Битовата престъпност: поглед отвътре

Битовата престъпност: поглед отвътре

Как един служител от "Криминална полиция" вижда проблемите в системата

20386 прочитания

© Красимир Юскеселиев


"Капитал" публикува коментар на дългогодишен служител на МВР, работещ по линия на конвенционалната престъпност, свързал се с нас след публикацията от миналата седмица, посветена на полицейската статистика и намаляващата битова престъпност - "Престъпността, която продължава да намалява". Уважаваме молбата на автора на текста да остане анонимен, тъй като на практика изразеното от него мнение никога не би получило санкция за публикуване по формалната процедура.

Не знам кого интересуват дългите поредици от цифри, проценти, таблици и сравненията им с някакъв отминал период освен тези, които ги изготвят. В този си вид статистиката е изключително неточно упражнение, което може да бъде манипулирано и видоизменяно според търсената цел. МВР не e изключение.

За една държавна структура, която се издържа от данъците на тези, на които дължи отчетност, добрата статистика е жизненоважна. Само че в МВР често се забравя, че тя не е за пред ръководството, а за пред хората.

Продължава да има много полицейски управления, където престъпленията се завеждат под входящ номер, а не като т.нар. заявителски материал (съобщение за извършено престъпление) или досъдебно производство, защото последните влизат в статистиката, а първите - не. Чак когато се установи извършителят на престъплението, те се пререгистрират и се отчитат като разкрити.

Факт е обаче, че структурата на престъпността се променя. Регистрираната престъпност действително реално намалява.

Най-голям процент от престъпността у нас заема действително т.нар. битова, тъй като тя е с най-широк обхват. Тук са кражбите на велосипеди, кражбите на алкохол и цигари от малките будки, кражбите на домашна ракия и инструменти от мазета, това са кражбите от гаражи, това са деяния, извършени от лица с нисък социален статус, често употребяващи и/или страдащи от зависимост към наркотични вещества и/или алкохол, които търсят бърз достъп до вещи, които лесно могат да продадат на заложни къщи, таксиметрови шофьори или други, трудни за контрол места.

Има фактори, които са извън МВР. Тях обаче нито един полицай няма публично да заяви, защото ще го обвинят, че търси оправдание.

Откраднатите вещи най-често са такива, които самите собственици не могат да идентифицират. Как можеш да търсиш туба с домашна ракия, открадната от мазето? Как да търсиш инструмент, който е купен преди десет години, а собственикът му няма кутия със сериен номер? Как да издирваш две бутилки уиски или пет палки шпеков салам от магазина? Това са факти, не оправдания. Зад голяма част от онези цифри стоят именно такива случаи.

Кражбите от апартаменти са голям проблем и ще продължат да бъдат. Факторите в тази насока са много - масово използваните за входове на блока или за балкони PVC-врати, които се отварят с обикновена отвертка точно за пет секунди, масовите т.нар. китайски врати и патрони, които могат да забавят не повече от две минути крадеца, липсата на видеонаблюдение вътре в самите входове и др. Една камера вътре на стълбището няма да спре извършителя, но ще помогне на полицията да го намери.

Апатията на съседите също е тъжен факт. Случаите, когато съседи са чували подозрителни шумове от апартаменти, в които не трябва да има никой, или пък в тъмната част на деня, но не проверяват или поне не сигнализират на 112, са много, твърде много.

Мобилността на лицата от т.нар. контингент е също фактор. Тръгваш сутринта с кола от Варна, след два часа си във Велико Търново, обход час-два с проверки, проникване и обир на апартамент - пет минути, после обратно. Или от Пазарджик в София. Или от Враца в Плевен.

Немалка част от извършителите на престъпления, които имат малко ум в главата, се преориентираха към далеч по-доходоносните, далеч по-трудните за доказване и с по-малък риск престъпления като трафик на мигранти и финансови измами. И да, това е факт, който оказва влияние на престъпността.

За какво се използват полицаите

А същевременно полицаите участват в безкрай безумни операции и проверки, където реално нямат работа, а пазят проверяващите да не ги набие някой.

Конкретно - какво точно правеха полицаи с проверяващите от т.нар. тол-полиция при старта на проверките? Пазеха да не ги набият. Какво правят полицаи по магазините с проверяващите от БАБХ? Какво правят полицаи да пазят свинарниците? Някой зададе ли си въпроса колко села останаха без полицейско присъствие с дни, за да се пази да не се изнесе едно прасе? МВР е единствената държавна институция освен "Български пощи", която има хора навсякъде и съответно се ползват за всичко. И е събирателен образ на всички негативи.

Престъпността е комплексно явление, такава е и работата по разкриването й. Статистиката е инструмент за отчетност на едно учреждение и да - полицията го нагажда, за да изглежда добре. Защото никой не я пита какво й струва да разкрива престъпления, докато има орди служители в административни дирекции, които нищо не правят, а вземат повече от "истинските" полицаи.

И това води след себе си демотивирани служители, лошо отношение, неглижиране на проблеми, изключително ниско качество на новоназначените служители.

За връзката между социалните мрежи и усещането за ръст на престъпността

Убеден съм, че някой някъде вече е написал вече научно изследване за връзката между социалните мрежи, електронните медии и усещането в обществото за значителен ръст на престъпленията. От една страна, групите във Facebook позволяват в реално време да се сподели информация за открадната вещ (автомобил, колело, ключове) и някой някъде да ги намери. Това е голяма помощ към работата на полицията, а не повод за критика към нея, че не си върши работата. Но всяка сутрин по телевизиите има рубрики за извършени престъпления, репортажи от някой град, където нещо се е случило и в един момент започва да се формира мнение, че престъпността е добила невероятни мащаби и е повсеместно явление. А престъпността си е същата, просто преди 15 години нямаше Facebook и не знаехме какво се случва днес в Благоевград например.

Престъпността се развива и се адаптира към това, от което може да печели най-добре. МВР адаптира статистиката към репортерите, които искат да видят висока разкриваемост. Кога за последно репортер, прокурор или министър е влязъл в истинско управление на полицията да види как се работи, а не в някое потьомкиново* такова?

Да де, за това говоря...

----

* Изразът "потьомкиново село" означава изкуствено създаден обект с пропагандна цел. Терминът произхожда от селищата, които губернаторът граф Потьомкин навремето е издигал по маршрута на обиколките на Екатерина Велика със западните посланици.

"Капитал" публикува коментар на дългогодишен служител на МВР, работещ по линия на конвенционалната престъпност, свързал се с нас след публикацията от миналата седмица, посветена на полицейската статистика и намаляващата битова престъпност - "Престъпността, която продължава да намалява". Уважаваме молбата на автора на текста да остане анонимен, тъй като на практика изразеното от него мнение никога не би получило санкция за публикуване по формалната процедура.

Не знам кого интересуват дългите поредици от цифри, проценти, таблици и сравненията им с някакъв отминал период освен тези, които ги изготвят. В този си вид статистиката е изключително неточно упражнение, което може да бъде манипулирано и видоизменяно според търсената цел. МВР не e изключение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  До полицаите:
  Преди 10 години ми обраха апартамента. Откраднаха ми разни неща включително и лаптоп. Когато се опитах да обясня на следователя колко лесно е да ми намерят лаптопа по МAC адреса и проверка в мрежите на интеренет провайдърите - той само ме гледаше празно и изобщо не се поинтересува за детайли.
  Как да вярвам на полицията после?

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  На мен ми откраднаха автомобил. Градът е опасан с камери, за които общината плати над 2 милиона лева. Когато попитах защо не прегледат записите, полицаят без да се замисли ми каза, че камерите не работели. Всичките ли? Не ми се вярва.

 • 3
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  До някъде са верни тезите от статията. 90% от информации те в медиите са в рубриката крими или стихийни бедствия и други нещастия. Но и полицаите нямат желание да се занимават с "дреболии", които за гражданите съвсем не са такива.

 • nv

  Само оправдания защо не си вършат работата като хората и накрая - 20 заплати накуп.

 • 5
  nv avatar :-|
  nv

  До коментар [#2] от "kratun.ko":

  [quote#2:"kratun.ko"]Когато попитах защо не прегледат записите, полицаят без да се замисли ми каза, че камерите не работели. Всичките ли? Не ми се вярва. [/quote]

  Най-вероятно всички камери работят, но на полицаите не им се занимава: току-виж случайно открили крадеца...

 • 6
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  Статията е много добра. Хубаво е, че е публикувана в Капитал, а не в Дневник. Жалко, че вместо да е журналистическа работа всъщност е изповед на полицейски служител с приятна грамотност.
  Без да игнорирам или омаловажавам мненията на хората по-горе, напълно подкрепям написаното и не го намирам за оправдание.
  Неподаването на сигнали за извършени престъпления е в помощ на въпросната недолюбвана статистика и на самите извършители на престъпления. Мотивацията на полицията е задължение на обществото, което очаква от нея резултати. Лишената от престиж служба в името на обществото няма как да е еталон за морал, дълг и чест.
  Прословутите 20 заплати са жалка компенсация за неблагодарната и 24/7 работа на всеки един полицай. Отношението ни към тях е същото, както към лекарите и учителите ни. Резултатът от тяхната работа се стоварва неизбежно върху всеки един от нас от началото до края на живота ни.

 • 7
  grigoo avatar :-|
  grigoo

  До коментар [#1] от "johnniewalker"

  Първо, няма как да намериш лаптоп по мак адрес в интернет, освен ако не си в същата мрежа, тоест вързан на същия рутер, второ, мак адреса се сменя за 2 секунди. Иначе милиционерите са мега некадърни и нямат никакво желание да разкриват кражбите, освен ако някой с връзки не се обади на шефа им и да задействат нещата. Вече навсякъде има камери, няма как да се скриеш, ако някой иска да те намери. Виждал съм как когато на приятелка откраднаха телефона и го намериха за часове, но имаше връзки в данс ;)

 • 8
  johnniewalker avatar :-?
  johnniewalker

  До коментар [#7] от "grigoo":

  Ти май бъркаш мак адреса с ИП адреса?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал