В Liebherr обучават кадри и за други компании

В учебния си център в с. Радиново компанията попълва пълната си нужда от машинни техници

От 2009 г. компанията обучава необходимите й кадри сама по германски модел
От 2009 г. компанията обучава необходимите й кадри сама по германски модел
От 2009 г. компанията обучава необходимите й кадри сама по германски модел    ©  ''Либхер-хаусгерете Марица''
От 2009 г. компанията обучава необходимите й кадри сама по германски модел    ©  ''Либхер-хаусгерете Марица''

Бизнесът и неволята на трудовия пазар

В средата на януари анкета на австрийското търговско представителство в България сред 88 австрийски компании в страната показа, че проблемът с недостига на кадри на българския пазар на труда, в това число и на подходящо обучени, се задълбочава. Това не е първият подобен извод - според последното проучване на Manpower Group 62% от работодателите в България изпитват трудности да попълнят свободните си позиции. Дефицитът е налице най-вече при търсенето на строители, електротехници, оксиженисти и механици, както и на хора с всякакви инженерни специалности.

Решението на такъв проблем минава през повече от една реформа - и в средното, и във висшето образование, но за обръщането им към практиката продължава да се говори в бъдеще време. Дуалното обучение, което се обсъжда от години, също е на етапа прохождане. А междувременно вече не толкова евтината работна ръка, колкото наличието на добре структуриран трудов пазар, става водещ фактор, с който инвеститорите се съобразяват при взимане на решенията си. Бизнесът в страната също не може да си позволи да чака и все повече са компаниите, които са решили сами и в степента, в която им е възможно, да се справят с проблема. В този брой разказваме за три от тях - "Либхер-хаусгерете Марица", "Нестле България" и "Телерик академия".

"В Liebherr не сме усетили сериозен недостиг на средни технически кадри точно защото имаме учебен център", казва пред "Капитал" Красимир Кирков, ръководител на отдела за управление на човешките ресурси в производителя на хладилници и фризери "Либхер-хаусгерете Марица". Германската компания, чиято база се намира до пловдивското село Радиново, от 2009 г. обучава сама необходимите й кадри по германски модел, а центърът й е лицензиран от Националната агенция по професионално образование и обучение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал