🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Успешната кариера след университета - възможна в Kaufland

Анелия Панчева - експерт "Подбор" в "Kaufland България"

Анелия Панчева - експерт "Подбор" в "Kaufland България"
Анелия Панчева - експерт "Подбор" в "Kaufland България"
Анелия Панчева - експерт "Подбор" в "Kaufland България"
Анелия Панчева - експерт "Подбор" в "Kaufland България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разкажете ни повече за вашия кариерен път в "Kaufland България"?

- През 2017 г. в университета, който завършвах - Университет за национално и световно стопанство (УНСС), имаше организирано кариерно събитие с представители на различни компании. Отидох с ясната идея, че е време да си намеря стаж по специалността, която изучавах - "Управление на човешките ресурси". Говорих с представители на няколко компании, но оставих своя биография само на щанда на "Kaufland България". Свързаха се с мен след няколко дни, преминах през две интервюта и скоро след последния ми изпит беше моят първи работен ден. Спомням си, че бях много притеснена, дори изплашена. Дали ще се справя със задачите, дали ще се представя добре, ще мога ли да продължа в компанията след стажа. Това, което мога да потвърдя със сигурност, след като преминах през него, е, че Kaufland е работодател, чийто екип е отворен към това да предава знания и умения на младите хора, които нямат опит, но искат да се научат.

След първите три месеца като стажант моят пряк ръководител, Мила Вълкова, ми предложи постоянна позиция в екипа, която аз приех, без да се замисля. Така вече 5 години съм част от "Kaufland България" и отдел "Подбор, работодателска марка и мотивиране и задържане". За това време преминах през няколко позиции, докато стигна до настоящата като експерт "Подбор". Зад гърба си вече имам много завършени проекти, с които истински се гордея, и екип от колеги, на които мога да разчитам във всяка ситуация и при всяко ново предизвикателство.

В момента участвам активно в изграждането на стратегии за подбор за различните ни целеви групи и пряко в избора на хора за позициите в централния ни офис - от стажанти до експерти, както и за позицията "управител" в нашата филиална структура.

Какво дава Kaufland на своите стажанти?

- Всички наши програми за старт в кариерата са платени, но те носят много повече от няколкомесечна заплата или занимание за лятото. Като част от отдел "Подбор, работодателска марка и мотивиране и задържане" активно се занимавам с търсенето и намирането на стажанти, което се превърна в нещо като моя мисия. Вярвам, че един от начините да вървим напред и да се развиваме е, като предаваме на другите това, което вече сме научили. Истинската добавена стойност, която получават стажантите при нас, е възможността да натрупат опит, да добият увереност и да се изявят.

Стажовете в Kaufland са отворени за студенти и млади хора, които са завършили скоро висшето си образование. Тяхната продължителност може да бъде от няколко месеца до една година - време, в което те ще придобият ценен практически опит в професионалната област, в която искат да се развиват, и в реална бизнес среда. Освен заплащането и различните социални придобивки стажантите ни могат да са сигурни, че ги очаква работа с мотивирани и успешни професионалисти в една от най-динамичните сфери - тази на модерната търговия.

Какви младежки програми има в момента в компанията?

- През декември съвместно с УНСС обявихме началото на Kaufland Business Academy - иновативна бизнес академия, която съчетава традиционното участие в лекции, водени от наши специалисти, с изготвянето на бизнес казуси и провеждането на стаж в реална бизнес среда. В момента все още тече записването за нея, като академията е отворена за студенти на университета от различни специалности. Самите лекции ще започнат през март, а за тези, които преминат през програмата успешно, сме предвидили и стипендия.

Вече утвърдените стажантски и практикантски програми са друга добра възможност за младежи, които искат да придобият практически умения в някой от нашите отдели в централен офис или филиалите ни в страната. Те са с фиксиран период и са подходящи за всички, които разполагат с по-ограничено време и искат да съчетаят работа с училище или университет.

"Перлата в короната" на младежките програми на Kaufland е трейни програмата ни, позната още като "Управители на бъдещето". Тя е достъпна в различни направления на компанията и в нея могат да се включат специалисти с малък или почти никакъв опит. В рамките на 12 месеца те се обучават в конкретна сфера, като преминават през различни задачи и се подготвят да заемат постоянна позиция в нашата структура - нещо, което им е гарантирано със завършване на обучението.

Повече за програмите ни за старт в кариерата можете да научите на нашата кариерна страница kariera.kaufland.bg.