Telerik Academy подготвя "холистично оформени" кадри за IT индустрията

През тази година Telerik Academy обучава по програмиране и 2 хил. ученици от I до XII клас в 25 града

Дигиталното образование трябва да стане всеобщ приоритет, смята Александра Мечкова, изпълнителен директор на "Телерик академия"
Дигиталното образование трябва да стане всеобщ приоритет, смята Александра Мечкова, изпълнителен директор на "Телерик академия"
Дигиталното образование трябва да стане всеобщ приоритет, смята Александра Мечкова, изпълнителен директор на "Телерик академия"    ©  Telerik Academy
Дигиталното образование трябва да стане всеобщ приоритет, смята Александра Мечкова, изпълнителен директор на "Телерик академия"    ©  Telerik Academy
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът и неволята на трудовия пазар

В средата на януари анкета на австрийското търговско представителство в България сред 88 австрийски компании в страната показа, че проблемът с недостига на кадри на българския пазар на труда, в това число и на подходящо обучени, се задълбочава. Това не е първият подобен извод - според последното проучване на Manpower Group 62% от работодателите в България изпитват трудности да попълнят свободните си позиции. Дефицитът е налице най-вече при търсенето на строители, електротехници, оксиженисти и механици, както и на хора с всякакви инженерни специалности.

Решението на такъв проблем минава през повече от една реформа - и в средното, и във висшето образование, но за обръщането им към практиката продължава да се говори в бъдеще време. Дуалното обучение, което се обсъжда от години, също е на етапа прохождане. А междувременно вече не толкова евтината работна ръка, колкото наличието на добре структуриран трудов пазар, става водещ фактор, с който инвеститорите се съобразяват при взимане на решенията си. Бизнесът в страната също не може да си позволи да чака и все повече са компаниите, които са решили сами и в степента, в която им е възможно, да се справят с проблема. В този брой разказваме за три от тях - "Либхер-хаусгерете Марица", "Нестле България" и "Телерик академия".

През 2017 г. Telerik Academy се отделя от IT компанията майка (сега Progress Software) като самостоятелна образователна организация, която започва да работи директно с компании от ИТ сектора и да предлага повече програми за обучение, включително за дигитален маркетинг, UX и UI дизайн и др. "IT пазарът вече е много по-зрял и не е склонен да прави компромис с качеството на таланта за сметка на бързото запълване на позиции. Компаниите обръщат все повече внимание не само върху отличната технологична подготовка, но и върху личностните умения на специалистите", обяснява изпълнителният директор на "Телерик академия" Александра Мечкова. Telerik Academy стартира през 2009 г. като част от софтуерната "Телерик" с цел да осигури необходите на компанията кадри, но оттогава се е разраснала многократно и сега зарежда с кадри цялата IT индустрия. "Ако през първите 7-8 години провеждахме 1-2 програми годишно, само тази година програмите са 14, а партньорската ни мрежа днес наброява вече над 80 компании", посочва Мечкова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 1
  • + 2

  Тези хора издърпват България за косата като барон Мюнхаузен. Телерик и още няколко компании дадоха работа и образование на хиляди млади хора. Изстреляха ги в небесата, благодарение на тях средната класа расте стабилно.

  Тепърва ще се усеща мощния ефект от добавената стойност, която техните усилия имат за образователната, социалната и данъчната ни система. Всяка благодарност ще бъде малка, от страна на всеки един член от обществото.

  Практически почти всички продукти на ИТ индустрията са за износ. Едни големи финансови приходи, които директно се вливат в икономиката ни.

  Поздрави и успех!

  Нередност?
Нов коментар