Защо депутатите* и за чеп за зеле не стават
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо депутатите* и за чеп за зеле не стават

"От юли на плаж най-добре ходете с бетоновоз: изсипвате бетона и после се разполагате върху него – хем ще ви е хладно, хем ще сте защитени от глоби"

Защо депутатите* и за чеп за зеле не стават

Промените за Черноморското крайбрежие нарушават права на гражданите и затрудняват множество законни бизнеси

Тома Белев
8673 прочитания

"От юли на плаж най-добре ходете с бетоновоз: изсипвате бетона и после се разполагате върху него – хем ще ви е хладно, хем ще сте защитени от глоби"

© Надежда Чипева


Много уважавам хората и ценя предметите, които си вършат работата. Даже и чепа за зеле – макар да е просто парче дърво, аз го ценя, защото си върши работата, за която е създаден. Без него една каца за зеле ще стане неизползваема. Защо депутатите ни не могат да се сравнят даже с това парче дърво? Защото не си вършат работата, за която са избрани и за която им плащаме пребогато от нашите данъци?

Плащаме им заплатите, здравните и социални осигуровки, квартирите, бензина, колите, шофьорите, сътрудниците, офисите, почивките, отпуските – направо си ги отглеждаме, както даже и децата си не обгрижваме. И то само защото са изрекли в сградата на Народното събрание "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.".

А те даже не могат или не искат да спазят Конституцията, в която са се заклели. Защо мисля така? Защото видях как приеха последните изменения на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Приеха ги, въпреки, че им се депозираха становища и в комисия им се обясняваше. Приеха ги напук, просто защото могат да го направят.

Ще се спра само на две от новите разпоредби, не защото са единствените за критика, а защото са достатъчни, за да докажа тезата си - новите членове 24 в и 30.

Чл. 24 в

В него депутатите разпореждат, че който постави палатка, шатра, или паркира кемпер или каравана в чужд имот извън местата, определени по реда на чл. 10а, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. За собствениците на местата, където се опъват палатки, шатри или се паркират каравани и кемпери, има по-големи глоби. Тези места по чл.10 а са новосъздадени и ще ги наричам биваци, макар че този термин липсва в закона, но по принцип съм несъгласен в правото и живота да се въвеждат безумия от типа "местата по чл.10 а на ЗУЧК".

Та тези биваци, предложени от председателя на комисията по регионална политика и депутат от ВМРО Искрен Веселинов, имат за цел да концентрират свободно къмпиращите на определени места. На пръв поглед идея - за някои не лоша, но както винаги, дяволът е в подробностите. Според гласувания текст тези биваци ще се устройват извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, в горски и земеделски имоти или в незастроени урбанизирани имоти. Така всеки, който е с кемпер, каравана, палатка или шатра, няма да се страхува от глоба само ако е в собствен имот или в бивак. С прилагането на този правен миш-маш с глоба ще се сдобият:

 • Всички къмпиращи с палатки, кемпери и каравани в законните и лицензирани туристически къмпинги, защото къмпингите не са и не могат да бъдат биваци;
 • Собствениците на лицензирани къмпинги, защото не могат по закон да са биваци;
 • Всеки собственик на кемпер или каравана, който спре край пътя или на паркинг в двукилометровата зона около Черно море, извън границите на населените места (при това границите им към 1 януари 2008г, както определя закона за зона Б);
 • Концесионерите на плажове или наемателите на заведения извън населените места, ако не дай си боже им хрумне да сложат една шатра за клиентите си, защото са го направили върху чужд имот.
 • Собствениците на вили или къщи в зона Б, ако вземат, че поканят някой приятел да ги посети с кемпера си - защото за да поканиш подобен гост, ще трябва имотът ти да е незастроен и да си го регистрирал като бивак;
 • Организаторите на всякакви спортни и културни събития извън населените места, ако си позволят да поставят шатри за временна защита на участниците;
 • Собствениците на заведения, паркинги или бензиностанции извън населените места, ако вземат да допуснат някой кемпер или каравана.

И не си мислете че това засяга малки територии – даже курортите Слънчев бряг и Златни пясъци попадат в обхвата на наказателната разпоредба , защото не са населени места със собствени граници към 1.01.2008 г. Така е и с всички по-големи или малки курорти по морето.

По този начин законодателите, мислейки как ще накажат лошите свободно къмпиращи, се намесват в живота и бизнеса на стотици хиляди хора по непозволен начин, затруднявайки ги. Конституцията на България защитаваща правото на свободно придвижване, но този закон ограничава това придвижване – може с всичко друго, но не и с кемпер или с кола с каравана, щом си в двукилометровата зона на Черно море.

По същия начин депутатите ограничават и гражданите в конституционно гарантираното им право на разпореждане с тяхната собственост, набърквайки се в начина, по който си посрещат гостите и разполагат със своята собственост. Отделно управляващите зачеркнаха законният бизнес на къмпингите и ограничиха собствениците на хотели, заведения, бензиностанции или паркинги какви клиенти да обслужват.

Започвам да се чудя защо депутатите толкова не разбират причините, заради които хората ползват палатка, кемпер или каравана, и от законите им извира неподправена омраза към свободата на гражданите. И се сетих – ами ние им плащаме почивните бази и почивките. Когато почиваш в двореца в Евксиноград или в Слънчев бряг и ползваш сауна, подводен масаж и перлена вана със специални, освежаващи тялото соли, някак си от само себе си почваш да не харесваш простолюдието дето ползва общите бани по къмпингите.

Чл. 30

Във втория разглеждан член депутатите решават да се погрижат за опазване на пясъчните дюни, като предвиждат "режещи главите" глоби и санкции, за всеки който поставя преместваеми обекти, шатри, палатки, навеси или заслони, или пък преминава или паркира върху дюни. Всъщност не върху всички дюни, а само върху белите, сивите и облесените. Не знаете какво са белите, сивите или облесените дюни? Няма значение, и депутатите не знаеха какви са видовете дюни ( и си го признаха) и не можаха да обяснят защо изключват от мерките за опазване зараждащите се дюни.

Защото зараждащите се дюни заемат 70-80 процента от всичките площи на дюните у нас. Вече чувам въпроса " Ама как да различим дюните, в които можем да опънем шатра, от тези в които ще ни глобят?" Даже и да знаете ботаника и да можете да различите съобществата на песъчар, влагалищна властка, класник и морска люцерна (характерни растения за белите дюни), от тези на бесарабски пирен, пясъчна метличина, ветрогон и класник (характерни за зараждащите се дюни), това няма да ви спаси от глобата. Защото едва ли инспекторите, наети за лятото от общините срещу 600 лева, ще са добри ботаници и фитоценолози. А инспекторите няма и откъде да прочетат , защото в закона няма определение какво са зараждащи се, бели, сиви или облесени дюни. И в други закони също няма. Има определение за пясъчни дюни, но и то често става спорно при прилагането на закона (както в случая на строителството на къмпинг "Юг").

Тук можем да говорим за принципа, залегнал в чл.4 на Конституцията, че България е правова държава. И как този конституционен принцип би могъл да се спази, само ако съдържащите се в нормативните актове разпоредби са ясни, точни и непротиворечиви. Иначе те не биха били годни да регулират обществените отношения. Но новият член 30 няма задача да регулира обществени отношение, нито да опазва дюните, а просто да наказва гражданите, поставяйки ги под удара на репресивните органи, защото просто не харесват да спят в хотелите (им).

Всъщност нашите плажове са съставени от четири вида дюни – зараждащи се, сиви, бели и облесени, и скали. И всичките четири вида дюни съгласно Червената книга на България от 2015 г., разработена от БАН, са включени с категория "застрашено местообитание", в това число и изоставените от депутатите зараждащи се дюни.

Но да се върнем към плажа - ако сте на скала, със сигурност няма да ви глобят. Със сигурност няма да ви глобят и ако първо залеете плажа с два кубика бетон или поставите един бетонен панел, защото и този път депутатите забравиха да създадат глоби за незаконно строителство по плажа и дюните. Така че, уважаеми приятели, от юли на плаж най-добре ходете с бетоновоз – изсипвате бетона и после се разполагате върху него – хем ще ви е хладно, хем ще сте защитени от глобите създадени от депутати, дето и с чеп за зеле не могат да се сравнят.

* Естествено, не всички депутати, а само онези, които гласуваха в четвъртък измененията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Тома Белев е председател на Асоциацията на парковете в България и беше в листата на "Демократична България" за европейските избори като представител на "Зелено движение".

Много уважавам хората и ценя предметите, които си вършат работата. Даже и чепа за зеле – макар да е просто парче дърво, аз го ценя, защото си върши работата, за която е създаден. Без него една каца за зеле ще стане неизползваема. Защо депутатите ни не могат да се сравнят даже с това парче дърво? Защото не си вършат работата, за която са избрани и за която им плащаме пребогато от нашите данъци?

Плащаме им заплатите, здравните и социални осигуровки, квартирите, бензина, колите, шофьорите, сътрудниците, офисите, почивките, отпуските – направо си ги отглеждаме, както даже и децата си не обгрижваме. И то само защото са изрекли в сградата на Народното събрание "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  Преди два дни бях на Златните/в командировка/,избягах на плажЧето за малко. НО плажЧе защото толкова е останало,след 15 часа нямаше слънце-скриха го новите бетонни БАШНИ,не ми се ...... ех Самотракииии

 • 2
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  "Защото не си вършат работата, за която са избрани и за която им плащаме пребогато от нашите данъци?" - защото са партийна номенклатура и единствената задача, която трябва да вършат е:

  Да обвият в правна законова рамка, предварително измислените и организирани престъпления.

 • 3
  paco112 avatar :-|
  paco112

  Белев, белев, осмърдя навсякъде, като си голям радетел за спазване на правата, кск така превърнахте урбанизирана територия в с.Божурец , общ.Каварна в необитаема зона, ама там шопи няма, няма кой да бие тъпана, а Капитал не дава трибуна на ощетените. Олигофрен.

 • 4
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Законите вероятно ни оближават до Гърция, където също има солени глоби за свободно къмпингуване. Всъщност дори в прехвалена Западна Европа не можеш да опънеш палатка къде да е.

 • 5
  aussie avatar :-|
  aussie

  Ако съм собственик на земя до морето надали ще съм хепи от това някой да си разпъне палатката и да ползва храсталаците наоколо за тоалетна. След това да си събере багажа и да остави аз да му събирам хартиите и пластмасовите шишета и чашки. Къмпингуването трябва да се случва в определените за това места.

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#4] от "Лео":

  Така е прав си до някъде. Глобата е 300 евро, но ако си наглец или глупав като български депутат.
  Нещото за което веднага ще ти напишат глоба е ако палиш огън. Иначе хората идват обясняват ти, че не е разрешено и си тръгват. Без тараш на колата, палатката, караваната. Без високопарни изказвания "Ей ся ти се е*а мамата" и подобни от сорта българо-цигански изпълнения.
  Глоби се пишат изключително рядко, както споменах по горе.

 • 7
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#5] от "aussie":

  Каква е разликата на това което описваш и 50% от хотелите по черноморието? Като повечето нямат дори и септични ями и всичко се излива директно в морето.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.