Децата и технологиите: Ролята на родителите

Колко екранно време и кои приложения и са подходящи за различните възрасти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Как да научим децата да използват технологиите по здравословен начин?
  • Кои технологии са подходящи за различните етапи от порастването на децата?
  • За какво трябва да внимават родителите?

"Една сутрин синът ми стана много ядосан, че "селяните му откраднали морковите от овощната градина, която садил предишния ден", каза ми, че ще сложи повече сандъци с динамит, за да ги избие и да не му ги крадат, защото той си ги отглеждал", казва Гергана Мудова. Tя споделя, че това в бил моментът, когато се е замислила как да наложи граници и да обясни, че виртуалният свят на Minecraft се различава сериозно от нашия реален свят. Много родители се притесняват и не могат да се ориентират в морето от информация как да постъпят - колко време да разрешат на децата си да прекарват в игри, чатове или въобще в интернет. Това е и една от основните линии на раздор днес в семействата - да даваме ли телефони и таблети на децата, колко време да прекарват пред компютърни екрани и телевизори. В тези безкрайни разправии влизат родители, баби и дядовци, приятели и дори учители в детски градини и ясли.

Ситуацията стана още по-сложна по време на ковид пандемията и онлайн образованието - през този период правилата и навиците бяха нарушавани и в момента отнема време да създадем нови граници. Но това може да е и възможност за преосмисляне на собствената ни стратегия и отношение по темата за децата и досега им с технологиите.

Препоръките на Световната здравна организация са ясни - на невръстни деца до две години да не се дават устройства и да не се оставят пред телевизионните екрани. Родители с повече деца споделят, че това е приложимо само при първото, с всяко следващо дете става все по-трудно.

Но какво се случва, след като навършват двегодишна възраст - все пак е важно да възпитаме децата си не само как да се справят с реалния живот, но и да могат да се ориентират във все по-активния виртуален свят. А това би означавало, че трябва да ги научим да използват технологиите по здравословен начин и да ги подтикнем да придобият уменията и навиците, които да им помогнат да станат успешни дигитални граждани. В следващите редове акцентираме върху това кои технологии са подходящи за различните етапи от порастването на децата.

Гледайте, браузвайте и играйте заедно

Препоръките за деца от 2 до 6 години

Основното правило е гледайте, браузвайте и играйте заедно с децата си, когато са на тази възраст - между двегодишни и петгодишни. Така не само ще се сближите, но можете да използвате екрана и всичко, което се случва на него, може да е само повод да започнете разговор, да дообясните, да разкажете и нaдградите. Сложете родителски контрол на таблета и телефоните, Ако не сте сигурни кои приложения и игри са подходящи за съответната възраст, може да използвате класификацията на International Age Rating coalition. Нейната цел, освен да указва аудиторията, за която са предназначени приложенията, е да помага на родителите да разберат дали дадено приложение съответства на възрастта на децата им и дали е подходящо за тях.

Примерът е изключително важен - покажете, че и вие самите имате други хобита и занимания извън интернет. Определете пространство и време, когато не се използват никакви технологии - по време на ядене или в кухнята, в колата и подобни.

Александрина Георгиева, основателка на фондация "Офлайн кидс", си е поставила за задача да помага на родителите да намерят баланса в употребата на дигитални устройства. "Между 3- и 6-годишна възраст екранното време за забавление е добре да бъде ограничено до час на ден, а след това - максимум два", казва тя. Нейната препоръка е на базата не само на опит, но и на стотици прочетени нови изследвания по темата от цял свят, както и на наръчници на педиатричните асоциации в САЩ и Европа.

Интересът на Александрина Георгиева към взаимоотношението на хората с технологиите започва, когато се осъзнава като родител: "Казах си, че да, децата ми ще живеят в технологичен свят, но искам да се запознаят с екраните на правилното време и по правилния начин." Тя казва, че "Офлайн кидс" започна на шега като група в социалните мрежи, но прераства в организация с много участници и сериозен опит. "Когато говорим за ограничаване на екранното време, имаме предвид това, което служи за забавление - филмчета, видеоигри и т.н. Видеоразговор с роднина или семейна снимка за спомен не се разглеждат като вредни", казват от "Офлайн кидс". Те препоръчват децата от 2 до 5 години да стоят по-далеч от екраните и да не контролират сами съдържанието.

Точно това прави Ева Лъчезарова, която има син на пет и спазва съветите, които е прочела в книгата "Умното бебе" на Ива Александрова. "Много бях впечатлена и твърдо реших да не пускам филмчета на детето си поне докато навърши две години. Така и стана и мисля, че този подход ни даде много време за общуване и опознаване на света извън екраните." Днес, когато детето е над петгодишно, гледа веднъж дневно кратки епизоди на филмчета, които тя избира спрямо възрастта му. "Редуваме абонаменти за различни стрийминг платформи и така избираме различни поредици, вкъщи не гледаме телевизия и той не я търси, няма таблет и телефон." Тя споделя, че синът ѝ обича много да ги гледа и забелязва, че научава доста неща от тях.

Мария Николова, маркетинг мениджър на Компютърна академия IT Step, ни обръща внимание, че е препоръчително още от предучилищна възраст децата да се запознават с основните принципи на компютърната грамотност и владеенето на клавиатурата. Според тях на 5-6 години е време за приложението Krita, чрез което децата могат да създават свои собствени проекти и да развиват креативността си. Krita е безплатно и отворено софтуерно приложение за цифрово рисуване и графичен дизайн.

Насърчете използването на технологиите за творчество

Във възрастта от 7 до 12 години родителите започват да купуват и smart часовници на децата си

"Здравословна употреба на технологии е точно такава, каквато звучи - която щади нашето физическо, ментално и емоционално здраве. В добавка, балансираната употреба е тази, която ни помага да живеем на база ценностите ни", обяснява основателката на фондация "Офлайн кидс" Александрина Георгиева. Как прилагаме здравословна употреба за деца от 7 до 12? В първи клас вече децата ще трябва да използват компютри и в училище, а постепенно и за домашни. Сега е моментът да им направите детски профили на семейните компютри или лаптопи. Ако използвате операционна система Windows, това е Microsoft Family, а за macOS се нарича Parental Controls.

Хубаво е да ги насърчите да използват технологиите за творчество. В България има редици курсове за деца на тази възраст, а можете и вие да им инсталирате игри и приложения като Scratch, Osmo или Toontastic. Децата ви не би трябвало все още да имат достъп до социални мрежи, но все пак могат да имат имейли - Google предлагат да им направите детски профил, който да е свързан с вашия. Контролът там от страна Google e добър и рядко се допуска спам. Но все пак проверявайте, за да не сте стигне до крадене на данни или дори кибертормоз.

Николова от академия IT Step препоръчва образователната версия на играта Minecraft (Minecraft education edition) и Lego роботиката. "Научаването на базови принципи на кодиране и логическо мислене развива аналитичните умения на децата. Работата с роботи пък от своя страна вдъхновява децата да се справят с предизвикателства", казва Мария.

Това е възрастта, в която и родителите започват да купуват и smart часовници на децата, съобразени с възрастта им, защото така могат да им звъннат и само те да имат връзка с тях. С детските часовници нямат достъп до социални мрежи, а само връзка с родителите, същевременно им дава възможност да геймифицират показателите за активност и да стимулират децата да спортуват повече.

Създайте навици за безопасно сърфиране в мрежата

Възрастта от 12-18 години - моментът, когато тийнейджърите искат да са независими, но все още трябва да бъдат наглеждани

Не създавайте профили в социалните мрежи на децата си, преди да навършат 13 години. Самите платформи поставят това ограничение и не го правят без причина. Обяснете на децата защо не трябва да споделят личните си данни, снимки и пароли и какво въобще е кибертормоз. Американската Surgeon General's Advisory публикува доклада си "Социалните медии и психичното здраве при младежите", в който предупреждава за негативния ефект, който могат да имат над тийнейджърите различните платформи.

Това е възрастта, когато според Мария Николова идва времето за развиване в сферата на програмирането с Visual Basic. Програмният език е разработен от Microsoft. Насочен е към бързото и лесно създаване на приложения с графичен интерфейс. "Подходящ е за деца, защото има лесен и интуитивен синтаксис, който позволява на малчуганите да създават програми бързо и лесно. Това, което го прави толкова достъпен, е, че поддържа много удобни инструменти за автоматично довършване на кода", казва Николова. Чрез него децата могат да усвоят основните компоненти от базовия код, да създават калкулатори и други. За учениците, които се интересуват от направление и дизайн, от академия IT Step препоръчват Photoshop, Illustrator и Blender. Разбира се, има и безплатни улеснени версии на продуктите на Adobe, сред тях са Photopea, Canva. Photopea e браузър приложение, напълно безплатно за всеки потребител, което прилича изцяло на Photoshop, но е една идея по-лесно и достъпно за деца.

От миналата учебна година фондация "Офлайн кидс" провеждат програмата "Откачен или закачен?" за ученици в училищата. Говорят си за технологиите и за това как могат да намерят баланса в употребата им. "Удивително е колко много са отворени децата да говорят по темата, когато им бъде представяна по приятен начин. Те имат нужда да говорят, но и да бъдат чути", казва Александрина. Не е рядкост учениците да осъзнават опасностите, но да им липсва добър пример, както и знанието как да го постигнат. "Спомням си за момче от Пловдив, което сподели, че след разговора за ценностите вече иска да работи по създаването на истински приятелства, а не само онлайн."

Това е моментът, когато тийнейджърите искат да са независими, същевременно все още трябва да бъдат наглеждани. Нова тенденция набира сила по света - децата дават паролите за профилите си в социалните мрежи на родителите си, но на хартия в касичка - от тези, които трябва да бъдат счупени. Идеята е родителите да имат паролите при спешни случаи, но да не ги използват постоянно, за да не се чувстват децата шпионирани.

За какво да внимаваме?Защо е толкова важно да сме информирани и адекватни в бързо развиващия се свят? "За съжаление последствията от прекарване твърде много време на устройства от ранна възраст се виждат често на доста по-късен етап и като родители не си даваме навреме сметка за сериозността на нещата", казва Александрина. В практиката на "Офлайн кидс" са се сблъсквали с деца, които са превъзбудени, изпитват трудност да регулират емоциите си или имат проблеми с концентрацията, с намален интерес към други занимания. Те предупреждават, че в дългосрочен план се наблюдават забавяне в проговарянето, нарушения в зрението, хранителните навици, различни поведенчески проблеми, както и пристрастяване.

Александрина насърчава родителите да развиват социалните умения на детето си в реалния живот, когнитивните умения, креативността и въображението, както и да си поставят цели и да ги следват. Технологиите трябва да ни служат, а не ние или децата ни да се превръщаме в техни роби. Затова и основателката на "Офлайн кидс" предупреждава, че злоупотребата с видеоигрите води до промени в центровете за възнаграждение на мозъка и има силно пристрастяващ ефект.