.

Какво накара Хафтар да заключи, че трябва да търси военна победа вместо компромис? През изминалите няколко дни отговорът постепенно се изясни: настъплението му се насърчава и подкрепя материално от Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства. Тези арабски правителства и Русия преднамерено саботираха международните усилия, подкрепени от Европейския съюз, Африканския съюз и САЩ, както и от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Хафтар получава подкрепа от тези външни сили, както и от Франция, от години, дори докато укрепваше контрола върху Източна Либия и когато създаде конкурентен режим на подкрепяното от ООН правителство в Триполи. Дни преди да започне най-новото си настъпление обаче самозваният генерал посети Саудитска Арабия, където са му били обещани милиони долари помощ за финансиране на операцията, както съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Парите, предназначени да се плати на племенните старейшини и за наемане на нови бойци, представляват пореден безразсъдно хазартен ход на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който вече предприе катастрофална интервенция в Йемен, както и неуспешни опити да подчини ливанското и катарското правителство. В неделя Хафтар получи ясна подкрепа от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, с когото се срещна в Кайро. Ас Сиси се беше върнал от състояло се преди броени дни посещение при президента Тръмп в Белия дом, но не се поколеба да влезе в противоречие с настояванията на САЩ Хафтар да прекрати атаката си.

Засега опитите за установяване на Хафтар в Триполи нямат изгледи за успех. В резултат на настъплението иначе разединените либийски сили се обединиха, а калени членове на милиции от други градове се стекоха в района, за да спрат инвазията. Поддръжниците на Хафтар изтъкват, че сред оказващите съпротива има екстремистки елементи, фигуриращи в списъка със санкции на ООН. Освен това обаче силите на Хафтар включват военнопрестъпници и изразители на саудитския тип религиозен фундаментализъм.

Стълкновенията най-вероятно ще доведат до още повече безсмислени страдания за либийците, хиляди от които вече бяха прокудени от боевете. Потокът от бежанци през Средиземно море към Европа може да се засили, а групировката "Ислямска държава", за победата над която в Либия САЩ работиха години, може да се възроди. И всичко това в резултат на намесата на арабски правителства, които правителството на Тръмп определя като близки съюзници и отзивчиви партньори в района.

Тръмп често се оплаква от "клиенти" на САЩ, които приемат помощта и закрилата на Вашингтон само за да се възползват от неговата слабост. Ако се помъчи да се вгледа обаче, той ще открие прекрасен пример за това в Либия.

Още от Капитал