С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 9 сеп 2019, 13:21, 5142 прочитания

Мнения Daily - Етикетът "журналистика" да се свали от "Пик"

И още: Да не забравяме, че и съдебните инспектори се сменят; В София БСП не може да организира електорално мнозинство

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Скоро можем да видим и кандидат за кмет, сниман в клозета.
Сигнално кафяво

Етикетът "журналистика" да се свали от "Пик"


От коментар на бившия председател на СЕМ доц. Георги Лозанов за "Дойче веле"

Рядко българското общество е постигало такова единодушие във възмущението си, каквото "Пик" предизвика с публикуването на снимки със сексуално съдържание с приятелката на кандидата за кмет на София от ДБ. Издателят на "Пик" беше единственият, който се опита да оправдае публикацията в характерния си арогантен тон. Извън нападките му в различни посоки - без всякаква връзка с темата - "двата кита" на защитната му пледоария бяха: снимките са истински и никой не може да го спре да казва истината; а той трябвало да се издържа сам и това му давало правото да пуска всичко, което привлича читатели.

Какви доказателства има, че снимките са истински, е отделен въпрос. Но по логиката, че е достатъчно нещо да е така, за да го пуснеш, скоро можем да видим и кандидат за кмет, сниман в клозета. Най-меко казано - в "Пик" са лишени от чувствителност към културната граница между частно и публично, между тяло и общество, върху която се крепи човешкото достойнство. Общото в стотиците коментари за деянието е, че се "прекрачват граници, които досега не са били преминавани", и "които не могат никога да бъдат прекрачвани". А когато, за да се издържаш сам (отделен е въпросът дали и това е вярно) трябва да прекрачваш тези граници, ти въобще не се издържаш сам, а с кражба на чуждото достойнство.Силно деморализиращо е усещането, че никой нищо не може да направи - не само на "Пик", а на всекиго, решил да се представя за журналист, докато върши нещо друго с друга цел. Медийното законодателство не дава особени възможности, тъй като следва нормите в старите демокрации, където такива дискредиращи професията превъплъщения са слабо познати. Когато "Пик" кандидатстваше за регистрация на телевизия пред СЕМ, нямаше какво друго да направя, за да възразя, освен да си подам оставката като председател на органа. Символен жест, останал, както се вижда, без последствия.

С последния компромат обаче сякаш прагът на поносимостта е надхвърлен. Много и различни медии се обединяват под надслов "Днес е денят" - с апел етикетът "журналистика" да се свали от "Пик". И политиците са призовани да се включат, като прекратят всякаква комуникация с медии, чието поведение не им дава право да се наричат така. Иначе солидарността им с пострадалия от компромата кандидат-кмет ще изглежда лицемерна.

Всъщност, ако не за друго, днес е денят да се разбере, доколко на силно замърсената публична среда в България са ѝ останали съпротивителни сили да се погрижи за собствената си хигиена. Така че да има граница между тези, които прекрачват границите, и останалите публични гласове.

-----------
На практика инспекторатът е и КПКОНПИ за съдебната власт.


Трета власт

Да не забравяме, че и съдебните инспектори се сменят

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Шумотевицата около назначението на Иван Гешев за главен прокурор, маскирано като избор, оставя в сянката си друго немаловажно събитие в съдебната власт. През настоящата есен Народното събрание има задължението да организира процедурата и да избере съдебни инспектори като обнови изцяло състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Съдебните инспектори са с мандат от 4 години, а главният съдебен инспектор, избиран също от НС, упражнява 5-годишен мандат. По ред причини изтичането на мандата на гл. съдебен инспектор Теодора Точкова съвпада с този на редовите инспектори.

Теодора Точкова.

Теодора Точкова.

Фотограф: Надежда Чипева


В резултат на това до 18 декември трябва да бъдат излъчени 10-тима членове на ИВСС, а до 2 февруари 2020 г. - и нов главен съдебен инспектор. За да бъде спазен законоустановеният срок, НС следва да открие процедурата още в самото начало на септември, тъй като по закон това трябва да се случи от 2 до 6 месеца преди изтичане на мандата на настоящия ИВСС. Причината да се стигне до това неловко и нарочно избягвано положение за двоен едновременен избор лежи както в 42-рото, така и в 43-тото НС, които провалят две поредни процедури, в резултат на което осуетяват конституционния замисъл за приемственост между ръководството на ИВСС и инспекторите.

Но откъде идва важността на инспектората? Макар и второстепенен орган към ВСС институцията има правомощието да проверява работата на съдиите, прокурорите и следователите. В компетентността на ИВСС е и да отправя предложения за дисциплинарно наказване на магистратите. Ако гражданите са недоволни от правосъдието – ИВСС остава последната възможност да се възвърне доверието им както относно бързината за разглеждане на делата, така и по отношение доколко независимо е произнасянето на съдиите и прокурорите по заведените дела и постъпилите сигнал. В допълнение към това от 2017 г. на практика инспекторатът е и КПКОНПИ за съдебната власт, тъй като установява наличието на конфликт на интереси на съдиите, прокурорите и следователите, както и събира, публикува и изследва имуществените им декларации.

В мандата на действащия съдебен инспектор Теодора Точкова статутът на ИВСС не само получава нови правомощия, но и редица от тях го укрепват като саморегулиращ се орган – сам приема правила за това какви да бъдат и как да се извършват проверки на съдилищата и прокуратурите, на какво ниво и в кой съдебен район. Също въпрос на саморегулация е как да упражнява функциите си по превенция на корупцията и имуществения статус на магистратите.

Въпреки широките правомощия, увеличения щат служители в помощ на инспекторите, нарасналия бюджет и редица кариерни добавки за инспекторите очакваните резултати така и не се появяват. Инспекторатът не се ползва с високо доверие в обществото, а като изглежда да е загубил доверието и на самите съдебни среди, тъй като не наказва провинилите си, а разпъва специален чадър над тях. Затова и възвръщането на доверието е първата и най-важна необходимост, като ролята на ИВСС следва да бъде строго балансирана – без да оказва натиск върху магистратите, без да неглижира проблемите на търсещите правосъдие.

-----------
Играта на Мая Манолова може да бъде успешна, но е много сложна.

Местен вот

В София БСП не може да организира електорално мнозинство

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Включването на фигури като Славчо Велков в кампанията на Манолова ще разшири възможността нейната кандидатура да бъде възприемана като партийна, или - по-неблагоприятно - като прикрито партийна. Значими фигури се изредиха във времето като де факто кандидати на БСП за кмет на София. Някои от тях бяха със статут на независими кандидати, а други - открито партийни.

Славчо Велков

Славчо ВелковИ в двата случая неуспехът на поредицата червени кандидати се обуславяше от простия факт, че в София БСП не може да организира и да реализира свое електорално мнозинство. Затова Манолова избра да играе максимално граничен кандидат - с позиция на амнезия за политическата си кариера в БСП преди годините като омбудсман и с приемане на каузи, които биха довели в нейния лагер различен тип граждански позиции и граждански групи. Тази игра може да бъде успешна, но е много сложна. Защото човек не започва живота си отново само при заявено желание. Това особено много важи за публичния и за политическия живот.

Велков внася отчетлив партиен привкус в коктейла от идентичност на Манолова като независим кандидат за кмет. Може би заради това неговото присъединяване е решено да се случи в самото начало на кампанията. Както и обявяването на позицията на градската организация на БСП и на Позитано за кандидатурата на Манолова. Веднъж дадена, тази подкрепа след това ще бъде поставена на заден план в публичните изяви, които ще преследват привличане на други категории софиянци - освен партийните маси.

Неизвестните ще отпадат постепенно, за да се разчита максимално на ефекта на изненадата. Този ефект ще бъде важен за кампанията на Манолова и като антитеза на предвидимата и лишена от потенциал за изненади кандидатура на настоящия кмет Фандъкова. Така ще се търси кампания в нападение за Манолова и поставяне на Фандъкова в принудена кампания на отбрана. Това ще се търси и преследва.

Но наистина, подобна кампания, сглобена от неочаквано различни елементи - каквато се очертава да води Манолова - е сложна и рискова поради високата си непредвидимост. Която дава шансове и на самата Манолова, и на нейните противници да поднасят изненади.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Как се сваля властта Мнения Daily - Как се сваля властта

И още: Борбата с "хибридчиците" изисква висока демократична култура; Изкупуването на ток от т.нар. "американски централи" е абсурдна комедия

16 сеп 2019, 1103 прочитания

От "зловредно влияние" до "пунта мара" От "зловредно влияние" до "пунта мара"

Чия стабилност всъщност пазят прокуратура, ДАНС и МВР в шпионския скандал

13 сеп 2019, 3795 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Децата се връщат в училище. А родителите?

Обучението през целия живот

Португалският инвеститор в българско стъкло

До пет години новият собственик на фабриките за бутилки и буркани в Пловдив и София - BA Glass, планира да вложи 400 млн. лв.

ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

Моят все по-скъп банкер

Банките започнаха да повишават таксите, като засилване на тенденцията, която не е нова, се очаква от есента

"Шпионският" скандал: 17 мига от есента

Разследването срещу лидера на Движение "Русофили" Николай Малинов изглежда повече като за предизборна вътрешнополитическа употреба, отколкото като реален шпионски скандал с Москва

Изкуството, майна

Нощта на музеите и галериите се завръща в Пловдив (13-15 септември) със силно международно участие

Ново място: Книжарница на издателство "Рибка"

Книжарницата има за цел да предложи пълноценна селекция от детска литература на български език