Алармизмът ще спаси планетата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Алармизмът ще спаси планетата

Reuters

Алармизмът ще спаси планетата

Оптимистично за явлението "Грета Тунберг"

Владислав Панев
5006 прочитания

Reuters

© Reuters


Владислав Панев е инвестиционен консултант и съпредседател на партия "Зелено движение", част от "Демократична България"

Грета свали цените на енергията от слънце и вятър под тези на енергията от въглища. На пръв поглед това твърдение звучи идиотско, но е вярно. И, разбира се, не става дума само за Тунберг, но и за всички останали активисти.

Независимо дали човек вярва, че климатичните промени са резултат от човешката дейност, едва ли някой ще оспори, че гладът за чиста енергия доведе до инвестиции в непрекъснато усъвършенстване на технологиите, така че за петнайсетина години конкурентността им беше повишена многократно. Все още мнозина живеят с мисленето за скъпите субсидирани ВЕИ, които правят електроенергията недостъпна дори за бедните жители на западните страни. Наистина в началото всяка нова технология е скъпа, но с течение на времето това се променя. Така е било и с автомобилите, така беше с персоналните компютри и мобилните телефони - някога мечта за средната класа, докато сега се считат за необходимост, а не за лукс.

Търговете за зелена енергия през последните месеци показват цени от няколко цента на киловатчас в различни райони на света. По-евтино от всички алтернативи. Цената за съхраняването на енергия е намаляла с 85% от 2010 г. насам. Което дава отговор на въпроса "какво правим, когато не духа вятър и не грее слънце".

Всичко това нямаше да се случи без алармизъм за климатичните промени. Просто критична маса инвеститори се насочиха към чиста енергия, електромобили и т.н. Много от тях загубиха пари, а бизнеси фалираха, защото, ако не внимаваш, можеш да изостанеш технологично буквално за седмици. Така беше и при дотком бума* преди 20 години.

Източник: Reuters

Алармизмът ще спаси планетата, защото насочва инвестиционните потоци в тази посока. Което е страхотно. Всъщност никога няма да разберем дали са оправдани опасенията на мнозинството учени за страшните катаклизми, които предстоят. Убеден съм, че планетата може да вземе резкия завой към нисковъглеродна икономика сравнително бързо и без влошаване на стандарта на живот. Напротив, достъпът до чиста енергия в Африка (където няма много далекопроводи и това е единствената налична възможност) ще ускори зараждането на голяма средна класа на континента буквално за едно-две десетилетия от днес.

Мнозина се опасяват, че няма значение какво правят Европа и САЩ, ако Китай и Индия увеличават всяка година отделяните емисии. Това е така, но нека не забравяме, че техните икономики са догонващи - съвсем логично е, че дори да полагат усилия, те засега да се изразяват в по-слаб растеж на емисиите, а не в спад. И другото ще дойде. Конкретно за Китай - само за 3 години (между 2015 и 2018 г.) фотоволтаичните мощности са се увеличили 4 пъти до 174 гигавата. Вятърните са с ръст от 15 пъти за 10 години.

Така че за разлика от Грета Тунберг, аз съм оптимист, че човечеството върви в правилната посока, но хора като нея са страшно необходими за това. Без алармизъм технологиите ще изостават, защото никой няма да е заинтересован да инвестира в тях (и да ги купува), докато още са по-скъпи от досегашните. Затова и съвсем правилно камерите са насочени към един от най-радикалните посланици на страха от загиване на планетата.

Възползват ли се лобисти от Грета? Разбира се. Цялата зелена индустрия се възползва от алармизма и се усъвършенства, защото така получава нови и нови клиенти. От другата страна, лобистите на въглищата губят все повече аргументи.

След като държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е на минус 350 млн. лева през 2018 г., на лобистите за въглищните тецове им остана единственият аргумент за защита на работни места. Това обаче не е сериозно, при положение че в момента България изпитва глад за хора. Работещите в тецове и мини ще си намерят алтернатива за година-две, а дотогава за държавата ще е по-евтино да им плаща заплатите, за да си стоят вкъщи, вместо да им осигурява силно субсидирана заетост.

В този смисъл българският дебат, вместо да се лута между "за" или "против" Грета, е по-добре да се насочи към тукашните екологични бомби. Изгарянето на вносни боклуци в тецовете на Ковачки без необходимата технология за това например. Още повече че тази енергия я купуваме на двойно по-високи от пазарните цени. Отоплението с мръсни горива и старите дизелови автомобили без катализатори. Заради които въздухът в България е най-мръсен в Европейския съюз и хората умират по-млади и с разклатено здраве.

Необходимо е да се спрат субсидиите за ТЕЦ, давани защото били високотехнологични с когенерация. Да се премахнат бюрократичните пречки пред новите ВЕИ, които могат да продават на пазарни цени. Такива мерки ще спестят пари, ще изчистят въздуха, ще намалят емисиите и ще подобрят конкурентността на фалиралата енергетика. Старата и скъпа ще отстъпи място на новата, която може да предложи на клиентите си евтин и чист ток.

Цялата тази енергийна революция, на която сега ще берем плодовете, нямаше как да се случи без алармизъм. Грета е върхът на айсберга. Ако нямаше алармизъм, никой нямаше да влага пари в нови технологии или да се съгласи да купува ток на по-високи цени само защото е зелен. Ако перефразирам героя от филма "Уолстрийт" Гордън Геко с неговата знаменита реплика "Алчността е добра", бих казал "Алармизмът е добър", защото бута света напред. Другото са философски размисли.

-------------

* Икономически балон от периода 1997 – 2000 г., свързан с рязкото нарастване на интернет бизнеса и свързаните с него области.

Източник: Reuters
Владислав Панев е инвестиционен консултант и съпредседател на партия "Зелено движение", част от "Демократична България"

Грета свали цените на енергията от слънце и вятър под тези на енергията от въглища. На пръв поглед това твърдение звучи идиотско, но е вярно. И, разбира се, не става дума само за Тунберг, но и за всички останали активисти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Вървим с детски стъпки, а трябва да тичаме. Алармизмът съществува, защото приближаваме към бездната. Обезлесяването, масовото изчезване на животински видове и промените в климата са факт.

  Дори при изпълнение на Парижката спогодба няма как да преборим всичко това. А г-н Панев греши жестоко. Почти няма надежда, защото човечеството никога няма да се пригоди към радикалните промени, които са необходими.

 • 2
  ogp03622986 avatar :-|
  ogp03622986

  Скептични сме по отношение на левичарския възторг на автора.
  Просто тук става въпрос за МНОГО пари, които требва да се гепят от наивниците.
  За целта се използват всекакви агенти от левия спектър, напоследък - и деца, вкл. такива с ментални проблеми...

 • 3
  assenovg avatar :-|
  Georgi

  Балансирана позиция и смислено обяснение.
  От няколко години вече е ясно, че електрическите автомобили са вече даденост. Така е и със зелената енергия от вятър и слънце.
  Въпросът е дали ще продължаваме да се правим, че не съществуват, или ще им помогнем да променят света към по-добро.
  Първият вариант е изгубена кауза подобно на движението на лудитите в края на 19 век.

 • 4
  ivostanoev avatar :-|
  Иво Станоев

  ".....се насочиха към чиста енергия, електромобили и т.н."

  За потенциалните много тежки бъдещи последствия за околната среда от енергията необходима за производството на очакваното огромно количество батерии за електромобилите и от проблемите със съхранението и унищожението на изхвърлените от употреба такива, вече се говори. Най-вероятно това което днес зелените приятели на Грета наричат "чиста енергия" след време ще ни покаже "мръсните си тайни".

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "ogp03622986":

  И когато изчезнат животни като амурския тигъr, еднорозите, орангутани, горили (с последствията върху техните екосистеми) ще цъкаш защо не сме ги защитили.

  После като променящия се климат причини глобална хранителна криза и още по-глобална война ще си още по-недоволен, че се е давало глас на такива аргументи като твоите.

  Човечеството унищожава земята по няколко начина. Това ще ни настигне и ще ни е урок. Защото даваме помощи на държави, където се размножават като хлебарки. Защото не ни пука за боклука, който хвърляме. Защото почти всеки се вози сам в колата. Защото 20 лв. увеличена сметка за ток ни се струва по-голямо зло от унищожението на планетата. Както и по много други причини.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Стига с това болно дете и с митологизирането му!

  Професионално погледнато пропагандните й изяви са в ужасяващ унисон със симптоматиката на страданието й. ГТ има синдром на Аспергер. Това е вид аутизъм, характеризиращ се с изразени трудности в социалното невербалното общуване, придружавани от циклично повтарящи се ограничен брой модели на поведение. Типична е проявата на силен, почти маниакален интерес към дадена област.

  Всичко това го видяхме наживо в ООН!

  Някой умело се възползва от психичното разтройство на момичето и я програмира, засилвайки я в пропастта на нейните видения. Откъдето излизане няма. В свой интерес, естествено.

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  Може ли баш в това предизборно време да пущат зелените да се изпускат.
  Наистина убиват всяка идея за свобода и демокрация.
  Как точно скъпи ми консултанте, Пенев, технологията на парната машина се е наложила над конската тяга?
  Ами мобилните джаджи над фиксираните кутийки с шайбите?
  Алармистите на тема ВЕИ спират развитието на прогреса.
  Ако ги нямаше алармистите отдавна поне 50% от енергията в България да беше ВЕИ, на достъпни цени.
  Също както интернета.
  Конкуренцията отдавна да е измела от пазара допотопните инсталации на селските анцузи.
  Същото важи и за Европа.
  Може ли "консултанта" Пенев да каже колко е по-евтина една вятърна турбина от Америка и колко са по-ефективни соларите от Китай?
  С пъти, скъпи "консултанте", с няколко пъти!
  И защо Европа не ги допуска на пазара без мита и такси?
  Ами защото европейски фабрики ще фалират и имаме проблем.
  Аха, за ккаво тогава си говорим?
  За жизнено пространство.
  Да, де - преди по-малко от сто години един с мустачки вдигаше алармата, че не му стигало "жизненото пространство" и направи белята.
  Толкова сте прозрачни, че се надявам тоя път много малко да ви се хванат на акъла.
  А това, че точно тия в момента са се маскирали на "реформатори", "либерали" и "прогресисти" е тъжно наистина.
  Тъжно и жалко.
  Искрено се радвам на провалите им в демократичния процес.
  Защото, наистина е по-добре селските мутри от Банкя и Волуяк, отколкото тези с блесналите изцъклени погледи от СО2тоНов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK