Карта на българското висше образование Vol2

Местата за обучение на студенти в българските висши училища са двойно повече от броя на действащите студенти

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Под 20% от местата за прием се запълват в направленията "Математика" и "Теория на изкуствата". В други пет капацитетът е усвоен до 30%.
  • Близо половината от студентите в България се обучават в Югозападния район, който концентрира и най-много висши училища.

Общият брой на студентите в България е 200 781, което е малко над 48% от определения от Националната агенция за оценяване и акредитация общ капацитет на всички висши учебни заведения в страната, който е 415 472 места. В държавните висши учебни заведения, които са 38 на брой, се обучават 174 832 студенти, останалите 25 949 студенти са в 14-те съществуващи в страната ни частни ВУЗ-а. Това става ясно от Националната карта на висшето образование в България. Документът, който е приет през 2021 г., бе актуализиран в началото на януари с решение на Министерския съвет. Информацията от Националната карта на висшето образование се използва за определяне на държавната политика за висшето образование, включително приема в определени направления и специалности и разкриването на нови университети или филиали към вече съществуващите. Целта е да има балансирано развитие на мрежата от висши училища, която да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда. Уви, за момента нещата не изглеждат точно така. Обновената Национална карта на висшето образование показва, че съществуващите дисбаланси остават, а някои от тях дори се задълбочават.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.