SoftwareONE и решенията за дигитална трансформация на висшето образование

Лора Иванова - изпълнителен директор на SoftwareONE в България

SoftwareONE и решенията за дигитална трансформация на висшето образование

3284 прочитания

Лора Иванова - изпълнителен директор на SoftwareONE в България


Визитка

Лора Иванова е изпълнителен директор на SoftwareONE в България. Тя има повече от 10 години търговски опит в ИТ. Била е част от българските офиси на HP, Microsoft и Oracle. От септември 2019 г. поема ръководството на българския клон на SoftwareONE.

Моля да представите накратко компанията, която управлявате.

- SoftwareONE е компания от ИТ индустрията, основана в Швейцария през 2000 г. Ние сме един от топ 3 партньорите на Microsoft в света и голяма част от дейността ни е свързана с консултантски и технологични услуги във връзка с лицензирането и облачните решения. В портфолиото ни присъстват разпознати имена като Vmware, SAP, Oracle, Citrix, Veeam и много други. Имаме офиси в 90 държави в това число и България, 3 глобални и 6 регионални центъра за услуги и над 65 000 клиента. През последните години организацията ни расте с бързи темпове основно в 2 направления - придобиването на нови компании и добавянето на нови технологични услуги в сфери като модернизация на приложенията, сигурност, анализа и оптимизацията на облачните абонаменти и софтуерните активи и други.

Къде в цялата тази картина стоят инициативите, свързани с образованието и какво представлява т.нар.SoftwareONE AcadCloud?

- Компания като нашата има отношение към темата за образованието и по-конкретно неговата трансформация и дигитализация. Ние, от една страна, сме партньор на лидерите, които задават тенденциите в тази област и инвестират именно в решенията за образованието, и, от друга, сме компания от ИТ света и е напълно естествено да имаме изявен интерес към иновативните проекти. И мястото на тези проекти е точно в университетите, където се подготвят бъдещите кадри за академичната общност, бизнеса и държавната администрация. AcadCloud за нас обобщава всички технологични решения и услуги, касаещи конкретно тази вертикала. Като основна стъпка в този процес беше изборът ни за ексклузивен партньор на Microsoft в 40 държави в Европа, включително България, Близкия изток и Африка, за инициативата OCRE (Open Cloud for Research Environment). Тази програма цели да стимулира използването на облачни технологии сред Европейската изследователска общност посредством преференциални ценови условия от водещи световни доставчици. В рамките на OCRE ние сме партньор за Azure и решения в облака на Microsoft. Повечето университети и академичната общност у нас са запознати с тази инициатива, защото за нея се заговори още през 2019 г. и в рамките на следващите години се очаква значителен брой кандидатури.

Може ли да уточните за какъв тип кандидатури става дума, предполагам, имате предвид конкретни проекти?

- Да, говорим точно за проекти, които всеки университет може да финансира сам или да кандидатства за средства по програмите на МОН или на европейските институции. До момента практиката ни показва, че в България академичната общност среща известни предизвикателства именно при идентифицирането на конкретните проекти. Тук идва и нашата роля на консултант с доказан опит в облачните решения и по-конкретно Microsoft Azure. Екипът в България работи по различни сценарии, които да удовлетворят нуждите на различните университети в зависимост от етапа им на развитие по отношение на дигитализацията. Има възможност да се изготвят проекти за платформи за дистанционно обучение и изпитване, преместване на инфраструктура в облака, machine learning, AI, big data и много други. Разбира се, възможностите ни не се ограничават само до тези услуги - надграждаме с решения за дигитализация на работното място, киберсигурност, модернизация на приложенията и др.

Защо споредвас е важно университетите в България да се възползват от тези възможности?

- В последните години и особено сега в условията на пандемия ясно пролича спешната нуждата от осъвременяване на модела на работа и обучение. Кандидатстването и успешното реализиране на подобен тип проекти е от ключово значение за тяхната репутация, технологично предимство, възможности за привличане на повече български и международни студенти и не на последно място - подготовка на кадри за пазара на труда с нужните умения.

За контакти

[email protected]

+359 2 492 70 44

www.softwareone.com/

Визитка

Лора Иванова е изпълнителен директор на SoftwareONE в България. Тя има повече от 10 години търговски опит в ИТ. Била е част от българските офиси на HP, Microsoft и Oracle. От септември 2019 г. поема ръководството на българския клон на SoftwareONE.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.