Тайната на клетъчното стареене е разкрита

Тайната на стареенето на човешките клетки е била разкрита от американски научен екип, който е успял да продължи по изкуствен път живота на няколко от тях, като същевременно ги е запазил здрави. Това беше съобщено в броя от 16 януари на американското списание Science (www. sciencemag. org).
Откритието на учени от дружеството Geron Corporation в Менло парк (Калифорния) дава нови надежди за лечението на болести, свързани със стареенето, както и на раковите болести.
Човешката клетка претърпява по време на живота си ограничен брой деления, след което умира. Този ограничен брой деления й позволява да остане здрава, защото при всяко делене съществува опасност да бъде сгрешен нейният генетичен код. Калифорнийските учени са успели да прибавят нови 20 фази към нормалното делене на наблюдаваните клетки, без те да претърпят деформация, след като изкуствено са удължили живота им.
В клетките ензимът теломераза възпроизвежда генетичната последователност, която образува физическия край на хромозомите - теломера. В клетките, които не притежават този ензим или го имат в малко количество, теломерът намалява с всяко делене и накрая клетката умира поради липсата на възможност да се дели.
Вкарвайки теломераза в клетките, които вече не се възпроизвеждат по естествен път, екипът на д-р Андреа Боднар е успял да продължи фазата на делене, тоест техния живот. По този начин учените доказват, че теломерите действат като естествен часовник, който управлява феномена на стареенето и смъртта на клетката.
В статия на проф. Де Ланж в същия брой на сп. Science се подчертава, че това откритие “създава нови, важни възможности за фундаменталните и приложните изследвания” и по-точно за лечението на рака.
Директорът на Института по молекулярна биология при БАН проф. Георги Русев коментира за “Капитал” новината за откритието според текста в web-страницата на американското списание. Той уточни, че появата на ензима теломераза наистина довежда до “обезсмъртяването” на клетките, но това става за сметка на загубата на техния нормален характер, тоест те се превръщат в ракови с фаталните за човешкия организъм последици. Според проф. Русев сериозността на постижението на калифорнийските учени се състои в това, че те явно са успели да вкарат в клетката гена на теломеразата, да постигнат още 20 фази при деленето й, но без тя да се превърне в ракова клетка.
Същевременно проф. Русев предупреди, че не бива да се гледа сензационно на направеното откритие, защото то не отваря автоматично пътя към безсмъртието, както побързаха да напишат някои вестници. Проблемът се състои в това, че няма възможност във всяка една клетка на човешкия организъм да бъде вкаран едновременно ензимът теломераза, който удължава два пъти живота й. Всъщност и досега въпросът, който молекулярните биолози не могат да решат, е как да вкарат в клетките гените, за които е известно, че лекуват определени генетични болести.
Има много пътища за приложение на откритието на калифорнийските учени. Един от най-футуристичните е да се мисли как да бъде въведено допълнително количество теломераза още в ранното ембрионално състояние на организма, което би могло при определени условия да доведе и до двойна продължителност на човешкия живот. Въпросът е обаче как да бъде научена теломеразата да издаде команда за спиране на деленето след 40-ата фаза.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал