Методи Лалов: Напускам съда, за да се боря да се завърне справедливостта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Методи Лалов: Напускам съда, за да се боря да се завърне справедливостта

Методи Лалов

Методи Лалов: Напускам съда, за да се боря да се завърне справедливостта

Съдията и бивш председател на Софийския районен съд излиза от съдебната система, а Пламен Георгиев се завръща в нея, "за да заеме достойно мястото си на прокурор"

8048 прочитания

Методи Лалов

© Красимир Юскеселиев


Съдията от Софийския районен съд и негов бивш председател Методи Лалов вчера обяви на фейсбук страницата си, че напуска съдебната система. Той е подал оставката си пред Висшия съдебен съвет. По думите му той си тръгва от съдебната система, а бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев се завръща в нея, "за да заеме достойно мястото си на прокурор".

Ето и изявлението на Методи Лалов, в което той аргументира решението си да напусне системата.

Току-що подадох оставка като съдия. Тръгвам си от съдебната система, а Пламен Георгиев се завръща в нея, за да заеме достойно мястото си на прокурор. Каква ирония! Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там. Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта. Ето заявлението ми до ВСС:

Уважаеми членове на Съдийската колегия на ВСС,

Подавам оставка като съдия в Софийския районен съд, считано от 02.09.2019 г., поради което моля да бъда освободен от тази длъжност от посочената дата.

Причината да напусна професията, която упражнявам повече от 16 години и която винаги ми е носела удовлетворение, е, че честта и достойнството не ми позволяват да наблюдавам как

съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел.

Състоянието на съдебната система постоянно се влошава, което личи ясно и от последната номинация за главен прокурор. Илюзия е да се мисли, че може да има смели, независими и справедливи съдии в една силно корумпирана конструкция, която е ръководена от политически зависим Висш съдебен съвет (ВСС), голяма част от членовете на който по правило са лишени от професионални способности и мотивация да защитават и отстояват независимостта на съдебната власт и да приемат решения, които да осигурят на гражданите независим, справедлив и ефективен съд.

Вместо това ВСС се превърна трайно в репресивен орган спрямо онези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, защитават своята чест и достойнство. Самият аз станах обект на отмъщение и системна репресия от членове на ВСС, които не можаха да приемат, че не съм готов да бъда зависим. Името ми беше очерняно не само от обслужващи задкулисието медии, за което не получих защита от ВСС, но и от членове на самия съвет. ВСС превърна дисциплинарните производства срещу мен, които, въпреки настояването ми, не приключва повече от две години, в инструмент за тормоз. Израждането на ВСС е резултат преди всичко от доминиращото политическо участие в него, както и от начина, по който биват избирани членовете на ВСС от парламентарно представените политически сили – непрозрачно и недостойно.

При последната процедура за избор на членове на ВСС пред Народното събрание нито номинираните, нито номиниращите, проявиха доблест и професионална чест

да обяснят пред обществото с кого, кога и къде са се срещали във връзка с номинациите.

На кандидатите не беше дадена реална възможност да изложат в Народното събрание разбиранията си за управление на съдебната система, което унизително положение те мълчаливо приеха. В резултат на това за пореден път бяха избрани членове на ВСС, повечето от които не само нямат никакъв управленски опит, но и никога преди това не са артикулирали нито един проблем на съдебната система.

Тези членове на ВСС не само зачеркнаха с лека ръка професионалната си репутация, но нанесоха огромни вреди на цялата съдебна система. Повече от две години след избора на членове от магистратите не са направени необходимите законодателни промени, които да гарантират, че използваната система за дистанционно електронно гласуване е сигурна и всички, излъчени от съдебната система членове на ВСС, са избрани от магистратите, а не от някой друг. При това положение не са изненада постоянните скандални непрозрачни решения на ВСС, системното погазване на съдийското самоуправление при назначаването на административни ръководители (спомнете си назначенията на изпълняващ функциите председател на Софийския районен съд, както и на председател на Софийския градски съд), нежеланието и неспособността на ВСС и Инспектората му да прилага решително закона по случаи като "Яневагейт" и "ЦУМгейт" и др.

Убеден съм, че без промяна на сбърканата конституционна уредба и създадените в рамките на нея задкулисни отношения, главният прокурор, независимо от неговото име, поради неограничената си власт и липса на механизъм за обществен контрол, ще продължи да бъде

едноличен господар не само на прокуратурата, но и на цялата съдебната система.

Затова и политическите и задкулисни домогвания към този пост са толкова безпардонни. Прокуратурата все повече ще доминира над съда. Съдебната система все повече ще губи съпротивителните си сили и способността да се изчиства от зависимите и неспособни магистрати и съдебни служители. Страхът, апатията и бюрократично отношение към работата все повече ще взимат превес над смелостта, ангажираността за решаване на проблемите на съдебната власт и жаждата за справедливост у магистратите.

През целия си професионален живот работих за подобряване на съдебната система и за реформа отвътре, но е ясно, че проблемът е преди всичко политически. Съдебната власт е изключително важна за живота на гражданите, както и за самия мен, но нейното нормално функциониране е невъзможно без законосъобразното и почтено функциониране на другите две части на държавната власт – законодателната и изпълнителната, които трябва да осигуряват такива условия, че да може съдебната система да работи в интерес на гражданите.

Звучи парадоксално, но за да отстоявам своя професионален съдийски етос, независимост и себеуважение, се налага да премина към действия, които са във формално противоречие със статута ми на съдия. За мен е въпрос на дълг да се включа активно в обществено-политическия живот и да работя за политическа промяна, без която не може да бъде извършена жизненоважната за обществото съдебна реформа. Вярвам че разнообразният ми опит в съдебната система като младши съдия, районен съдия, зам.-председател и ръководител на наказателното отделение, както и председател на СРС, и познаването на проблемите на съдебната система, ще бъдат от полза за българските граждани.

Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там.

С уважение към всички почтени и независими магистрати.

Съдията от Софийския районен съд и негов бивш председател Методи Лалов вчера обяви на фейсбук страницата си, че напуска съдебната система. Той е подал оставката си пред Висшия съдебен съвет. По думите му той си тръгва от съдебната система, а бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев се завръща в нея, "за да заеме достойно мястото си на прокурор".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Искрено се надявам да се запъти към политическото съсловие.

 • 2
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "Методи Лалов: Напускам съда, за да се боря да се завърне справедливостта".
  Съдията от Софийския районен съд и негов бивш председател Методи Лалов вчера обяви, че напуска съдебната система. Той е подал оставката си пред съда.
  "Тръгвам си от съдебната система, но сърцето ми остава завинаги там. Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влязат и да оставят почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта".
  "Убеден съм, че без промяна на сбърканата конституционна уредба и създадените в рамките на нея задкулисни отношения, Главният прокурор, независимо от неговото име, поради неограничената си власт и липса на механизъм за обществен контрол, ще продължи да бъде едноличен господар и на цялата съдебна система".
  "Вярвам че разнообрият ми опит в съдебната система, ще бъде от полза за българските граждани. С уважение към всички почтени и независими магистрати".

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Браво! Достойно за уважение! Това ме изпълва с оптимизъм - не трябва да се даваме!

 • 4
  vhv31612799 avatar :-|
  ефрейтора

  Методи Лалов трябва да бъде зографисан за светец ...

 • 5
  crusible avatar :-|
  crusible

  Уважение за г-н. Лалов! Жалкото е, че на негово място вероятно ще дойде поредния пислушанко!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Браво на човека! Очевидно изглежда, че плановете му са политически.

  Именно тук стига препятствието - сам не може да направи нищо, а в група не е ясно с кого може да се групира.

  Ако Слави го е привлякъл - уважение за Слави. Ако не, други популярни партии не могат да му осигурят възможност да осъществи промените, които иска. Стискам палци - доказал е, че не е подлога. Това не е малко. Но в политиката не стига да си достоен.

 • 7
  wpy06377910 avatar :-|
  Стоян Хлебаров

  Вече и на децата е ясно,че промените в съдебната система,са политически въпрос,който не може да се реши,без кардинални политически промени! Самата заявка за решаването на проблема,без да се споменава даже необходимостта от такива промени,подсказва популизъм и някакви други цели на Лалов!"Сам войнът отдавна не е войн",а времето на вестникарските герои отдавна мина! На мен не ми е ясно,как г-н Лалов ще води тази борба,...без да има политически убеждения/поне не ги е заявявал-типична за юристите йезуитщина/!? Може би е определен от кукловодите за "нов борец за справедливост"....поради изхабяването на някои от досегашните!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.