"Най-голям резултат" и "победа" са различни неща

Европейски избори 2019

Сумарният резултат на популисти, националисти и крайнодесни спрямо традиционните евроинтеграционни поддръжници е 251:472.
Сумарният резултат на популисти, националисти и крайнодесни спрямо традиционните евроинтеграционни поддръжници е 251:472.    ©  FRANCOIS LENOIR
Сумарният резултат на популисти, националисти и крайнодесни спрямо традиционните евроинтеграционни поддръжници е 251:472.
Сумарният резултат на популисти, националисти и крайнодесни спрямо традиционните евроинтеграционни поддръжници е 251:472.    ©  FRANCOIS LENOIR
Проф. Георги Димитров катедра "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски"

И този път новите "големи надежди" се оказаха постарому несбъднати. Новото очакване бе, че в страните от Европейския съюз ще се надигне мощна вълна от национал-популизъм, която ще помете старите евроинтеграционистки партии и ще даде обрат в историческата тенденция на сближаванията между националните общества на Стария континент. За пореден път обаче стана ясно:

ЕС не е море, вълни няма

Пренебрегване на масовото желание за промяна в провежданите от ЕС политики би изострило сегашната дълбока криза.

Да, вярно е, че големите проевропейски партии – народната и на европейските социалисти, получават по-ниски резултати, които няма да им позволят да продължат да управляват самостоятелно евроинтеграционните процеси. Но всъщност най-големи печеливши на тези избори са либералите, към които тепърва ще се присъединят 21 депутати на Еманюел Маркон - общо 101 депутати. Което е ясно разпознаваем шамар на очакването за край на "Брюкселската либерастия". Големи печеливши, сумарно взето, са и Зелените, които ще увеличат влиянието си в ЕП с около една трета. Няма обаче и грам съмнение, че проевропейското мнозинство ще надделее отново – независимо дали ще бъде сформирано от изброените дотук четири основни "партийни семейства", или ще се осъществи заявеното от социалистическия претендент за поста председател на ЕК Франц Тимерманс намерение за обединение на левите сили всред европейските депутати Сумарният резултат на популисти, националисти и крайнодесни ще е приблизително на половината от този на традиционните евроинтеграционни поддръжници (251:472).

Това не означава, че ще е все едно кои партии ще образуват новото парламентарно мнозинство. Защото в Западна Европа тези избори протекоха по правилата на демокрацията и конкурентите за доверието на гражданството застанаха зад ясни и разпознаваемо различни ценности и политически приоритети. Лявото мнозинство със сигурност би пренаредило по доста по-радикален начин приоритетите на интеграционната политика. Лявото си е ляво, особено в Европа – преразпределяне и равенство, от конкретните законови форми на които по-слабите икономики в периферията на съюза пряко губят. Но дори да се реализира относително по-консервативен спрямо сегашното положение вариант на обединение (между народняци, социалисти и либерали), промените ще са важни – защото са неизбежни, доколкото произтичат от волята на огромната част от гласоподавателите в ЕС. Евентуално пренебрегване на масовото желание за промяна в характера на провежданите от съюза политики – в много широкия спектър на компетенциите на ЕП в повече от 40 области на публичния живот (от селско стопанство, транспорт, енергетика и екология, та до правосъдие и вътрешни работи, без да забравяме за демокрацията и правата на човека), би довело само до изостряне на сегашната, безпрецедентно дълбока криза.

Резултатите от гласуването доказаха, че всичките засега 28 страни, Великобритания включително, са съществено различни помежду им. Просто няма даже две, в които резултатите от изборите да са еднакви. Само при много формален и повърхностен поглед може да изглежда, че в Италия, Франция и Великобритания изборният резултат е еднакъв, отреждайки първенството на крайно националистически формации.

Най-важното в тези избори е, че те за пореден път доказаха, че "най-голям изборен резултат" и "победа на избори" са съществено различни неща, макар в някои случаи да съвпадат – например в Австрия или Унгария, където националистите са и първи по резултат, и печелят. Но, формално погледнато, Народната партия ще е първа по големина в новия състав на ЕП, обаче нейният ръководител М. Вебер даже не помисля (камо ли да говори) за победа. Същото у нас – под 600 000 за Бойко Борисов могат да изглеждат като успех само от гледна точка на несбъднатото очакване на хората на Корнелия Нинова този път да надделеят над ГЕРБ.

Микроскопичната преднина на Марин льо Пен пред Макрон й дава самочувствие да мечтае за предсрочни избори във Франция, но нейният резултат е по същество идентичен с онзи отпреди 5 години, въпреки че през 2019 г. близо пет милиона французи в повече изразиха своите партийни предпочитания.

Крайнолявата "Сириза" в Гърция ще трябва да отиде на предсрочни избори след загубата си от традиционната тамошна десница. В Испания управляващите социалисти имат мнозинството и ще са най-голямата национална фракция на ПЕС в ЕП. В Холандия пак социалистите са с най-висок резултат, но това не ги прави победители и няма да преобърне хода на политическия живот в страната. Просто няма правило – националните ситуации са много, много различи.

В България изборните резултати са сякаш потвърждение за правотата на Й. Радичков:

"По нашите баири все дребна стока пъпле."

Макар в нощта на изборите протяжно да ни заглавичкваха с "ниската избирателна активност", такъв факт няма. Генералната съвкупност на българските избиратели много отдавна не е над шест милиона - то "всите българи" сме под седем вече. Реалната активност бе близо до 40 процента, което е малко, но не драстично. Опасно малка, в смисъл - дребна, ни е само политическата стока.

Нямам предвид само това, че доскоро влиятелната НФСБ се оказва с политическа значимост по-малка от тази за затворничката Десислава Иванчева и маргинала Минчо Христов, които далече не са единствените дребни. Те изпреварват по електорална подкрепа даже "Атака", която е загубила близо 10 пъти популярност сред избирателите - за 10 години. Поради това, че излизането на лидерите на националистическите формации в светлината на общественото внимание показа що за хора са и какви са ценностите, на които строят политиките си. Същото се случи и на Валери Симеонов – беше популярен, докато не получи власт. Но това е и основният извод от станалото през този месец в Австрия – попаднали в силовото поле на властта, човешката същност на крайните националисти се оказва вече нескриваема.

Така че дори значително увеличеното присъствие на крайни националисти в Европейския парламент е по същество добра новина – сега широката европейска общественост ще разбере с кого си има работа. Да не споменаваме, че съдбата на нашите "Обединени патриоти" ще е най-вероятно типологически характерна за взаимоотношенията между националистите на сцената на ЕП. Тъкмо защото са патриоти. Нито Качински в Полша, нито Джамбазки у нас могат да си позволят политическо самоубийство чрез съюз с Льо Пен. Дали колективното управление на БСП ще насърчи политическото пропадане на своята сегашна лидерка, ще стане ясно скоро, на есенните избори най-късно.Общият резултат от изборите у нас е ясен - каквито баирите, такава и стоката.

*Tекст е създаден в изпълнение на проект Жан Моне Център за високи постижения.

Още от Капитал