Мнения Daily: Има ли кой да спре Гешев?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Мнения Daily: Има ли кой да спре Гешев?

Мнения Daily: Има ли кой да спре Гешев?

И още: Пълно единодушие пред династията "Пеевски"; Докато Борисов е на власт, ще пази определени собственици на медии

6300 прочитания

© Надежда Чипева


От текст на Ясен Бояджиев за Deutsche Welle

Има ли шанс протестите и аргументите за оттеглянето поради непригодност на единствената кандидатура за нов главен прокурор - на Иван Гешев, и призивите за нова процедура да бъдат чути и някой от онези, които формално участват в процедурата или биха могли да ѝ повлияят, да се засрами, стресне, уплаши и да даде заден ход? Отговорът изглежда ясен, но все пак - да видим.

Най-абсурдно е да се разчита на самия кандидат. Доколкото зависи от него, той никога не би се отказал. Даже упреците и критиките му действат стимулиращо и го правят все по-безцеремонен и агресивен.

Вероятността някой от мнозинството във Висшия съдебен съвет, което установи, че кандидатът "притежава необходимите нравствени и професионални качества", да почувства някакви угризения и без нареждане от горе да размисли или да гласува "против" е кръгла нула. Това е фасаден орган "на повикване", замесен от същото професионално, интелектуално и морално тесто, пълен с назначени, изпълнителни и уплашени хора.

Изпълнителната власт имаше формално основание да се намеси с алтернативна кандидатура, но не го направи. Което, естествено, не е решение на карикатурния министър на правосъдието. Просто вече издигнатият кандидат си е и неин.

Президентът може да не подпише указ за назначаването му, което би било много добре. Но ВСС ще си го прегласува. Така че ефектът ще е като от предварителните консултации по въпроса какъв да е новият главен прокурор - никакъв. Впрочем президентът още сега би могъл да каже какво мисли. Но си мълчи.

Да се разчита на т.нар магистратска общност е излишно. Съдиите възпитано не се намесват, докато прокурорски трудови колективи от цялата страна се надпреварват да изразяват верноподаническа "безрезервна подкрепа".

С изключение на една, всички партии си мълчат,сякаш темата въобще не съществува. А тези от тях, които са в парламента, са излъчили половината от членовете на ВСС и биха могли да се намесят. Но явно много ги е страх от главния прокурор - и днешния, и бъдещия. Най-оглушително звучи мълчанието на най-голямата "опозиционна" партия. От ДПС не се свенят да хвалят кандидата - той си е и техен.

Остава само една опция - онези няколко субекта, които имат реалната власт и вземат решенията. Които (макар и може би не с еднакъв ентусиазъм, и не без противоречия помежду си) са посочили избраника и сега му дърпат конците. Както и на формално номиниралите го и на (почти) всички други институции в държавата. Единственото, което евентуално би могло да ги трогне, са някакви масови и продължителни протести. Както стана през 2013-а с отмененото назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Този пример обаче не е много окуражаващ. Тогавашното отстъпление на властта не промени кой знае какво, а после тя си го върна тъпкано на цялото общество. Пеевски и тези над и зад него се възмогнаха икономически, КТБ се срина и бе разграбена, завладяването на държавата се ускори, хватката се затегна и стана още по-нагла и брутална. Ясен пример за което е и сегашната процедура по "избор" на главен прокурор.

Днес опасностите за демокрацията, правата и свободата са много по-големи и непосредствени - открито репресивният режим изглежда на една ръка разстояние (за някои и това разстояние вече бе изминато). Днес има повече и по-сериозни причини да се протестира. Но и общественият натиск трябва да е още по-силен.

В края на краищата не е изключено пак да отстъпят, но ако това стане, ще е по-скоро голяма изненада. Надеждата изглежда малка. Но е задължително да се опита.

----------

Зависимата съдебна власт

Пълно единодушие пред династията "Пеевски"

От текст на Петя Владимирова в "Дневник"

Димитър Франтишек Петров, вече ръководител на Специализираната прокуратура
Фотограф: Велко Ангелов

След избора на Димитър Франтишек Петров за титулярен шеф на Специализираната прокуратура няма да има кой знае какво значение дали Иван Гешев ще стане главен прокурор, за да продължи линията "Цацаров" поне там. Избраният с пълно единодушие да ръководи не коя да е, а точно Специализираната прокуратура - овластената по волята на Цацаров от законодателите - да се бори с високата корупция, организираните престъпни групи и въобще с мафията, е избраник де факто на Гешев, формиран е - да не кажа отгледан - от него, за да го замести.

Така както Гешев беше формиран от Цацаров - минаването през спецпрокуратурата бе задължително, за да се саморекламира избраният с акции срещу организираните престъпни групи и арестите на олигарсите. А и за да бъде тестван. Като изпълнител.

Изборът на Петров, както и този на Гешев поднася един детайл, който оттук нататък ще показва не дъното, не предела, а безпредела в падението: пълното единодушие.

Подобно на единодушното номиниране на Гешев, със същото бетонно единодушие беше избран и Петров. Цялата парламентарна квота от петима членове на 11-членната прокурорска колегия се присъедини към шестимата от прокурорската квота, както при номинацията на Гешев. Как пък поне един избраник от парламента не се замисли, че гласува за шеф на спецпрокуратурата за човек, който е блъскал ученик пред училищната лавка, та да го попита най-добросъвестно, от любопитство - какво точно се е случило, как е станал инцидентът, защо не е могъл да овладее емоцията си...Или какво означава, че прекият му тогава шеф Емилия Русинова обяснила на родителите на детето, че прокурорът бил "по-краен във възпитанието на децата си" и такъв бил темпераментът му.

А съгласието на парламентарната квота (двама от ГЕРБ, един от ДПС, един от Патриотите и един от БСП) е лакмусът кой е реалният властелин в България днес и до каква степен управляващата политическа върхушка се е преплела с прокурорската. Върховете на държавното обвинение се овладяват един след друг от династия "Пеевски" (пак по името на модела, чийто бранд е депутатът). Да, знам че назначенията нямат преки родови връзки (за да е съвсем на място примерът ми), но обвързаностите им са по-силни и от роднински.

Тази тема е проблем, който тепърва ще се стоварва върху главите на политическите сили, нека не си мислят, че са се отървали с любимото им клише за независимата съдебна власт.

----------

Репортери без граници

Докато Борисов е на власт, ще пази определени собственици на медии

Полин Адес-Мевел, ръководител на отдел "Европейски съюз и Балкани" в "Репортери без граници", в интервю за БНР

Фотограф: Велко Ангелов

Българските медии имат три основни проблема. Първият е концентрацията на собственост в ръцете на един човек, чиито връзки с медийната индустрия не са напълно известни. Проблемът е, че тази концентрация не е прозрачна. Ние сме против онези, които се крият и използват медиите си, за да оказват натиск или да предотвратяват разследвания.

Вторият проблем е съдебният тормоз върху журналисти. Крайно обезпокоителни са също заплахите и нападенията над журналисти. Трите проблема са свързани един с друг... Нищо не върви на добре в България

Имам усещането, че докато г-н Борисов е на власт, вероятно ще бъде в най-добра позиция да пази определени собственици на медии. Продължаваме да сме камъчето в обувката му.

За нас е важно да общуваме с премиера, ние го уважаваме. Тъй като той управлява правителството, за нас е важно да общуваме с него, независимо от това дали одобряваме това, което казва или прави, или не. Важни проблеми в държавата ви трябва да получат отговор и да бъдат решени. Разочаровани сме, че всяка година България попада в класацията ни, а не получаваме отговор, когато призоваваме управляващите да действат. Разочаровани сме от отношението към разследващите журналисти.

България се е присъединила към Европейския съюз и трябва да покрива определени стандарти. Свободата на медиите е необходима за демокрацията.

От текст на Ясен Бояджиев за Deutsche Welle

Има ли шанс протестите и аргументите за оттеглянето поради непригодност на единствената кандидатура за нов главен прокурор - на Иван Гешев, и призивите за нова процедура да бъдат чути и някой от онези, които формално участват в процедурата или биха могли да ѝ повлияят, да се засрами, стресне, уплаши и да даде заден ход? Отговорът изглежда ясен, но все пак - да видим.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Така става когато неграмотни хора се слагат на отговорни постове - необразовани, некомпетентни, с желание за изява.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ще започна по традиция с есето на Комарницки, който този път е надминал и върховите си сарказми:

  https://www.segabg.com/touche/tush-07312019

  Проблемът е, че от 11 г. ни управляват чумавите свине от задния двор на Борисов, които са недосегаеми. Там от първия му ден във властта върлува политическа чума и всички ние отдавна сме станали нейни вирусоносители.

  Затова проблемът е далеч по-фундаментален от някой си Гешев. Да, и аз ходих снощи да викам, защото съм убеден, че не е той човека за тоя пост.

  И защо викаме сега, а не ревахме с пълно гърло, когато:

  - Борисов стъпка по стъпка разграждаше държавността?
  - изгонването на Цветанов от политическия Олимп беше представено като правосъдие и никой не зададе естествения въпрос за произхода на имането му, с което ще купува агенция Фокус?
  - ония мушмороци от ВМРО направиха пари от търговия с български паспорти?
  - дебелото момче стъпка по стъпка придоби държавата?
  - Доган за 3-4 хил. лв си "купи" ТЕЦ с добавка пристанище?
  - Борисов превърна парламента в нотариат за своите хрумки?
  - подчини "независимата" съдебна власт, разчитайки да се спаси от правосъдие?
  - назначи онова мекотело за министър на правосъдието?

  Така е с болестите: не се ли предприеме лечение навреме...
  Вече е късно. Държавата БГ е във термална фаза. И снощното ни викане е някаква конвулсия на част от БГ-то, които смятаме, че можем да променим нещо.

  Не можем. Вече не можем. Късно е.
  Конвулсиите ще затихнат. БГ-то ще се изпружи, пропита и разложена от свинската чума от задния двор на Борисов.

  Дворът, който ние не почистихме, защото се плювахме едни други.
  Е, свинската чума, развъдена от Борисов сега ще натръшка всинца ни без да се интересува от интелекта и пристрастията ни.

  Бог да ни прости!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Любослава Русева в Редута.бг е написала страхотен коментар за Фермата на свинете, в която ни завря Борисов.

  Моля, прочетете го:
  https://www.reduta.bg/%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0%d1%82%d0%b0/

 • 4
  borodino avatar :-|
  borodino

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Ама на странния протест снощи не се протестира срещу генезиса на злото: Борисов! Моделът Борисов разложи държавността и превърна прокуратурата в тояга. А как ще се нарича тоягата - Цацаров, Гешев, Цецка или Дани К - какво значение има?!
  Водачите на снощния протест - Методи Андреев (!?), Велето Минеков и разните баяти седесари викаха срещу Путин!!!
  Нерде Ямбол, нерде Станбул.
  Т.н десни са прекалено обвързани с модела Борисов, за да им се върже някой, че ще го бутат. Методи Андреев цял мандат беше депутат от ГЕРБ. Хр. Иванов беше вицепремиер и министър на БорисовІ. Реформаторският сбирток крепи до последно втория му мандат.
  Властоманията на десните партийки е гаранцията за векуването на проказата Борисов! На Гешев също.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "borodino":

  Ами като мернах и чух Митоди, се обърнах и си тръгнах.

 • 6
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Има едно хубаво книжле на един руски автор. Казва се: "Изкуството на манипулацията" Там има една глава в която се описват тактики за борба с протести. Накратко казано, тактиките са следните:
  - разцепване на протестиращата група чрез удовлетворяване на част от исканията на по-малката фракция
  - разводняване на целта на протеста и насочването и към някаква абстрактна цел - иронично казано, към сушата, международното положение, Путин, империалистическия капитализъм.
  - контрапротести
  - публично дискредитиране на водачите на протеста (по нашенски - омаскаряване)
  - подкупване или смачкване на водачите на протеста.

  Сигурно има и други психологически тактики.
  Опичайте си акъла, защото от години се ловим на едни и същи номера.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK