Защо Путин реабилитира Сталин

80 години от пакта "Молотов - Рибентроп"

Рибентроп и Сталин при подписването на пакта между Съветския съюз и хитлеристка Германия през 1939 г.
Рибентроп и Сталин при подписването на пакта между Съветския съюз и хитлеристка Германия през 1939 г.
Рибентроп и Сталин при подписването на пакта между Съветския съюз и хитлеристка Германия през 1939 г.    ©  "Дойче веле"
Рибентроп и Сталин при подписването на пакта между Съветския съюз и хитлеристка Германия през 1939 г.    ©  "Дойче веле"
Константин Егерт в анализ за "Дойче веле"

Руските държавни медии и хилядите платени тролове в социалните мрежи имат доста работа покрай 80-годишнината от пакта между Хитлер и Сталин. Руската държава поде масивна кампания, която се опитва да убеди руснаците, че всичките злощастия през 1939 г. са дело на Запада и че поляците и балтийците, които тогава станаха жертва на агресия, са точно толкова лоши, колкото и окупаторите. Навремето съветската пропагандна теза гласеше: "Сталин беше принуден от обстоятелствата да сключи сделка с Хитлер." Днес на нейно място се настанява една едва ли не бурна радост от окупацията на Полша, извършена заедно с Германия през 1939 г., и последвалата съветска окупация на Литва, Латвия и Естония през лятото на 1940 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon
  • + 8

  И да нaпомня че филмa 'Смъpттa нa Сталин', 2017 (кoмедия) бeшe зaбpaнeн в Русия.

  Нередност?
 • 2
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф
  • + 7

  Ами нали Джогашвили му е идеал. Путя върна рашка във времената на сесесерето. А ушанките на това му викат възвръщане на силата и националното достойнство. Няма скоро да им мине щом, като няма с какво да се похвалят от съвремието си, търсят в "славното" минало.
  Между другото, този прийом не е руски патент.

  Нередност?
 • 3
  buran007 avatar :-|
  buran007
  • - 2
  • + 7

  Ми просто пшеките първи почват ВСВ октомври 1938 като нахлуват в Тешинската област на Чехословакия, ама кат риват това не обичат да се афишира...иначе Дойче Зеле също ги пропуска тия подробности...

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 8

  Константин Петрович можеше значително по-интелигентно да се обоснове...

  И макар да иронизира, че на рашапропогандата е твърдението, че "всичките злощастия през 1939 г. са дело на Запада", историческата истина е точно такава!

  Да видим какво пише в историята:

  На 29 септември 1938 г. се провежда Мюнхенското съглашение с участието на (все още Велика) Британия, представена от мин.-председателя Невил Чембърлейн, Франция, представена от мин.-председателя Едуар Даладие, фашистка Италия, представена от мин.-председателя Бенито Мусолини и нацисткия германски Райх, представен от райхсканцлера Адолф Хитлер.

  Четиримата постигат съглашение Чехословакия да предаде на Райха своята Судецка област. През нощта се подписва и съответния документ, а часове по-късно вермахта навлиза в Чехословакия, която има договори за приятелство както с Великобритания, така и с Франция...

  На следващия ден - 30 септември - в Мюнхен по инициатива на Чембърлейн е подписана Англо-германска декларация за приятелство, който е вторият им съвместен документ след Англо-германското морско съглашение от 1935 г. В декларацията се казва, че двете страни "ще изглаждат всички противоречия и така ще способстват за запазването на европейския мир".

  На 13 октомври между френският посланик в Берлин Франсоа Понсе и държавният секретар на МВнР на Райха Вайцзекер се провеждат преговори, които подготвят подписаната от министър Рибентроп в Париж на 6 декември 1938 г. Френско-германска декларация за ненападение. И там пише, че ще пазят мира в Европа...

  На 21 и 27 септември 1938 г. Полша отправя ултиматуми към чехословашкия премиер Бенеш да й бъде предадена чехословашката Тешинска област. Тъй като отговор не последва, на 30 септември, едновременно с навлизането в Чехословакия на вермахта, в Тешино навлизат от север и полски войски.

  На 2 ноември 1938 г Унгария откъсва от Чехословакия южните райони на Словакия и земите на днешната Закарпатска област на Украйна.

  На разпитите по време на Нюрнбергския процес на Кайтл е зададен въпроса: Щеше ли Германия да нападне Чехословакия през 1938 г., ако Франция и Великобритания я бяха защитили? Кайтл отговаря: Разбира се, че не. Ние не бяхме дастатъчно силни от военна гл.т. Целта на Мюнхенското споразучение беше да се изтласка Русия от Европа, да спечелим време, за да завършим въоръжаването на Райха."

  Цитатът е по Svjatoslav J. Rybas. Mnichov — Benešovo proroctví, Praha, 2018

  На 21 март 1939 г. Хитлер предлага на Полша признаване на западните й граници срещу достъп до Данцигския коридор. Полша отказва.

  На 31 март 1939 г. Чембърлейн, разбирайки, че Хитлер ги е прекарал в Мюнхен, в Палатата на общините заявява, че ако независимостта на Полша се окаже под заплаха, правителството на Н.В. с всички възможни средства ще гарантира независимостта на Полша

  На 3 април 1939 г. Хитлер дава първите указания да подготовка на операция срещу Полша - планът "Вайс".

  На 23 аргуст в Москва външните министри на Германия Йоаким фон Рибентроп и нар.комисар Вячеслав Молотов подписват Договор за ненападение.

  На 1 септември 1939 г. Райхът нахлува в Полша.

  На 17 септември 1939 г- полското правителство и ген. щаб бягат в Румъния. Полша капитулира.

  Същия ден РККА навлиза в Полша до линията Белосток-Брест-Лвов-Карпати, описана в секретния протокол към договора за ненападение.

  Историята няма как да се пренапише., Константин Петрович.
  Много документи има за това как Западът подготви Втората световна война и въпреки поетите задължения към Чехословакия и Полша не си връдна пръста, за да ги защити от нацистите.

  И Британия, и Франция имат договори за приятелство с Хитлер. И тези договори, а и неспазването на договорите им с Чехословакия и Полша не са ли реалната причина за Втората световна война?

  За разлика от "големите политици" в Париж и Лондон, Адолф е бил ефрейтор в Първата война и е осмислил тогавашната загуба ва Германия - едновременно с всички противници на всички франтове. Затова разработва безотказната тактика на "малките" войни: присъединява Австрия, раздробява Чехословакия и я подчинява, разбива Полша, претичва Холандия и Белгия, за 2 седмици превзема Франция и прогонва английския корпус в Дюнкерк, разгромява Югосвалия и Гърция. Белград и Атина също имат съюзнически договори с Британия и Франция. И какво от това? Договорите с тези две "сили" по онова време не струват и хартията, на която са написани...

  И чак когато цяла Европа работи за Райха, тръгва срещу СССР.
  Чак когато!

  Плохо, Константин Петрович, стыдно плохо...

  Нередност?
 • 5
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • - 6
  • + 1

  Всичко това е вярно. С едно изключение - войната не е предизвикана от Запада. Предизвикана е от амбициите на Хитлер за световно господство и реваншистките настроения в Германия след унизителното поражение през Първата световна. Англия и Франция само се опитват да се възползват от агресивната политика на Хитлер и да го насъскат да смачка болшивизма. Защото са виждали че болшевизмът е същото зло като фашизма и националсоциализма. Затова и Хитлер праща Рудолф Хес в Англия през 1942 - за да се договори за евентуален сепаративен мир с англичаните. От тази работа не излиза нищо, но са имали идея да разцепят СССР на три - германска, английска и американска част. Което едва ли е било осъществимо на практика - оди вювай в Сибир при зимни условия, да видиш какво те чака.

  Нередност?
 • 6
  epk1515013158546444 avatar :-|
  Венцеслав Ралев
  • - 6
  • + 3

  И все пак, ако Хитлер е бил малко по-добър стратег, не е много ясно какво е щяло да се случи. Да атакуваш с тримилиона армия, технологично най-добре оборудвана за времето си - лошо, майн фюрер, лошо. Голяма издънка. Тръгваш не на 22.06, а към края на април. Не отваряш три фронта, а биеш един клин право към Москва. За максимум месец си там. Отрязваш им ЖП линии и комуникации, сриваш им бойния дух и газ на юг към Каспийския нефт. Не си губиш времето с авантюри като Сталинград, Ленинград и тем подобни. При такива обстоятества и до ден днешен щяхме да се поздравяваме с Хайл Хитлер, да не дава Господ! Да благодарим на Господа че Хитлер не е имал достатъчно акъл.

  Нередност?
 • 7
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev
  • - 2
  • + 1

  Всъщност най-голяма изгода от война в Европа е имал Йосиф Висарионович, който двадесет години е подготвял СССР за войната. Според книгата "Ледоразбивачът", харковският тракторен завод през 30-те на месец е произвеждал по 100 танка. Това във време когато САЩ са имали общо 400 танка. А към средата на 41-ва СССР са имали основно на немската граница 24 000 танка и в близост 300 завода за муниции. Причината за големите успехи на източния фронт на германците е в липсата във подразделенията на военни карти Южна Русия , Украйна и Беларус, поради което артилерията е била безполезна. И това се знае от разпит на сина на Сталин, който е бил артилерист. Какви карти да имали тогава ли ?- ами на Западна Европа. Хитлер е изпреварил офанзивата на червената армия с месец, разбивайки 5 милионна съветска групировка. Около 3 милиона войници попадат в плен, повечето в последствие са убити в лагери за военнопленници.

  Нередност?
 • 8
  mastikata avatar :-|
  mastikata
  • - 1

  рядко може да се види такъв наплив на рубладжийски изпражнения - като едно са се метнали на амбразурата да дрискат мозък и сипят "аргументи" извадени от руския говнопоток - само че дрогаре ние не сме руски зомбита - марш в руския нужник - кога ще се натоварите на чинията и ще излетите за Сибир?

  Нередност?
 • 9
  goro6 avatar :-|
  Георги Славчев

  До коментар [#6] от "Венцеслав Ралев": Всички акълии на този свят все българи. Ралев, ами Гитлер не е първия, който има мероци да завладее руската шир. Броих ги повече от 5. Все глупаци ги изкара бе Ралев. Значи оставяш Ленинград, Сталинград и цепиш към Москва. Май не знаеш колко вождови са влизали в Москва и резултата е бой до посиране. Мисля, че чичко Адолф не е бил чак такъв глупак какъвто го изкарваш. Добре го е мислил човека, но блица не се е получил. “Руският народ не може да бъде победен от никого!”- Фелдмаршал Фридрих Паулус. „Сключвайте каквито искате договори, воювайте с когото искате, но никога не закачайте руснаците” - Бисмарк. "Русия не може да бъде въведена в международната система чрез преобразуване. Това е уникално и сложно общество. Въпросът с Русия трябва да се решава с изключване на военни варианти, но така, че да запази своето историческо достойнство - Кисинджър. След моя коментар да не ревнеш истерично русофиииил. Не бе Венци, само че повече чета и обмислям прочетеното и въпреки инфолмацията която имам, никога не съм помислял, че съм по умен от Хитлер. Същото казва и Тютчев, само че в поетична форма:"Умом Россию не понять. Аршином общим не измерить. У ней особенная стать - в Россию можно только верить ".

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал