Силвия Динева: EMBA програмата осигурява 360-градусово разбиране на бизнеса

Главният оперативен директор на Contento.Tech за ползите от наученото в Американския университет в България

Силвия Динева: EMBA програмата осигурява 360-градусово разбиране на бизнеса
Силвия Динева: EMBA програмата осигурява 360-градусово разбиране на бизнеса

Визитка

Силвия Динева е главен оперативен директор в компанията за изнесени услуги в електронната търговия Contento.Tech. Тя завършва магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на Американския университет в България (АУБ) - AUBG EMBA Program, през май 2021 и разказва за своите впечатления от нея.

Разкажете накратко за вашия кариерен път.

Опитът ми стартира в неправителствения сектор и мениджмънт с малко ресурси в динамична среда. Тогава разпознах, че управлението на хора и процеси е моя страст. В онлайн търговията навлязох като един от първите служители на Fashion Days, където изградих системи, процеси и екип, които обслужват информация за хиляди продукти с кратко време за публикуване на оферта, оптимален оперативен разход и качество на текста. Днес в Contento.Tech осигуряваме изнесено управление на съдържанието за големи маркетплейс платформи в Европа. Обслужваме още административни, бек офис и счетоводни услуги, както и бизнес развитие, където работим с eBay.

Учредителният екип на компанията си поставихме още през 2016 цел да създадем организация с флуидна структура, дистанционни екипи и гъвкаво работно време. Мениджмънт предизвикателствата бяха да изградим правилна култура, специализирани процеси и комбинация от системи в точка, където се пресичат предприемаческите и корпоративните практики. Днес се радваме на лоялни служители, които средно остават с нас 30+ месеца.

Аз отговарям за стратегическото планиране и дизайна на международни процеси и решения за нашите клиенти. Проследявам бизнес ефекта от работата ни, като например постижение от 214% увеличение на онлайн конверсиите към покупка или 77% повече продажби на нашите клиенти.

Защо записахте Executive MBA програмата на Американския университет в България?

- Contento.Tech е растяща компания, което изисква нови решения. Междувременно уменията ми бяха базирани на стар опит и учене през грешки. Усетих необходимостта от холистично разбиране на бизнеса и натрупването на инструменти, с които мога структурирано да подкрепя изграждането на организацията и нейните служители. Спрях се на Executive MBA с убеждението, че предметите, преподавателският състав и интерактивното учене през казуси и проекти могат да ми доставят необходимата теоретична рамка; умения, които мога да приложа веднага, и контакт с бизнес практици от различни индустрии.

Видях програмата като естествена следваща стъпка в развитието ми като мениджър.

Какви бяха най-големите предизвикателства и какви - най-големите ползи от обучението?

- Програмата изисква внимание и ангажираност през целия период. Обучението включва много екипни проекти и индивидуални задачи. Човек трябва да е готов да инвестира тази енергия, за да е пълноценна част от процеса.

Академичната програма осигурява 360-градусово разбиране на основни аспекти на бизнеса. Стават ясни теоретични рамки, конкретни стратегии, тактики, инструменти и модели, които са лесно приложими. Ученето през практика осигурява бързо навлизане в материята и доближаване до реални бизнес ситуации. Изключително ценно е взаимодействието с останалите професионалисти, когато споделяме опит от различни сфери.

Какъв съвет бихте дали на човек, който се колебае дали да запише MBA програма?

- Програмата е отлична за вас, ако имате известен опит в лидерска роля и искате да се развиете кариерно. Или сте ключов експерт, който желае да е пълноценен в работата си за достигане на бизнес целите на своята компания.

Ако интересите ви са свързани със стратегия, финанси и счетоводство, маркетинг, HR, операции, международна търговия и придобиване на общо разбиране за бизнес света, MBA е подходящо място. Средата ще ви даде възможност да натрупате бързо знания, полезни практики и ще откриете нови приятели.