Кой ще ни даде пари, или изгубеното десетилетие за икономиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой ще ни даде пари, или изгубеното десетилетие за икономиката

С еврофондове се построиха стадиони и спортни зали по села, които пустеят, по правилото, че лесните пари се харчат най-неефективно

Кой ще ни даде пари, или изгубеното десетилетие за икономиката

Когато "безплатните" пари от ЕС изместват нормалния бизнес, се появяват схеми като къщите за гости и служебно определяне на лидерите в икономиката

Владислав Панев
7546 прочитания

С еврофондове се построиха стадиони и спортни зали по села, които пустеят, по правилото, че лесните пари се харчат най-неефективно

© Цветелина Белутова


Владислав Панев лицензиран инвестиционен консултант и съпредседател на "Зелено движение", част от "Демократична България"
Големият проблем, е че хиляди стойностни хора хабят потенциала си в бизнеса с еврофондовете, от които няма как да дойдат растеж и нови технологии.

България вече има изгубено десетилетие – на "усвояването" на еврофондове, и е време да преосмисли грешките в стратегията си и да се разбере къде бъркаме. Да се върнем към А и Б на икономиката - уроци, които премиерът и голяма част от кабинета му са пропуснали. Там пише, че безплатен обяд няма и че лесните пари се харчат най-неефективно. Те не са панацея за една икономическа политика, най-много могат да имат спомагателни функции за изграждане на инфраструктура и екология – там, където пазарните процеси действат трудно.

Започнат ли обаче безплатните пари да изместват нормалния бизнес, се получават схеми като къщите за гости, които всъщност са вили; като стадиони, спортни зали и школи за балет по села, които пустеят; като медийна свобода на 111-о място в света и като служебно определяне на лидерите в много отрасли на икономиката.

Трагедията на десетилетието даже не са толкова кражбите. А това, че изкушени от безплатните пари, хиляди стойностни хора хабят потенциала си в бизнеса с еврофондовете, от които няма как да дойдат растеж и нови технологии. Защото, за да получиш лесния ресурс, трябва да отговаряш на спуснати отгоре условия, да влезеш в шаблона на чиновниците. Там въображение не се допуска. Така България е на път да пропилее потенциала си да стане технологичен или какъвто и да било лидер.

Текущият скандал с къщите на гости е един от многото, които могат да бъдат произведени. Борисов се прави на безкомпромисен, но ще се преследват основно тези, които нямат достатъчно стабилни връзки. Всъщност скандалът е на съвсем друго място. Оказва се, че фонд "Земеделие" променя правилата за санкции по програмата за селските райони по свое усмотрение, непрозрачно и със задна дата. Това е перфектната корупционна буря. На практика няма как да си невинен. Глобяват се фирми, защото за три години не са изпълнили бизнес план, който е за пет (петилетката за три години) и в първоначалния му вид е бил за двойно по-голяма инвестиция. И то фирми, които наистина правят нещо реално, имат приходи, плащат десетки хиляди лева данъци в едни от най-бедните райони на България. Това внася допълнителна несигурност в модела на усвояването и на практика в него ще останат само "нашите хора". Само такива, които са неспособни на нищо друго освен на кухи схеми и за които рискът да бъдат ошамарени е приемлив.

Наивно е схващането, че като се променят правилата и се затегне контролът, фондовете наистина ще играят централна роля във възраждането на България. На борсата има един лаф - "Този път е различно". Употребява се главно от новаците, които вярват, че са хванали златната рибка и поредният балон няма да гръмне в ръцете им. По-опитните го казват с ирония. Няма да е различно. Историята на Южна Европа го доказва. Цели държави фалираха, защото не могат да поддържат всички безумно построени обекти. Супер е, че Европа дава пари за магистрали, железници, пречиствателни станции и поддържане на биоразнообразието. Но до там. Всичко над това води до бягство на нормалните инвеститори, корупция и олигархичен тип икономика. Те и числата го говорят. Спадът на инвестициите е факт и парите от фондове и на емигранти не могат да ги заместят по създаване на добавена стойност. Не е нужно да се гони бройка на усвоените фондове, а да се гледа КПД-то им. Другото често играе отрицателна роля за пазара и държавата като цяло.

Въобще не е случайна деградацията на цяла Централна и Източна Европа през това изгубено десетилетие. Повечето страни в региона са на принципа "Кой ще ни да даде пари". Миналата седмица поредният патриотичен гуру говори разпалено, че ще принуди Европа да ни дава още повече социални помощи, за да повишим минималната работна заплата. И същите тези патриоти разпалено говорят срещу цели групи в нашето общество, че живеели наготово.

Парадоксът на политиката на ЕС спрямо източния блок е, че поощрява точно такива патриотари и полудиктаторски режими, които на всичко отгоре и са евроскептични. Защото фондовете в масовата си част са пари, които се вземат от бедните граждани на богатите държави и се дават на богатите от бедните страни. Те всъщност не изпълняват уж заложената си роля да преодоляват неравенствата. И чиновниците, които лобират за повече преразпределение, и евродепутатите, които измислят нови регулации, в крайна сметка се оказват истинските врагове на ЕС. С понякога безумните си идеи те настройват срещу съюза иначе трудолюбиви и порядъчни хора. И дават хляб в ръцете на "патриотични" дилъри на омраза. Например, преведено на български - ГЕРБ товари с нови регулации (спомнете си опашките пред ДАНС през февруари), за да могат едни опортюнисти да обясняват колко лош е Европейският съюз.

Членството в ЕС беше оправдана мечта за поколения българи. Благодарение на него гражданите на страната могат да пътуват, да живеят, да работят, да учат, да инвестират където си поискат и където им е изгодно. Страхотно е, че имаме толкова много право на избор в живота си. Тази свобода и достъп до пазари носи благоденствие, просперитет и постига истинската конвергенция. Пътят на затварянето и т. нар. Европа на нациите води до ограничаване на избора и бедност. Той е вреден. Обаче за да избегнем тази катастрофа, е нужно да си вземем поука за това какво точно не харесват хората в ЕС. И да го поправим.

Важно е да имаме и нова Българска мечта, за да не се говори през 2029 г. за 20 години застой. За мен това означава преодоляване на демографската катастрофа, което може да се случи със свобода, качествено образование и добри условия за живот и бизнес. Когато повече чужди студенти идват да учат в нашите университети, отколкото български в чуждите. Когато идват да се лекуват в наши болници. Когато пенсионери предпочитат България за място, където да прекарат старините си - защото е със запазена природа, хубава и евтина храна и дружелюбни хора. Тогава ще можем да кажем, че сме постигнали Българската мечта. Имаме потенциала и условията да го направим, но трябва да спрем да разчитаме на илюзията за лесните пари като начин за излизане от криза. Ще стане по трудния, но единствен начин.

Владислав Панев лицензиран инвестиционен консултант и съпредседател на "Зелено движение", част от "Демократична България"
Големият проблем, е че хиляди стойностни хора хабят потенциала си в бизнеса с еврофондовете, от които няма как да дойдат растеж и нови технологии.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "Кой ще ни даде пари, или изгубеното десетилетие за икономиката".
  "Когато "безплатните" пари от ЕС изместват нормалния бизнес, се появяват схеми като къщите за гости и служебно определяне на лидерите в икономиката. България вече има изгубено десетилетие - на "усвояването" на еврофондове, и е време да преосмисли грешките".
  Споделям мнението на уважаемия г-н Панев, че "ЧЛЕНСТВОТО в ЕС беше оправдана мечта за поколения българи. Благодарение на него гражданите на страната могат да пътуват, да живеят, да работят, да учат, да инвестират където искат и където им е изгодно".
  "Важно е да имаме НОВА българска мечта, за да не се говори през 2029г. за 20 г. застой".

 • 2
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Демократична България е коалиция регистрирана от ДСБ и Да България, какво Зелени движение!?

 • 3
  felicity_flask avatar :-|
  Rossy Ned

  Не е като да не го знаем, но все пак статията е изчистена и коректно написана, подтиква към осмисляне на бъдещето. Надявам се на повече подобни статии.

 • 4
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Всъщност господина покрай що-годе смисления коментар за усвояването на европари, се опитва да прокарва либерални партенки. Националистите не са против ЕС по принцип, поне не тези от Източна Европа. Проблем се заключава в два принципа, които западния политически елит се опитва да наложи:
  1. Ние сме по-богати и повече на брой, следователно важните въпроси се решават в наш интерес.
  2. Ние сме решили да наложим еврото , да създадем федерален ЕС, поради което ще приемете не само законодателството на съюза, но и еврото, както и нашата (не християнска по същността си) култура и ценности.
  Докато точка 1 можем да преглътнем донякъде, скърцайки със зъби, т. 2 е АБСОЛЮТНО неприемлива. За такова нещо не се разбирали. Какво им е обещала г-жа Кунева-Пръмова и г-н Паси , не ме вълнува.

 • 5
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  До коментар [#4] от "Vassil Stoychev":

  по точка 1) инстуциите на ЕС се блокират често от такива като вас, които искат всички решения да се вземат единодушно, както в ЦК на БКП. Няма как това да продължи, решенията ще се вземат с мнозинство (не единодушно). За втория принцип "който плаща, той поръчва музиката" не ми е известно той да е бил прилаган буквално в ЕС. Но ако толкова държите, ще стане. България ще е обаче губеща. Благодарения на вашата партия.

  по точка 2) програмата на Макрон за еврозоната е, да се създадат два кръга от държави. Тези, които се стремят към "дълбока интеграция", може би и федерализъм, и другите. Тези като вас, които не искат евро, не искат еврозона, не искта федерализъм, абе не искат и това си е ... Те също имат място в Европа, това не се оспорва ? Просто няма да карате влака, т.е. няма да имате политическо влияние при вземането на решения. Голяма работра ... такъв е вашият избор. Ето англичаните, доброволно се отказват. Няма нужда да се разделяме с взаимни обиди.

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Коалицията е от ДСБ, Да България и Зелено Движение ( бивши ПП Зелените ).

 • 7
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#4] от "Vassil Stoychev":

  Заради либералните партенки можете Вие да си изказвате свободно мнението. Иначе ако беше социалнационалистическа партенка нямаше да имате дори право на мнение.
  А и като чета колко "християнски" се изказвате смятам, че повече си подхождате с аркадаша Ви Ердоган.

 • 8
  drako avatar :-|
  drako

  Е, малко банално става това пустосване на "лошите благодетели". От Марин Льо Пен ли вече се учите? Европейските фондове, ограничени по регламент до 4% от БВП на всяка една страна-членка, в България са ЕДИНСТВЕНИТЕ публични средства, насочени към подобряване на обществената инфраструктура, конкурентоспособността, социалните услуги и всичко останало. ЦЕЛИЯТ собствен БВП на нашата страна НЕ СЛУЖИ ЗА НИЩО ТАКОВА (по официална информация на ресорния вицепремиер Томислав Дончев). И според Вас, спирането на тези средства ще помогне на някого? Ами добре...

  От друга страна, 10 години си е тъкмо времето на управлението на ГЕРБ. И овладяването на държавните институции, и парцелирането на обществените поръчки, и фалита на КТБ, и поетапното завоюване на съдебната система, и произволите с "Лафка", "Булгартабак", и "Инерком" и прочее, и прочее. И никой предприемач (освен "правилните" такива, от които вие не сте), не може да се справи в тази среда, със или без европейските средства. И ето едно алтернативно обяснение за това загубено десетилетие 2010-2020. Та по-добре се хванете за върховенството на закона - няма да минете без него (и без конфронтация с ГЕРБ, ДПС и БСП), ако мислите наистина за своите избиратели.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK