Профилирането в 11 и 12 клас огрaничава обучението по естествените науки

Причината е, че групите по различните предмети се сформират според желанието на учениците, а интересът към по-трудните дисциплини е слаб

Настоящата учебна година е първата, в която единайсетокласниците учат по тясно насочена, намалена по брой предмети програма. В т.нар. втори гимназиален етап (XI и XII клас) влизат три до четири специализирани предмета - до два според профила на училището, два по избор на учениците (направен нaй-късно в 10-и клас), както и задължителните български език и литература (БЕЛ), математика, гражданско образование и физкултура. Идеята е в двата финални класа учениците да имат много повече време да се подготвят по профилиращите си предмети. Другата страна на монетата е, че за да е възможна специализацията, учениците компресирано учат големи части от предишната програма от 8 до 12 клас между осми и десети клас.

Целта на въведената през 2017 г. реформа е да се насърчава изграждането на компетенции и учениците да излизат по-подготвени в отделни области. Рано е да се съди за резултатите от нея - първите, които тази промяна засегна, сега завършват XI клас и ще полагат матури догодина. Тези матури също ще са пригодени към новата програма - сегашните единайсетокласници ще държат две задължителни по два от профилиращите си предмети и ще могат да полагат и допълнителни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове