Как ще похарчим 12 млрд. лв. от ЕС

Модерно образование, или 1.5 млрд. лв. за строителство, ремонти и нова техника

Предвидени за сектора пари в Плана за възстановяване не предвиждат промени в учебния процес, а залагат на подобряване на материалната база

Темата накратко
  • Планът за възстановяване предвижда всяко училище да разполага с модерно технологично пространство за работа.
  • Има опасност обаче учителите и учениците да не знаят какво да правят с него.
  • Реални реформи в системата на обучение не се залагат и в крайна сметка образованието може да остане на сегашното си ниво.

Планът за възстановяване прави заявки за множество реформи в образованието, но повечето от тях реално са вече предприети от МОН мерки през последните 5 години. Сега дори не изглежда да е предвидено надграждане върху тях въпреки финансирането от почти 1.5 млрд. лева. Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), включително измененията от септември 2020 г., с които детските градини станаха задължителни и за 4-годишните, например са представени като комплексна образователна реформа. Такава наистина има - с нови учебни програми, които тепърва трябва да покажат резултатите си. Но е трудно това да бъде представено за нова мярка, тъй като е процес, траещ вече 4 години. Това важи за всички цели за средното образование - планът повтаря вече започнали дейности вместо частта с реформите да демонстрира някаква коренна промяна в настоящата посока.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се