Новият брой:
Какво се случва в държавата

Защо кризата е най-подходящият момент да започнем МВА програма

WU Executive Academy се подготвя за есента, за да предложи на студентите най-доброто възможно преживяване чрез иновативно хибридно обучение

Защо кризата е най-подходящият момент да започнем МВА програма
Защо кризата е най-подходящият момент да започнем МВА програма
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това е въпрос, който много мениджъри и хора с потенциал си задават тези дни: кризата подходящо време ли е да започна МВА програма? "Определено да" , казва проф. Барбара Щьотингер. Деканът на WU Executive Academy анализира причините, поради които кризата е добър момент да запишем МВА и разказва как WU Executive Academy се подготвя за началото на МВА програмите през есента в ситуацията на пандемията от корона вирус, за да предложи на студентите най-доброто възможно преживяване чрез иновативно хибридно обучение.
Това е въпрос, който много мениджъри и хора с потенциал си задават тези дни: кризата подходящо време ли е да започна МВА програма? "Определено да" , казва проф. Барбара Щьотингер. Деканът на WU Executive Academy анализира причините, поради които кризата е добър момент да запишем МВА и разказва как WU Executive Academy се подготвя за началото на МВА програмите през есента в ситуацията на пандемията от корона вирус, за да предложи на студентите най-доброто възможно преживяване чрез иновативно хибридно обучение.

Бизнес училищата знаят от предишния си опит по време на финансовата криза през 2008 г., че много хора използват това време, за да се подготвят да изкачат следващото стъпало в кариерата си. "А това се получава най-добре, когато инвестираме в собствените си (лидерски и мениджърски) умения, т.е. в собствената ни пазарна стойност, за да спечелим предимство на пазара на труда след кризата. В тази връзка, много хора задават резонния въпрос: това възможно ли е и във времена на пандемия? Отговорът е "да". Възможно е, защото иновативното хибридно обучение включва всичко, от което една международна МВА програма за мениджъри се нуждае", казва Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy.

Хибридно обучение: съчетаване на най-доброто от двата свята

Кризата с корона вируса изпрати МВА програмите на WU Executive Academy в нова ера само за няколко седмици, но както се оказа, със значителна добавена стойност: "Имаме ясна политика относно новопристигащите студенти през есента: предложенията за присъствено обучение все още са с приоритет, защото вярваме, че физическият контакт и обучението в нашия модерен кампус са уникално преживяване. Но ако участниците са възпрепятствани поради ограниченията на пътуванията във връзка с Covid-19, имаме привлекателни алтернативи", добавя проф. Щьотингер. Всяка лекционна зала ще бъде оборудвана с най-модерното IT и интерактивно мултимедия оборудване, което позволява истинско хибридно обучение. По този начин студентите, които присъстват, могат да сформират малки групи заедно със своите колеги, които нямат възможност да пътуват до Виена и да работят над заданията дистанционно. Студентите, които не присъстват физически, също могат да бъдат включени и в дискусиите от лекторите. "За нас е изключително важно МВА студентите, които участват дистанционно, да могат да се възползват пълноценно от програмите в кампуса. Те трябва да чувстват, че не изпускат абсолютно нищо."

Бъдещето е онлайн

"През изминалите месеци опитвахме много неща и се учехме в движение, докато търсехме най-доброто решение - би било пропуск, ако не продължим да предоставяме и след кризата всички тези иновации, които дават добавена стойност за нашите участници", казва Щьотингер. По време на изолацията всички модули се предлагаха дигитално и виртуално, а разнообразие от дигитални формати изпълваше екраните на участници от цял свят. Интерактивни работни групи, дискусии и упражнения, както и бизнес казуси напомняха за реалните класни стаи, само че във виртуална среда. Възможността за дигитално обучение ще продължи и през лятото. Гледайки назад, цялостното впечатление е изненадващо позитивно: "Подготвени сме добре. Това проличава и от обратната връзка от студентите. Получаваме много похвали не само за това, колко бързо успяхме да преминем на дистанционно обучение, но и за качеството на онлайн обучението ни. Опитът ни от последните месеци и обратната връзка от студентите ни карат да сме оптимисти за новия семестър", казва Барбара Щьотингер .

Тя е особено щастлива от факта, че завършилите студени са организирали няколко виртуални събирания и нетуъркинг събития през последните седмици, които са били изключително сполучливи. "Това също дава възможност на студенти и алумни, които живеят в чужбина, да участват в нашите събития дистанционно и така да се възползват от алумни мрежата", изтъква Барбара Щьотингер . Като допълнително предложение, гост лектори от големи компании за набиране на персонал дават виртуални съвети относно търсенето на работа и напътстват студентите.

Надграждане на образованието ни по време на криза: тласък в кариерата и нови умения

"За щастие, корона вирусът не повлия на приема в МВА тази година," казва Барбара Щьотингер и добавя: "Готовността на хората да инвестират в надграждането на образованието си и подобряването на кариерата си по-скоро зависи от състоянието на икономиката." Изучаването на МВА изисква голяма доза лична отдаденост. Веднъж взето, това решение почти не се влияе от пандемията. Проф. Щьотингер подчертава: "Особено във времена на криза ръководните кадри имат нужда от солидна база знания, за да могат да преценят по-добре икономическите зависимости и взаимовръзки, както и да вземат сигурни предприемачески решения. Видяхме как същото се случи и през финансовата криза на 2008 г.".

Основната мотивация за участие в МВА програма - изкачване на кариерната стълбица или стартиране на компания - остава непроменена по време на кризата. Тези причини ще си останат същите и за напред, а дори е възможно и значението им да се увеличи. Сегашната пандемия накара много хора да преоценят кариерния си път и да осъзнаят нуждата от промяна. С подходяща ключова позиция в компанията, ноу-хау за дигитално лидерство, напредничаво мислене и необходимите технически познания, хората стават незаменими за работодателя си в дългосрочен план. Освен това, само установеното бизнес ноу-хау вече не е достатъчно. Също толкова важно е да постигнем развитие като един зрял, разсъдлив и устойчиво опериращ ръководен кадър. "За това предлагаме няколко допълнителни коучинг формата, които също се осъществяват дистанционно. Лабораторията за лидери, например, беше онлайн и преди пандемията. В нея помагаме на участниците да осмислят и да използват собствената си креативност, а освен това и усъвършенстваме умението им да бъдат лидери сами за себе си", добавя Щьотингер .

Пълен напред към дигиталното лидерство

Преодоляването на кризата с корона вируса е гореща тема и наболял проблем, който се обсъжда във всички МВА модули. Заедно със своите колеги, участниците изследват теми като ускорената дигитализация и трансформациите на бизнес секторите, базирани на актуални казуси и научни открития. По този начин студентите не само получават нужното техническо ноу-хау и досег до реалния свят на бизнеса, но и се възползват от многото възможности да инвестират в своето развитие като дигитални лидери.