САЩ и Китай оформят XXI век, къде е Европа

Толкова много векове, прекарани в центъра на света, карат европейците да мислят, че все още са в това положение. Но това не е така

САЩ и Китай оформят XXI век, къде е Европа

Ако иска да оцелее, ЕС трябва да започне да мисли по-стратегически

8140 прочитания

Толкова много векове, прекарани в центъра на света, карат европейците да мислят, че все още са в това положение. Но това не е така

© Shutterstock


Хосе Игнасио Торебланка Европейски съвет за международни отношения - Мадрид, в блога на организацията

Европейците наблюдават с голяма загриженост как съперничеството между Съединените щати и Китай оформя XXI век и се чудят каква е тяхната роля в тази игра на велики сили. Толкова много векове, прекарани в центъра на света, карат европейците да мислят, че все още са в това положение. Но това не е така. Отворете картата и можете да видите истинността на твърдението, че Европа е само малък "нос" на Азия, че е аномалия този малък нос да играе такава изключителна роля в световната история и че европейската глобална хегемония започва от малък нос на този малък нос.

Първата вълна на глобализацията започна от Иберийския полуостров, откъдето в края на XV век тръгнаха експедициите на Христофор Колумб и Васко да Гама, достигнали Америка и Индия, свързвайки два огромни континента с влиянието и просперитета на Европа. Но без решението на Китай през 1470 г. да унищожи флота си - по-голям, по-мощен и по-опитен от европейските, и да се затвори на континенталната си територия, Европа нямаше да може да контролира Азия (представете си какъв би бил светът днес, ако Китай беше открил и колонизирал Америка).

Историята ни учи, че 12 от 16 прехода при великите сили са завършили с конфликт и само четири са го избегнали.

Днес, 500 години по-късно, часовникът отново сочи към надвиснала китайска хегемония, а Испания и Португалия отново са на малък нос на малък нос. Европейците, които смятахме, че XXI век ще бъде един щастлив век, живеем в сянката на т.нар. Капан на Тукидид - лансирана от Греъм Алисън идея,, позоваваща се на размислите на Тукидид за неизбежността на Пелопонеската война, в която Атина няма друг вариант освен война, за да спре възхода на Спарта. Часовникът може да се върне толкова назад, че да постави Европа в тревожен паралел с кризата на елинската цивилизация. Това не означава, че САЩ и Китай са обречени на конфликт, но подчертава цената на игнорирането на историята, която ни учи, че 12 от 16 промени в съотношението между великите сили са завършили с конфликт и само четири са го избегнали.

Че това съперничество ще определи XXI век е сигурно - всичко останало е несигурно. Не знаем дали едната велика сила ще се наложи на другата, или ще постигнат мирно съвместно съществуване, дори и в нова студена война; дали ще има конкуренция не само в икономиката, политиката и технологиите, но и във военната сфера, която да завърши с конфликт. В тази динамика Европа трябва да намери свой собствен глас. С него трябва да защитим пространството на свободата и споделения просперитет, който ни определя като европейци. И определя света, в който искаме да живеем - свят със силни международни институции и уважавани норми и споразумения, които гарантират, че можем да се справим с предизвикателства, вариращи от бедност и неравенство до изменение на климата и разпростиране на човешките права права върху всички.

Какво по-добро доказателство за необходимостта от повече Европа от едностранното оттегляне на САЩ от ядрената сделка със Иран (с която европейците се почувстваха особено горди, след като успяха да обединят американската, китайската и руската политическа воля) и това вече прави европейски компании жертви на санкции, които техните правителства не са одобрили.

В сянката на президента на САЩ Доналд Тръмп, чието преизбиране ще забави излизането му от Белия дом до 2025 г., и предвидимото опустошение на международната система, което той ще остави след себе си, но също и с руската претенция към Украйна и нашите балтийски партньори, както и технологичните и военни предизвикателства, които Китай представлява - европейците имат жалко опразнен набор от инструменти. Нашата валута, еврото, е само платежно средство, а не политически или дипломатически инструмент, който увеличава нашето влияние. На режима ни за финансови и търговски санкции липсва сила; капацитетът ни за иновации е ограничен; нашите армии нямат достатъчно ресурси, за да получат автономия от Вашингтон; и на нашата дипломация й липсват ловкост и гъвкавост, с които да надделява в преговорите.

Всичко това подчертава важността на нужния консенсус, че ЕС се нуждае от разработване и прилагане на политики, които ще позволят на Европа да остане актуална сила в света. Да играеш тази игра не е лесно. Европа не е готова да го направи - психологически, материално или институционално. Тя не е създадена да гледа навън, към света, а навътре, самоуспокоявайки се. Но няма друг вариант, освен да го направи, и колкото и илюзорно да изглежда, има опции за целта - чрез интегриране на собствените си възможности, които са реални (и включват еврото, търговската й тежест, привлекателността на нейния пазар, европейския бюджет и регулаторния му капацитет), чрез общи стратегии и ясни принципи. Необходимо е Европа да се изправи срещу популизма, да се справи с глобалните заплахи и да започне да мисли много по-стратегически.

Хосе Игнасио Торебланка Европейски съвет за международни отношения - Мадрид, в блога на организацията

Европейците наблюдават с голяма загриженост как съперничеството между Съединените щати и Китай оформя XXI век и се чудят каква е тяхната роля в тази игра на велики сили. Толкова много векове, прекарани в центъра на света, карат европейците да мислят, че все още са в това положение. Но това не е така. Отворете картата и можете да видите истинността на твърдението, че Европа е само малък "нос" на Азия, че е аномалия този малък нос да играе такава изключителна роля в световната история и че европейската глобална хегемония започва от малък нос на този малък нос.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Когато отидеш в САЩ можеш да видиш ракетата Сатурн-5, която откара САЩ на Луната. Когато отидеш в Европа можеш да видиш само Айфеловата Кула.

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "Сатана Ликующий":


  [quote#1:"Сатана Ликующий"]в САЩ можеш да видиш ракетата Сатурн-5, която откара САЩ на Луната[/quote]

  , ... направена практически на 100% от европейци, дори още преди да са си получили гражданството. Като започнеш от наци офицера Фон Браун, та стигнеш до последния инженер (има и няколко българи).

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  1. Европа трябва да обуздае собствения си популизъм, преди да громи този на други места.
  2. ЕС има проблем с немската алчност, славянската склонност към диктатура и италианската политическа традиция да се харчи като за последно. Британците не ги броим, мисля че са аут, май за добро.
  3. ЕС няма да стане пълноправен геополитически играч без армия. А НАТО е по-скоро пречка в този процес. Не непреодолим, но ще е трудно заради т.2.
  4. Властта в ЕС трябва да се пренесе от Съвета на министрите към ЕП и ЕК. Ако това не стане, си оставаме митнически съюз.
  5. ЕС трябва да изравни членството със Шенген и Еврозона. Максимално бързо. Иначе оставаме разделени на клубове по интереси.
  6. Трябва и някаква ясна позиция към САЩ и Русия (и Турция). Сега сме малко в разкрачено положение.

 • 4
  guentchovelev avatar :-|
  guentchovelev

  ЕС може да има тежест, САМО ако се мине на вариант на Обеденени Европейски Щати. Обаче как ще стане това, при тези социално - икономически разлики не знам ... Тежестта на Европа на световната сцена май само ще намалява. Едно Евро е без съмнение плюс ...

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Испанецът от тамошното Сороско НПО (имаме си такова със същото заглавие и в БГ) казва много наивни неща, зад които обаче прозира една истина: съглашателството на заклетия демократ Сорос със заклетите републиканци братя Кох (и тримата милиардери) за постепенното оттегляне на САЩ от прекомерните грижи за световните дела, явно е заработило и започва да се допускат приказки за субектността на Европа. Да не се бърка със сегашния ЕС.

  На 28-ми Макрон пред френските посланици дръпна час и половина реч, чиито център, коментиран от всички световни медии (Капитал не е световна медия и си го спести), е че световната хегемония на Запада е приключила. И ако Европа иска да придобие някаква субектност, трябва да реши отношенията си и с Русия, и със САЩ, иначе рискува да си остане просто територия, на която ще се осъществява техния стратегически сблъсък.

  Ето транслация на речта на френски:

  https://twitter.com/Elysee/status/1166279152388820992

  И в резюме на български:

  https://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-triabva-da-preosmislim-vryzkite-si-s-rusiia-288318/

 • 6
  ruark avatar :-|
  ruark

  съдържанието може и да се интерпретира така.
  евопа беше разделена до преди 30 години. И двете европи бяха под чуждо влияние. В западна европа победителките имаха привилегии. Западна европа беше контролирана военно стратегически от УСА а источна от СССР. И двете европи в различните строеве бяха добре. Имам предвит западна европа след 60 година и източна европа за тогавашния соц.строй. въпреки че всичко се диктуваше от москва източна европа икономически бяха по добре от многото съветски републики.....
  В сегашната си форма ЕУ по стандард на живот е пак по добре от китай, и русия дори системата в западна европа и конституцията е по добре от УСА където там има само две големи партии и почти никаква социална система която да се измерва с повечето държави от западна европа.
  Путин каза европа е икономически гигант и политическо джудже.
  ЕУ в сегашната му форма е твърде млад съюз, който се развива. Имам предвид разширението му на изток. ЕУ се съобразява изкл. с УСА геостратегия понеже НАТО и традиционните големи медии се контролира от УСА.
  Движението по инерция спрямо външната политики на ЕУ се дължи на това че УСА, Русия и Китай имат за цел засега ЕУ да бъде един икономически здрав съюз в който да се продават ресурси, стоки и услуги като на краен платежоспособен потребител.
  Русия се нуждае износ на ресурси в ЕУ. УСА се нуждае от военностратегически партньор в лицето на ЕУ и най вече от гласа на франция, великобритания в съвета за сигурност, и разполагане на стратегически оръжия в ЕУ. УСА изповядва през всичките тези години че ЕУ не може да се защити военно от инванзия. Това е чиста пропаганда.
  Китай се нуждаеше и се нуждае от технологиите на концерни от ЕУ, богат пазар като ЕУ и тнт.
  Колкото повече ЕУ изпада в зависимост от външните сили, толкова повече няма да бъде адекватен на външна политика. Засега УСА определят външната политика на ЕУ. Силата на противопоставяне се дължи на такива отделни дясни течения като салвини, орбан, въпреки че орбан по партия е консерватор, австрииската свободна партия, лю пен във фрнация и други такива.
  От почти всички велики сили африканският континет е изоставен. Африка и части от южна америка както и казакстан биха могли да бъдат в сфера на влияние от ЕУ с благословията на УСА разбира се.....

 • 7
  tolex avatar :-|
  tolex

  До коментар [#1] от "Сатана Ликующий":
  Па бегай в сащ

 • 8
  tolex avatar :-|
  tolex

  До коментар [#3] от "misho73":
  Отличен анализ в няколко реда.
  +++

 • 9
  apt1468168575501261 avatar :-|
  Simone Zaza


  До коментар [#] от "
  Сатана Ликующий
  ":

  Тази Айфелова Кула целият свят иска да я види! Случайно статуята на Свободата е подарена на Америка от Франция. Какво оставиха като изкуство Америка на света приятел или другар?

 • 10
  vassilun avatar :-|
  vassilun


  До коментар [#] от "
  misho73
  ":

  Бъдещето на ЕС е нещо като федерация, подобно на САЩ и ФРГ! По-силна и по-всеобхватна интеграция, но за тези, които я искат. Ако Полша и Унгария не искат да се интегрират, да бъдат изолирани в периферията!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал