Хаосът около връщането на децата в училище засилва щетите от четвъртата вълна

Родителите на малки деца и техните работодатели все още не могат да планират какво ще се случи в средата на седмицата

   ©  Златина Зехирова
   ©  Златина Зехирова

Най-късно до 12 часа в понеделник родителите на учениците от I-IV клас трябва да декларират дали разрешават децата им да бъдат тествани в училище от сряда. При отказ или неподадена декларация учениците ще останат да се обучават дистанционно както през последните две седмици, в които училищата в по-голямата част от страната са затворени. С тази мярка министерствата на образованието и здравеопазването се опитват да върнат поне част от малките ученици в тъмночервени зони обратно в училище. Този ход обаче се оказа непопулярен сред родители и учители, като в неделя бяха проведени протести срещу тестването в няколко града в страната, а причините са разнообразни - от недоверие във все още неясната организация на тестването до пълно нежелание децата да бъдат тествани или да се продължи дистанционното им обучение.

Връщане, но не за всички

От тази седмица, ако организацията в училищата проработи, следва поне част от най-малките ученици да се завърнат в класната стая, като до сряда би трябвало да се знае колко ще са на брой на базата на декларациите на родителите. По данни на МОН към четвъртък малко над 197 000 ученици от I до IV клас в момента учат онлайн в цялата страна в общини с над 500 заболели на 100 000 души. Общият брой на учениците в начален етап е около 233 000. Не е ясно за колко време ще стигнат поръчаните 400 000 теста - при много желаещи те може да свършат още следващата седмица, но от МОН и МЗ обещават, че ако системата за тестване в училищата проработи, ще поръчат много по-голям обем.

За да се върне дори част от един клас присъствено, трябва поне 50% от родителите да са дали съгласието си за това. В същото време останалите ще имат право да останат вкъщи, ако родителите им преценят, че така е по-безопасно. Това обаче създава проблем, защото хибридното обучение на един клас - на живо и онлайн, засега е възможно в много малко училища. Възможно решение е вътре да бъдат организирани сборни групи, в случай че в някои паралелки не се съберат достатъчно родителски съгласия.

Изисква се и зелен сертификат или тест в училище и за учителите, които ще се върнат по класните стаи заедно с малките ученици, като училищата ще плащат за тестване на учителите от собствените си бюджети.

Сред учителите има силни настроения, че не искат да правят тестовете, тъй като това е непедагогическа дейност, която би отнела много време от учебния ден в понеделник и четвъртък. Ако няма достатъчно учители със зелен сертификат или те не желаят да участват в процеса с тестването на децата, някои училища няма да могат да отворят отново врати. Колко ще са те, към момента не е ясно.

Учениците, оставащи вкъщи, трябва да имат достъп до някаква форма на дистанционно обучение - синхронна или асинхронна според възможностите на училището, уточняват от МОН. Според образователния министър Николай Денков повечето училища няма да имат капацитета да провеждат хибридно обучение за учениците от начален етап и че не може да се иска от тях реално да водят двоен учебен процес - когато 50-60% от учениците са в класната стая, а останалите учат от вкъщи. Учители споделят за "Капитал", че особено за учениците от начален етап, които изискват много внимание и близък контакт с учителя, подобно обучение в реално време ще е хем нискоефективно, хем изключително трудоемко за учителите.

Как ще се тестват децата

Тестването ще се случва в училище, в класните стаи на паралелките, в първите поне на теория 30 минути от учебния ден, което ще наложи промяна в учебната програма за понеделник и четвъртък. Видеа, публикувани от МОН, показват, че процесът отнема 2-3 минути, но е прекалено сложен, за да се справят учениците от 1-4 клас изцяло сами, поне при първите няколко пъти. Ще помагат класните им ръководители, като в идеалния вариант ще бъдат подпомогнати от 1-2 преподаватели, непедагогически специалисти, медиатори, родители доброволци или други лица по преценка на директора, които притежават зелен сертификат, пише в насоки, публикувани на сайта на МОН в неделя вечер. Децата ще влизат с маски в класната стая и ще ги махат само за вземането на теста. Те не трябва да са яли или пили вода 30 мин. преди теста, обясняват от МОН. Много е вероятно, докато учениците и учителите свикнат с процеса, тестването да отнема и по повече от 30 минути. Алтернативата обаче е изцяло дистанционно обучение.

Много родители и учители призовават учениците да се тестват от родителите си у дома - вариант, който беше отхвърлен от МОН, защото би отслабил филтъра на входа на училище. "Без да поставяме под съмнение отговорността на родителите за техните собствени деца, ниското ниво на ваксиниране и масовата съпротива срещу мерки, които се използват успешно в други страни, показват, че към настоящия момент обществото ни не показва достатъчна зрялост при защитата на общественото здраве, включително и детското", обясняват от образователното министерство. По някое време днес Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването трябва да издадат съвместна заповед, в която ще бъде описано тестването стъпка по стъпка, съобщи в неделя сутрин по bTV Денков.

По френски и германски модел, но в грешния момент

В интервю за bTV в неделя образователният министър Николай Денков даде пример с Германия и Франция, където децата също се тестват в училище два пъти в седмицата. Има и разлики с българския вариант на мерките обаче, а именно в задължителността им. Докато в България някои класове може въобще да не се върнат в училище, защото няма достатъчно съгласни родители, в Германия тестването е задължително за всички ученици, а ако някой остави детето си вкъщи, то получава неизвинени отсъствия, училището няма нужда да му осигури алтернативно обучение, а родителите му подлежат на глоби, споделя в социалните мрежи журналистката Капка Тодорова. Така няма проблеми като казуса тук с хибридното обучение за учениците, чиито родители отказват тестването.

Под въпрос е и времето, в което се въвеждат тестовете. Тестването на деца в западни държави с високо ниво на ваксинация и много по-ниска заболеваемост, отколкото в България, е мярка за превенция. В момента България е в пика на поредната вълна. Поради слабото спазване на мерките за зелените сертификати затворените в момента училища са единствената реална мярка за успокояване на епидемията и съответно намаляване на смъртността.

В същото време задържането на стотици хиляди деца вкъщи е и сериозен икономически удар, защото заедно с по-малките от тях вкъщи остават и поне един техен родител. Това създава не само икономически загуби - на хора и компаниите, за които те работят, но и сериозно недоволство.

По недообмислените действия на служебното правителство и бързината да се предложи решение за връщането на децата в училище изглежда, че се търси ефект от това в седмицата преди изборите. Тази логика обаче показва само колко сбъркано е управлението на четвъртия епизод от корона кризата в България.