🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Студентите са най-важната част от един университет

Доц. д-р Кристиян Постаджиян - зам.-ректор по учебната дейност на Нов български университет

Доц. д-р Кристиян Постаджиян - зам.-ректор по учебната дейност на Нов български университет
Доц. д-р Кристиян Постаджиян - зам.-ректор по учебната дейност на Нов български университет
Доц. д-р Кристиян Постаджиян - зам.-ректор по учебната дейност на Нов български университет
Доц. д-р Кристиян Постаджиян - зам.-ректор по учебната дейност на Нов български университет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Доц. д-р Кристиян Постаджиян е зам.-ректор по учебната дейност на Нов български университет (НБУ) и щатен преподавател в департамент "Кино, реклама и шоубизнес". Основните му изследователски интереси са в областта на рекламата. Създател е на магистърската програма "Рекламен мениджмънт и визуален брандинг", сред основателите е и на един от най-успешните образователни формати в България - Рекламна академия. Автор е на различни статии в областта на корпоративните комуникации, както и на монографията "Похвати за изграждане на потребителска ангажираност в рекламата".

Какво означава да си студент днес, в ерата на дигиталните поколения?

- Да виждаш и осмисляш многообразието от възможности, които средата може да даде, и с разум да избереш най-доброто за себе си. Развитието на критичното мислене е било и винаги ще бъде сред приоритетите на висшето образование и в частност на Нов български университет. Но в по-широк смисъл студентите са най-важната част от един университет, а както подсказва и самата дума "университет" - това е вселена от възможности.

Говорите за избор, доколко студентите иматизбор в университетската среда?

- На първо място, това са възможностите, които дава самият университет. Нов български университет предлага над 50 програми в различни области - хуманитарни, стопански, правни, природни, технически науки, изкуства и т.н. Нещо повече, което е и най-важно - студентът може да е мобилен и да учи в индивидуална програма, като комбинира знания и умения от различни области. Нещо, което става все по-важно за съвременния "мултифункционален" дигитален човек.

Студентите в НБУ могат да се обучават напълно безплатно и във втора програма - майнър специалност. Като такава могат да изберат област, свързанa и надграждащa техните основни интереси (например да съчетаят "Театър" с "Музика" или "Информатика" с "Управление на бизнеса и предприемачество"), или да изберат нещо съвсем различно, което обаче ги вълнува. Например имаме студенти, които учат съвременни програми като "Мрежови технологии", но ги съчетават с втора програма "Фотография" или "Дизайн" просто защото имат интереси и в тази посока, и при тях се наблюдават много добри резултати.

Тук е мястото да споменем и възможностите за международна мобилност. Програма "Еразъм +" дава различни варианти за обмен с чуждестранни университети. НБУ е част от международния Алианс на реформаторските университети (ERUA), като по този начин нашите студенти получават достъп до интензивни курсове и пътуващи семинари в университети от Дания, Франция, Германия, Гърция, Испания и други. Разработваме и съвместна програма с University of York.

Всеки студент има шанс да открие нови светове и в университетската среда. В НБУ насърчаваме предприемачеството и инициативността. Студентите ни работят със свои колеги от други програми в различни проекти. Например в момента наш възпитаник от програма "Туризъм", който е част от екипа на българско неделно училище в чужбина, работи съвместно със студенти по "История" и "Археология" и заедно подготвят аудио-визуални материали, които ще обогатят обучението на децата по история.

Каква е ролята на университетската среда?

- На първо място, средата в един университет е изключително важна заради възможностите да общуваш с други хора, които могат да развият твоя мироглед - не само професионално, но преди всичко в общочовешки, интелектуален план. НБУ е постигнал нещо особено важно през годините, което ние наричаме споделено лидерство между студенти и преподаватели. В нашия университет студентът е равен с преподавателя, може да общува спокойно с него, да дебатира, да участва пълноценно в обучителния процес. Важно е и общуването между самите студенти. По всички стандарти НБУ осигурява най-добрата материална база, в която студентът може да учи, да твори, да създава проекти със свои колеги. Нашият университет е отворен за всеки, който иска да види Галерията, Радио-телевизионния център, Театъра, Киното, както и да посети някоя от публичните ни лекции. Приканвам всеки ученик да дойде и да се докосне до тази атмосфера, тя е важна, когато трябва да си представим "студентските години".

Какви са възможностите за кариерно развитие и реализация на един студент днес?

- Това е отново свързано с въпроса за големия избор. Когато студентите имат и се възползват от него, те привличат внимание към себе си със своята активна работа и предприемчивост. Успешното партньорство на НБУ с бизнеса и неправителствения сектор прави възможна реализацията на десетки майсторски и професионални класове, работилници, академии, проекти и събития - майсторските класове на Райна Кабаиванска, Людмил Ангелов, Теодор Ушев, проектите Sofia Business School, Рекламна академия, Фотографска работилница, множеството концерти и театрални постановки, собственият моден лейбъл, които се превръщат в запазена марка на университета и дават възможност за реална практика. В момента например десетки студенти на НБУ от различни специалности разработват концепция за студентско телевизионно предаване заедно с една от водещите медийни групи в България. Всичко изброено е една невероятна сцена за изява. НБУ инвестира много и в общото образование, а това развива до голяма степен т.нар. меки умения, които са все по-важни за работодателите.

Къде може да се разбере повече за НБУ и кандидатстването?

- На www.nbu.bg. Екипите ни предлагат индивидуални консултации на място в университета и посещават различни градове на страната. Процедурата за кандидатстване в НБУ е доста облекчена, а голяма част от услугите са дигитализирани. Препоръчвам на всеки кандидат да дойде и лично да види средата, хората и да проучи възможностите, които предлагаме.