Студентите намаляват, но стават по-рационални

Тазгодишния рейтинг на българските университети отчита повече лекари, инженери и учители и по-малко икономисти и администратори

Тенденциите от най-новия рейтинг на българските университети не са изненадващи - студентите намаляват, но се насочват към по-търсени от пазара специалности
Тенденциите от най-новия рейтинг на българските университети не са изненадващи - студентите намаляват, но се насочват към по-търсени от пазара специалности
Тенденциите от най-новия рейтинг на българските университети не са изненадващи - студентите намаляват, но се насочват към по-търсени от пазара специалности    ©  Pexels
Тенденциите от най-новия рейтинг на българските университети не са изненадващи - студентите намаляват, но се насочват към по-търсени от пазара специалности    ©  Pexels
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на студентите в България намалява, като интересът в най-масовите специалности икономика и администрация спада сериозно, докато интересът към специалности като медицина, инженерни програми, свързани с информационните технологии, и педагогика се увеличава. Безработицата на завършилите висше образование е на рекордно ниско ниво, като отразява цялостното състояние на пазара на труда в момента. За пръв път от създаването на рейтинга делът от завършилите, които се реализират на позиции, изискващи висше образование, минава 50%. Това показват данните от рейтинга на българските висши училища за 2019, който Министерството на образованието (МОН) публикува за девета поредна година. Изводите от него не са изненадващи и всъщност са продължение на тенденциите от 2018 г.

Рейтингът се оказва един от най-важните и полезни инструменти както за потенциалните потребители на българското висше образование, така и като източник на важни статистически показатели, на базата на които МОН може да извършва структурни реформи във висшето образование. Рейтингът предоставя информация за всички висши учебни заведения в страната по над 40 показателя, които включват престижа на институциите, качеството на преподаване, в кои от 52-те официално признати професионални направления са добри учениците, какви заплати могат да очакват завършилите различни специалности и още. Можете да си поиграете с различните индикатори, които рейтингът предлага, тук.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  yaroslav.1 avatar :-|
  yaroslav.1
  • + 3

  Много сте тенденциозни. Не е вярно, че УНСС е "никъде" в рейтинговата система. УНСС обучава в 6 направления и видно, че в две о тях е на второ място, а в останалите е на трето. И - да, основателни са претенциите на УНСС. Не можеш да сравняваш икономика в УНСС (където се обучават 15 000 студенти) с икономика в СУ, където се обучават 120 студенти. Същото е и с Американския, където студентите по икономика са 65. Разбира се, че рейтингът ощетява УНСС в случая.

  Нередност?
 • 2
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  До коментар [#1] от "yaroslav.1":

  Така е. Напълно съм съгласен с Вас, колега.

  Нередност?
 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  След като торпилираха зависимостта между финансирането и рейтинга, защо изобщо си правят труда да го измерват?

  Нередност?
 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  УНСС може да е страхотен университет, ако вместо на количеството се насочат към качеството. Преподавателите вечно се нагаждат към средното ниво, което е ниско заради огромния прием.

  По-малко студенти ще значи и по-малка нужда от преподаватели и ще се спре практиката да преподават неподготвени хора.

  Естествено, докато Статев е начело не може да се очакват такива размествания. Аз лично отдавам спада на студентите в УНСС със стандартната им мотивация. Много записват УНСС само, защото е "най-лесен, а наШте искат да имам виШе". Сега много ученици имат възможност от гимназията директно да започнат работа. Дуалното обочение много помага в тази насока. За програмирането също можеш да се реализираш без висше образование.

  Нередност?
Нов коментар