Отново заедно на училище. Но докога?

Мерките за началото на учебната година са щадящи и целят максимално присъствено обучение, но не изглеждат пригодени за делта варианта

Мерките не предвиждат генерално затваряне на училища дори при високи нива на заболеваемост.
Мерките не предвиждат генерално затваряне на училища дори при високи нива на заболеваемост.
Мерките не предвиждат генерално затваряне на училища дори при високи нива на заболеваемост.    ©  георги кожухаров
Мерките не предвиждат генерално затваряне на училища дори при високи нива на заболеваемост.    ©  георги кожухаров
Темата накратко
  • Мерките за началото на учебната година са щадящи и целят максимално присъствено обучение.
  • Много от тях обаче не са пригодени за високата заразност на доминиращия и в България "делта" вариант.
  • Ниското ниво на ваксинации прави повторното затваряне на училищата по-вероятно въпреки усилията на МОН.

С дистанция и с маски, но учениците все пак ще са отново заедно в училище. Или поне така се очертава да бъде първият учебен ден на втората учебна година под сянката на пандемията броени дни преди първия звънец. "Най-важни са първи клас и всички усилия са насочени към максимално добро присъствено откриване на учебната година. За съжаление заради сегашната ситуация няма да можем да допуснем родители в сградата на празника", обясни за "Капитал" директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов. Подобни ограничения ще важат и в 51 СОУ "Елисавета Багряна", където тържество ще има само за новопристигащите в училището. "Първи клас ще има церемония от 08:30 на двора, осми от 10:30, а останалите ученици ще влизат разсрочено в сградата на училището", каза за "Капитал" директорът Асен Александров. Частното училище "Увекинд" (Uwekind International School) вече отвори врати присъствено този вторник. "Заради пандемията си дадохме сметка, че всеки присъствен час ни е изключително ценен. Идеята да започнем по-рано се хареса на общността ни и учителите сме щастливи, че започнахме по-рано", посочва за "Капитал" учителят по история в "Увекинд" Емил Джасим.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.