Крим между политиката и правото

Какво се случва с политическите затворници Олег Сенцов и Александър Колченко

Авторът Наташа Добрева е български адвокат, който представлява украинските граждани Олег Сенцов и Александър Колченко пред Европейския съд по правата на човека

През 2015 г. украинският филмов режисьор Олег Сенцов, който е известен като яростен противник на анексирането на Крим от Русия, беше осъден на 20 години затвор по обвинение за тероризъм. Изпратен е да изтърпява наказанието в поправителна колония №8 "Бяла мечка" в град Лабитнанги, Ямало-Ненецки автономен окръг. През май 2018 г. той спря да се храни в знак на протест.

Александър Колченко е украински ляв активист, синдикалист, антифашист и анархист, осъден на 10 години по обвинение за тероризъм от руската администрация в Крим през 2014 г.

Международните правораздавателни органи обикновено използват тактиката на отлагане при политически чувствителни казуси и дават юридически отговор на такива спорове едва след дипломатическото им разрешаване, когато напрежението е спаднало. Тази тактика се прилага и в случая с анексирането на Крим и освобождаването на украински политически затворници от Русия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал