Разни прокурори, разни идеали
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Разни прокурори, разни идеали

Робърт Мълър е ръководил прокуратурата, осъдила успешно американския мафиот Джон Готи, а заради разследването му за руска намеса в изборите през 2016 г. бяха осъдени ключови фигури в кампанията на президента Тръмп.<br /><br />Лаура Кьовеши е изпратила толкова министри в затвора, че могат да си направят "правителство зад решетките".<br /><br />Иван Гешев стана известен с това, че успешно осъди бившата районна кметица на "Младост" на първа инстанция и със злополучното дело за КТБ, обяснявайки липсата на Делян Пеевски в него с "няма го и г-н Путин, няма го и Обама"."

Разни прокурори, разни идеали

Робърт Мълър навярно прелисти последната страница на своята повест, но тези на Лаура Кьовеши и Иван Гешев тепърва ще продължат с голяма вероятност сюжетите да се пресекат

6827 прочитания

Робърт Мълър е ръководил прокуратурата, осъдила успешно американския мафиот Джон Готи, а заради разследването му за руска намеса в изборите през 2016 г. бяха осъдени ключови фигури в кампанията на президента Тръмп.<br /><br />Лаура Кьовеши е изпратила толкова министри в затвора, че могат да си направят "правителство зад решетките".<br /><br />Иван Гешев стана известен с това, че успешно осъди бившата районна кметица на "Младост" на първа инстанция и със злополучното дело за КТБ, обяснявайки липсата на Делян Пеевски в него с "няма го и г-н Путин, няма го и Обама"."

© Капитал


Йордан Цалов

бивш отговорен редактор на информационния сайт "Терминал 3"
Робърт Мълър навярно прелисти последната страница на своята повест, но тези на Лаура Кьовеши и Иван Гешев тепърва ще продължат с голяма вероятност сюжетите да се пресекат.

Някои от вселенските закони знаем със сигурност. Като например "Всяко действие има равно по-сила противодействие" (третият закон на Нютон), както и "получиш ли подкрепа от Стати Статев, ректор на УНСС, работата ти е в кърпа вързана" (вторият закон на територията). Последните дни бяха наситени с неуморно бранене и възхвала на кандидата за главен прокурор от всякакви среди. А самият Иван Гешев, изглежда, бързаше да покаже, че няма да остави нито една вересия неизчистена. За тези, които недоволстват от номинацията му, направи специално изявление, в което обяви, че "ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства", а също и че към други отношението ще е различно. Например към г-н Пеевски, с когото оказалият се единствен кандидат за следващия главен прокурор не виждал проблем да си комуникира, защото не споделял виждането на "десните екстремисти", че властите в страната трябва да са разделени, както сам разясни в първото си интервюто пред БНТ.

Иван Гешев обаче не бе единственият прокурор, попаднал под светлините на прожекторите в последните седмици. По времето, когато той беше издигнат, двама други прокурори дадоха своя прочит за техния занаят и идеали. Но апологетите и проповедниците на неговата "безалтернативност" едва ли биха искали да чуят как те разбират кредото на прокурорската служба.

Избягване на политиката и спазване на правилата в търсене на истината - дори ако това идва с тежка цена, показа на изслушването му пред американския Конгрес специалният прокурор Робърт Мълър. Той с видима неохота отговаряше на въпроси, свързани с разследването и доклада му за намесата на Русия в американските избори през 2016 г. и действията на президента Тръмп. "Моите показания са в доклада", предварително обяви спецпрокурорът и до края на изслушването му рядко отиваше отвъд сухите факти, избягвайки всякакви коментари и оценки дори когато беше нападан с извисен патос.

"За всичките тези години служба съм виждал множество изпитания пред демокрацията ни", каза Мълър, поел ФБР в навечерието на терористичната атака срещу кулите близнаци в Ню Йорк през 2001 г. "Намесата на руското правителство в нашите избори е сред най-сериозните", заяви той, отбелязвайки, че тези атаки продължат и сега. "Правят го, докато седим тук, и очакват да го направят и при следващата (изборна) кампания."

Но както отбелязват и американските медии, посланието на Мълър да бъде прочетен 448-страничният му доклад, изглежда, не се котира в епохата на сензациите, скандалите и политическите войни. "Ако търсите метафора за избледняващия идеал за американския държавен служител, който поставя страната над партията, истината пред наратива или бранда, ще е трудно да намерите по-добра от болезнения спектакъл, в който с изтъняващ (от годините) глас Робърт Мълър се опитва да бие тревога за подкопаването на американската демокрация", написа New York Times в редакционна позиция. "В една друга епоха - времето, от което изглежда г-н Мълър да е дошъл", продължава изданието, "атака от чуждо правителство, целяща да раздели американците и поквари изборите, може би щеше да доведе до различен резултат".

От другата страна на океана Лаура Кьовеши, румънският борец срещу корупцията, представи друг прочит на прокурорската служба - като най-вероятният пръв европейски главен прокурор. На шансовете ѝ бе вдъхнат нов живот, след като Франция се съгласи да я подкрепи за сметка на собствения си кандидат Жан-Франсоа Бонер. Разбрал накъде духа вятърът, я подкрепи и българският премиер.

За Кьовеши и принципите, които тя олицетворява, това е огромен пробив, след като миналата година собственото ѝ правителство се опита да я блокира. Той има и символно значение. През 2013 г. тя пое румънското звено за борба с корупцията и до отстраняването ѝ през 2018 г. екипът й повдигна обвинения на 68 политици, от които 14 министри и 53 депутати, и си създаде могъщи врагове - сред които и наскоро окончателно осъденият лидер на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня. Именно той настояваше Кьовеши да бъде отстранена, очевидно без да е очаквал, че това само ще павира пътя ѝ към европейската служба. "Корупцията може да бъде победена! Не се предавайте!" - с тези думи миналата година Кьовеши напусна поста си.

Историята на прокурора Кьовеши е разказ за усилията в борбата с корупцията, отразяващи състоянието на демокрацията в Източна Европа. "Румъния далеч не е единствената източноевропейска страна на фокус заради корупцията. Много румънци смятат, че са несправедливо под прицела на Брюксел, а България - в частност - е третирана далеч по-леко", написа неотдавна Financial Times в пространна статия за нея. Изданието цитира разказана от нея показателна история от среща на регионалните прокурори: "Един прокурор (от друга страна) ми сподели: "Вижте, г-жо Кьовеши, ние сме патриоти; не крадем от националните пари, а само от европейските фондове."

На този фон в България се разигра етюдът с единствената номинация на Иван Гешев за главен прокурор. За разлика от перипетиите на Мълър и Кьовеши вследствие на политическата конюнктура, той беше лансиран с мълчаливото съгласие на всичките уж разделени власти. Разликите не спират дотук. Зад Робърт Мълър стоят години служба - от дните, когато ръководи прокуратурата, успешно осъдила американския мафиот Джон Готи, до разследването за руска намеса в изборите през 2016 г., довело до осъждане на някои от най-високопоставените лица в кампанията на Тръмп. Лаура Кьовеши може да се похвали, че е вкарала толкова министри в затвора, че те могат да си направят "правителство зад решетките". Гешев, който придоби известност предимно с това, че успешно осъди бившата районна кметица на "Младост" на първа инстанция. И води делото за КТБ, обосновавайки липсата на Делян Пеевски в него с "в това изложение го няма и г-н Путин, няма го и Обама".

И ако прокурорът Мълър е предпазлив в думите си, за да не се "политизира" работата му, то прокурорът Гешев побърза да покаже, че е далеч от подобни задръжки, още в първото си интервю след номинацията му. "Кръга около Христо Иванов мога да определя като болшевишки по методи, защото те са специалисти по компромати, компроматна война, активни мероприятия... а смешното е, че меншевики по резултати", сподели "безалтернативният" кандидат за главен прокурор, като може би е важно да се отбележи, че въпросните "болшевики" не са нито управляващи, нито дори парламентарна опозиция. А най-малко разполагат с възможности за "компроматна война" и "активни мероприятия", тъй като и огромната част от медиите, и службите - кръстници на явлението "активно мероприятие", са в ръцете на тези, които го монтират на поста главен прокурор.

И ако Кьовеши проповядва битка срещу статуквото с призива "Корупцията може да бъде победена! Не се предавайте!", Гешев е на обратното мнение: "Не харесвам революциите, факт е, че прокуратурата в момента е в най-добрата си кондиция."

В крайна сметка трите истории на тримата прокурори се свеждат до една - за върховенството на правото и как и доколко то бива отстоявано. Мълър навярно прелисти последната страница на своята повест, но тези на Кьовеши и Гешев тепърва ще продължат с голяма вероятност сюжетите да се пресекат. От развръзката ще стане ясно и дали идеалът за България като правова държава ще започне да изглежда като "от една друга епоха".

Йордан Цалов

бивш отговорен редактор на информационния сайт "Терминал 3"
Робърт Мълър навярно прелисти последната страница на своята повест, но тези на Лаура Кьовеши и Иван Гешев тепърва ще продължат с голяма вероятност сюжетите да се пресекат.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  vhv avatar :-|
  vhv

  Гешев няма да е следващият Главен прокурор на Република България.
  Провинциалните тарикатщини на тиквата, писнаха и на факторите в Брюксел и на тези зад океана. Обратното броене за трисвиниумвирата се ускори, с просташките и неадекватни медийни изяви на "гладкия отвън и отвътре".

 • 3
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Много добра публикация! На фона от двама прочути експерти в правораздаването, съвременният български Гешев изглежда като мазно петънце в морето от примери за магистратска почтеност. Това ще бъде най-злополучният прокурор, ако изобщо стигне до поста "главен" или остане там за определено време.

 • 4
  non_party avatar :-(
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  Като лаик в политиката, който се осведомява изключително от медиите и няма "вътрешна информация", ще си позволя да направя две прогнози относно новия главен прокурор:
  1. Оптимистична - Иван Гешев е само мюре и няма да бъде наследник на Цацаров за следващите 7 години.
  2. Песимистична - новият главен прокурор може да не е със същата отблъскваща визия и публична репутация като на Гешев, но с нищо няма да е по-добър от него като стил на работа и запазване ролята на прокуратурата като бухалка срещу инакомислещите и неудобните за властта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK