Един следовател за концепцията на Иван Гешев

Иван Гешев

Един следовател за концепцията на Иван Гешев

"Капитал" публикува мнението на магистрат за визията на единствения кандидат за ръководител на държавното обвинение

14802 прочитания

Иван Гешев

© Велко Ангелов


"Капитал" публикува кратък анализ на концепцията на единствения кандидат за главен прокурор, направен от дългогодишен следовател от Националната следствена служба (НСлС). Запазваме молбата му да остане анонимен с аргумент, че заради изявени позиции вече е бил предмет на натиск от ръководството на държавното обвинение. Доколкото текстът съдържа само концептуални критики и забележки, смятаме, че той би представлявал интерес за професионалната общност независимо от авторството.

- 32 листа без каквато и да е конкретика и без никакви смислени предложения за подобряване работата на прокуратурата през следващите седем години.

- Знае ли кандидатът, ако той е писал концепцията си, че правомощията на главен прокурор са залегнали на първо място в Конституцията - чл. 126 ал. 2, и защо не се е позовал на Конституцията в концепцията, а сочи само ЗСВ и куп подзаконови нормативни актове (правилници и наредби)?

- Знае ли кандидатът за главен прокурор, че "незабавното производство" e отменено през 2017г. и ако знае защо на стр. 11 от концепцията си сочи, че: "Значителният ръст на делата, образувани по реда на бързото и незабавно производство, допринася съществено за бързото и срочно приключване на разследвания, които не са с фактическа и правна сложност".

- Знае ли кандидатът, че агентите на ДАНС нямат разследващи функции и ако да - защо ги е посочил сред разследващите органи - на стр. 11, раздел 4.3. абзац 2 от концепцията си - наред със следователите, разследващите полицаи и митническите инспектори?

- Знае ли кандидатът за главен прокурор коя структура в Министерство на правосъдието организира реда, в т.ч. реда и контрола по внесените в арестните помещения предмети и охраната на местата за лишаване от свобода. За негово сведение ГД "Охрана" има ангажимент по охрана на съдебните сгради и конвоиране на задържаните лица. Редът и охраната в местата за лишаване от свобода се осъществява от служителите на ГДИН, а не както е записано на страница 23 от концепцията му.

- В концепцията се сочи, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) е едно от най–слабо натоварените звена в прокуратурата заедно с НСлС, следствените отдели (СлО) при окръжните прокуратури и военноокръжните прокуратури, като не се сочат мерки за преодоляване на проблема. Същевременно в Концепцията се предвижда преструктуриране на ниво районни прокуратури (чрез окрупняването им) в НСлС и СлО при ОП, но без конкретика.

- Ако концепцията е писана след номинирането му, защо в приложенията към нея цифрите за щатната заетост са към месец декември 2018 г. Например се сочи, че в НСлС щатът е 79 бройки, от които 15 незаети. Знае ли кандидатът, че с решение на ВСС от месец юли 2019 г. 10 от 15-те свободни бройки са закрити и са преразпределени в СлО при окръжните прокуратури и ако знае, защо това не е отразено. В момента на трите върховни нива в прокуратурата – ВКП, Върховната административна прокуратура и НСлС текат конкурси, които за близо година и половина не могат да приключат. Как закриването на щат и проточването на конкурсите за кариерно израстване се съвместяват с вижданията му за стимулиране на работещите в системата?

- Предвид не особено високите показатели на Специализираната прокуратура и ниските такива на Апелативната специализирана прокуратура, посочени нагледно в приложенията към концепцията, кое дава основание на кандидата на счита, че моделът на работа в тях следва да бъде заимстван като общ модел за работа на прокуратурата?

- Счита ли кандидатът, че се е справил успешно с ръководената от него специализирана прокуратура предвид многото шумни акции и арести и липсата на реално осъдени по тях лица, както и в качеството му на заместник на главния прокурор, пряко отговарящ през последната една година за дейността на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратура?

- Ако счита, че прокуратурата на Република България (ПРБ) произвежда и дължи на българските граждани "продукт" – "справедливост", значи ли това, че до момента ПРБ не е давала този продукт и каква отговорност носи лично той пред българските граждани като част от ръководството й?

- Не счита ли кандидатът за главен прокурор, че справедливостта следва да е на първо място и с главна буква, а не с кавички, както е отразено в концепцията му?

- С оглед всички предходни въпроси счита ли, че ако бъде избран ще може да ръководи реално прокуратурата, а няма да е главен прокурор в кавички?

Въпрос към членовете на ПК на ВСС

Поради каква причина в публикуваната на сайта на ВСС "декларация за имущество и интереси на Иван Гешев по чл. 35, ал. 1 от 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) са заличени данни, които не са лични данни, а именно - декларираното в раздел I, т. 1 – недвижими имоти в пункт от 1 до 6 вкл., в раздел II, т. 1 – придобити МПС, и т. 6 – прехвърлени такива, раздел III налични парични средства – пункт 2 и банкови влогове – пункт 3 до 5 вкл. И т.н.

"Капитал" публикува кратък анализ на концепцията на единствения кандидат за главен прокурор, направен от дългогодишен следовател от Националната следствена служба (НСлС). Запазваме молбата му да остане анонимен с аргумент, че заради изявени позиции вече е бил предмет на натиск от ръководството на държавното обвинение. Доколкото текстът съдържа само концептуални критики и забележки, смятаме, че той би представлявал интерес за професионалната общност независимо от авторството.

- 32 листа без каквато и да е конкретика и без никакви смислени предложения за подобряване работата на прокуратурата през следващите седем години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • D-r D

  Това горе е съвокупление на две много безумни идеи:

  1. Да изправите анонимник срещу реален кандидат е спираща дъха катастрофа! Толкова е налудно, че просто не проумявам защо отведнъж решихте да бетонирате Гешев?!;
  2. Да се громи научно един абсолютно формален документ, каквото е Гешевата "концепция", само му придава значимост. Безумие е към сбирток от фрази, от които никой не смята да произтекат действия, да се подхожда сериозно.

  Като видите на улицата кучешко лайно, навеждате се да го анализирате ли? Нормален човек просто внимава да не го настъпи. С горния текста вие все едно многократно скачате по лайното и с упование всеки път си гледате подметката и я миришете!

  Като че Дмитри Иванов за вас го е казал: Толкова са млади, а кога успяпа да станат толкова тъпи!

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Наистина един професионален анализ, който разбива концепцията на Гешев. Явно некомпетентен прокурор, но няма нищо по-страшно от войнстващото невежество. Вече бях писала, още преди номинацията, че ако Гешев стане главен прокурор, жална ни майка, като тогава си мислех, че това не може да стане.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Адв. Екемджиев не го е страх с името си да отстоява известната си позиция. И даже интервюиращият го журналист си е написал името!

  https://www.segabg.com/node/88332

  Чудо невиждано в Капитал! Тук анонимник дава терена на анонимник.
  Да не се готвите да минавате в нелегалност?..

 • 4
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  Кой пък тук не е съгласен с Екимджиев, че прокуратурата реално може да блокира правосъдието, като изпраска напълно законно изсмекано от пръстите обвинение срещу всеки един съдия?
  Съгласен съм с #1, че анонимната критика на формален документ е контрапродуктивно. Прочетете интервйто на Екимджиев. Той разкрива движещите сили на авторитаризма и методите му.

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Koгaто Гешев стане главен прокурор: нe дай бoжe cляпо да пpoглeда.

 • 6
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Анонимен следовател. Падате все по-ниско. направо да бяхте питали Бойко Рашков.

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":

  Следователят не е анонимен! Нямаше ли за какво друго да се хванете? Защо не коментирате анализа на концепцията? Защото не ви позволяват.

 • 8
  blah avatar :-|
  blah

  Значи Ваклин, ваклото агънце може да се оплаква от натиск и безпрецедентно да бъде приеман от двамата главни прокурори, а следователят не може да е анонимен заради натиск? Само за това ли можете да се хванете, критикуващите?

 • 9
  hammurabi avatar :-|
  hammurabi

  Следователят е хванал същината на проблемите, но ровичка на дребно, а дори има и елементи на заяждане по законодателни промени, които в концепцията обхващат период, когато тези промени са били актуални. Не ви е Иван Гешев проблемът, а безконтролната фигура на главния прокурор. Да парафразираме - царят е мъртъв, да живее царят. Това ще се случи с главния прокурор. Името няма голямо значение.

 • Данаил Лазаров

  Айде, нека целия свят да види как се "избира" нов Главен прокурор в България, чрез "протест" с мутри и престъпници!

  https://www.liveleak.com/view?t=uR1C_1568459572


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал